Laxöfisket, Kungsådran och Stora hallen

Upplev de mäktiga laxarna som fångas vid Laxöfisket. Se sorteringen av de vilda sprattlande fiskarna. Fortsätt med den guidade turen förbi Stora hallen till det nya forskningsområdet i Kungsådran och Kungsfisket, en unik fiskkontrollstation.

En vandring fylld av upplevelser, med den natursköna Kungsådran i centrum. Här kommer du nära det strömmande vattnet, får känna älvens doft och uppleva det rikt varierande växt- och djurlivet.

Laxöfisket

Fiskeriförsökstationen har guidade turer runt Laxöfisket, Kungsådran och Stora hallen. Turen börjar vid Laxöfisket med centralfiske och avelsstation. Här fångas och sorteras varje vardag nystigen lax och havsöring i Kungsådran.


Experimentbäcken

Sedan fortsätter turen till Experimentbäcken i Dalkarlsgraven. En miniatyrälv där fiskforskarna arbetar med modellförsök.

Stora hallen

Turen fortsätter till Stora hallen, som ursprungligen är en mycket gammal byggnad och som nu har renoverats och kommer att bli ett fiskerimuséum. I denna inspirerande sekelskiftesbyggnad berättas om fiskets dramatiska historia i Älvkarleby.


Kungsådran med Kungsfisket

Sedan fortsätter vandringen till det nya forskningsområdet i Kungsådran med Kungsfisket, som är en fiskkontrollstation. Under turen får du lära mycket om fiskets historia, dagens fiske, fiskevård och forskning. Detta är en unik forskningsresurs tillskapad genom delning av Kungsådran. Här får du vandra mitt i det strömmande vattnet ner till det nya Kungsfisket.


Turerna utgår från Laxöfisket vardagar kl. 10.00, 12.30 och 14.00 och tar c:a 1 timme. Klockan 10.00 får man även se tömning av fångstminan. Turen kostar för vuxna 20:-, ungdom 16-18 år 15:-, barn 7-15 år 10:- och för familj 40:- och biljetten gäller även vid Fiskeriförsökstatioen. Laxöfisket har öppet 15/6-15/8 Tel 026-82435

Karta över området
Laxöfisket med centralfiske och avelsstation.Laxöbäcken är en experimentbäck där fiskforskarna arbetar med modellförsök.Vår guide Anna Nygren berättar om arbetet vid Laxöfisket.Laxen simmar ner mot avelsstationen.I Stora hallen berättar Anna om fiskets historia i Älvkarleby.Vi vandrar vidare utefter Kungsådran.Vi kommer in mot forskningsområdet.Vattnet strömmar i Kungsådran.Vi har kommit till slutet på vår vandring vid Kungsfisket.Här börjar Kungsådran med en nyfiken mås som åskådare.


Tillbaka

ANASYS huvudsida med datorprogram för enkäter, statistik, energi m.m.
Fjällvandring med berättelser, fjällfakta och länkar m.m.
Bilder från Stockholm
Bilder från Sverige, Sverigekarta med bilder
Bilder från Älvkarleby
Bilder från Hälsingland
Bilder från Söderfors
Fototavlor med bl.a. naturmotiv.
Dalälvsjournalen med statistik på fiske av lax och havsöring i Dalälven
Turistsida Älvkarleby från Vattenfall Utveckling till Lugnets golfbana
Webguide med länkar till Sverige och hela världen