Hantverkshuset på Laxön i Älvkarleby

Hantverksbutiken

I Hantverksbutiken hittar du konsthantverk och slöjd av hantverkare från trakten. Här finns ett brett utbud av svarvat och snidat trä, guld- och silversmide, dekorationsmåleri, lädersömnad, järnsmide, vävda och tryckta textilier, stenslipning, keramik samt tenntrådsbroderi.

Hantverksbutiken drivs av medlemmarna i Älvkarleby Konst- och Hantverksgille som också driver Galleri Luckan. Det är alltid någon av medlemmarna du hittar bakom disken i butiken.

Hantverksbutiken har öppet från mars – december, alltid på lör – sönd 12 –17 men under sommaren är det öppet alla dagar 12 – 18.

Ring 026-82345 för aktuell information.


Galleri Luckan

I Galleri Luckan visas utställningar med konst och konsthantverk mestadels men det händer också att andra spännande saker ställs ut här. Galleriet drivs av Älvkarleby Konst- och Hantverksgille och har samma öppettider som Hantverksbutiken.

2001
Öppettider 2 juni - 19 augusti
Dagligen 11-17
Midsommarafton stängt

26 Maj - 27 juni (onsdag)
Maria Wilcke - Gävle Textil & Skulptur

30 juni - 25 juli (onsdag)
Johan Thunberg - Skutskär Akvarell

28 juli - 26 augusti (söndag)
Barbro Edwardson - Skurup Oljemåleri
(efter 19 aug. endast lördag, söndag, 12 - 17)

1 September - 7 oktober
Ej fastställt -

13 oktober - 25 November
Roger Larsson - Marma Naturmåleri
Nils Olof Engberg - Gårdskär Naturfoto

1 December -
Julsalongen
Lokal Konst & Konsthanverk

Utställning på Galleri Luckan av Maria Wilcke

Kontakta Galleri Luckan:
Hantverkshuset 026-82345
Krister Fridh 026-511768 eller 070-6443318


Militärmuséum

I hantverkshuset invigdes det nya militärmuséet 1998. Statyn Brobyggaren avtäcktes på Sand samma dag.


Turistbyrå

I huset finns även en av kommunens turistbyråer. Här kan du få information om alla aktiviteter på Laxön och i kommunen samt hämta broschyrer.


Stig Dagermanrummet

Författaren Stig Dagerman föddes 1923 på Norrgärdet i Älvkarleby och bodde där som barn hos sin farmor och farfar. Så småningom flyttade han till sin far i Stockholm, men han återvände ofta till Älvkarleby både som besökare och i sina böcker. I t.ex. Bröllopsbesvär är miljön hämtad från hembyn.

På annandag pingst 1992 invigdes ett rum till minne av Stg Dagerman. Detta rum finns finns inrymt i Hantverhshuset på Laxön. Med stöd och hjälp av hans familj inreddes rummet autentiskt med författarens egna yillhörigheter.

Stig Dagermansällskapet och Älvkarleby kommun arrangerar i samarbete med svenska Rushdie-kommittén varje år i början av juni "En dag om året". Det är en dag om yttrandefrihet och det fria ordets betydelse. En dag med kulturaktiviteter, seminarier, utställning och bokförsäljning. En dag med upplevelser och allvar.

Stig Dagermanpriset tilldelas då den eller de personer eller organisationer, som i Stig Dagermans anda värnat om det fria ordets betydelse och tillgänglighet. Priset på 25 000 kronor och pristagaren utses av en jury bestående av bl.a. DN:s chefredaktör Arne Ruth, Författaren Björn Ranelid och regissören Hilda Hellwig.


En dag om året

Bilder från Stig Dagermanpriset för 1996
Bilder från Stig Dagermanpriset för 1997
Bilder från Stig Dagermanpriset för 1998
Stig Dagermanpriset för 1999
Bilder från Stig Dagermanpriset för 2000Hantverkshuset till höger.Bild 2.Bild 3.Bild 4.Bild 5.Bild 6.Bild 7.Stig Dagermans skrivbord i Dagermanrummet.Interiör från Dagermanrummet.Soffa från Norrgärdet där Dagerman bodde
hos farmor och farfar på Norrgärdet.Bild 11.Bild 12.Bild 13.Bild 14.Bild 15.Avtäckning av statyn Brobyggaren på Sand i Älvkarleby.


Tillbaka

ANASYS huvudsida med datorprogram för enkäter, statistik, energi m.m.
Fjällvandring med berättelser, fjällfakta och länkar m.m.
Bilder från Stockholm
Bilder från Sverige, Sverigekarta med bilder
Bilder från Älvkarleby
Bilder från Hälsingland
Bilder från Söderfors
Fototavlor med bl.a. naturmotiv.
Dalälvsjournalen med statistik på fiske av lax och havsöring i Dalälven
Turistsida Älvkarleby från Vattenfall Utveckling till Lugnets golfbana
Webguide med länkar till Sverige och hela världen