Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandring på Kungsleden från Saltoluokta till Kvikkjokk förbi Rapadalen och Sarek 2013

Vandring på Kungsleden


I början av augusti åkte vi ett gäng till Gällivare med tåg
och buss till Kebnats och sedan båt till Saltoluokta.
Därefter vandrade vi på Kungsleden förbi Rapadalen i södra Sarek till Kvikkjokk.
En del bilder är tagna av Bertil Carlström och övriga av mig.

Klicka på bilderna för att se ett större foto.




Dag 1: Söndag 28/7 2013 Kl.18:00

Nu sitter vi på tåget på väg norrut. Ute har det varit nära 30 grader varmt men sämre väder är på gång. Man vill inte vandra i för varmt väder ocg för mycket mygg.
Vi träffades några stycken först på centralen för att fika och prata om resan. Där var jag och Anne och senare kom även Britt-Inger och Bertil.

När vi senare gick till tåget stod systrarna Karin och Annika och väntade. Däremot saknades en deltagare från Skåne som råkat ut för en olycka kvällen före och en åttonde person får vi reda på i morgon om hon kan komma eller inte. Så vi blir sex eller sju personer på resan.



Nu är vi redo att åka.


Jag hade som vanligt för tung packning.


Bäst att tanka lite före resan.


Snart framme, dags för morgonfika.




Dag 2: Måndag 29/7 2013 Kl.13:30

Nu är vi inne i Saltoluokta fjällstation och har till lunch ätit världens godaste suovas (rökt renkött) med gott potatismos. Egentligen var det sill till lunch men dom var snälla och serverade iss i stället denna goda rätt.

Igår kväll satt vi i en varm kupé och trängde ihop oss. I kupén satt även två män som skulle vandra genom Sarek. Efter en stund gick vi ut till Bistron för att släcka törsten men där var det proppat med folk. Vi fick så småningom plats och kunde sitta och njuta av ölen. Framåt tiotiden på kvällen hade vi fått ordning på bäddarna och kunde lägga oss.

Trots värmen och ljudet från tåget gick det att sova någorlunda för mig. I morse hade det blivit svalare och det fanns en del moln då vi klev av i Gällivare. Bussen fanns redan på plats när vi kom dit och det var fullt med vandrare som skulle med. Det var ingen större planering när det gällde att packa in ryggsäckarna så det blev en blandning av säckar till Kebnats och Ritsem.

Efter en knapp halvtimme var vi färdiga att åka och nästan alla fick sittplats men några fick sitta på golvet. Bussbiljetten kostade 239:- enkel till Kebnats.

Det tog några timmar att komma fram till Kebnats. Då hade vädret blivit mulet och svalare. Det visade sig vara många vandrare på gång så efteråt kom ytterligare en buss fylld med vandrare. Dessutom kom en buss med vandrare från Ritsem och skulle till Gällivare. Samtidigt kom båten från Saltoluokta med vandrare vilka också skulle tillbaka till Gällivare.

Vi klev på denna båt där färden över till Saltoluokta kostade 100:- för stf-medlem. När vi var framme vid fjällstationen i Saltoluokta fick vi ett rum i huvudbyggnaden utom Karin och Annika som fick sovplats i andra stugor då de hade beställt senare än vi andra.

Efter lunch har vi tagit en promenad på några kilometer upp mot några utsiktsplatser. Det var en trevlig promenad men på väg tillbaka började det regna så jag fick prova min poncho. Vi kom även in på Kungsleden som vi ska vandra i morgon.

Nu tar vi det lugnt några timmar och väntar på middagen kl. 18 som jag tror kommer att bli mycket god.



Avstigning i Gällivare.


Framme i Kebnats med lite bengymnastik.


Nu är det snart dags att kliva på båten.


Här kommer båten med vandrare från fjällstationen.


På väg med förväntansfulla blickar.


Framme och dags att kliva av båten.


Framme vid Saltoluokta fjällstation.


Här har vi fått vårt rum att bo i.


Vi smakar på en väldigt god suovas med potatismos.


Här är receptionen som dessutom är butikens kassa.


Här finns en välförsedd butik.


Vi gör oss klara för en eftermiddagspromenad.


Helikopterflyget är aktivt bl.a. för fiskarna.


På väg uppför den närmaste fjällsluttningen.


En kort fotopaus, var är mobilen?


Oj vad han står bredbent.



Vi tog en eftermiddagspromenad för att känna på backen uppåt.




Dag 2: Måndag 29/7 2013 Kl.22:00

Nu har vi gjort oss klara för att sova. I morgon bitti har vi tänkt gå upp kl. 6.30 och komma iväg vid åttatiden. Vädret är på väg att bli bättre.

Middagen var väl organiserad så dom ropade upp namn på de som beställt middag och fick tilldelat ett bord. Därefter fick gäster vid var sitt bord hämta mat i turordning.
Det fungerade mycket bättre än för tretton år sedan när alla stod samtidigt i en matkö och slogs om att komma in till matbordet.

Till förrätt var det rökt renkött med sallad och bröd. Därefter åt vi rökt sik och potatis och till efterrätt var det Tiramisu med Hjortron samt en lokal öl till maten. Middagen kostade 325:-.

Vi blev ordentligt mätta så det kändes i magen men kan behövas framöver under en veckas vandring. Jag var även in i butiken och köpte tandkräm, torkat renkött och en chokladkaka. Där finns en hel del mat och annat att köpa.



Kvällens meny för en trerätters middag.


Det blev en lång kö för att ta för sig av maten.


Det gäller att vara koncetrerad vid fiskrensning.


Matsalen var full av gäster.


Jag försöker att fånga solen.


Längst i väster var det grått väder.




Dag 3: Tisdag 30/7 2013 Kl.20:00

Idag har vi haft en riktigt härlig men jobbig vandring på 20 km till Sitasjaure. I morse var vi igång strax före sju och packade våra ryggsäckar. Det var mycket varmt i rummet i natt fast vi var bara fyra personer. Tyvärr fanns i inget myggfönster så att vi kunde haft fönstret öppet. Det blir ett förslag till STF.

Vi åt frukost och gjorde även i ordning ett lunchpaket vilket man själv gjorde i en papperspåse med diverse ätbart. Därefter skulle alla betala om man var skyldig något. Där tog det tid då de samtidigt tog hand om butikskunder. Det blev en del strul med betalningen och det är en bra idé att ta med sig kvitto hemifrån om man har betalat i förväg.

Vi kom iväg en kvart före nio. Vädret var växlande och bra för vandring. Först gick vi jobbiga fyra km uppför så alla blev svettiga och vi måste ta flera korta raster. Därefter planade leden ut och vandringen gick rätt fort så kl. 12.15 var vi framme vid raststugan där vi stannade och åt lunch.

Vädret såg mörkt och regnigt ut mot söder dit vi skulle vandra men under lunchen lättade det igen så vår fortsatta vandring blev mycket bra. Mot slutet av dagen gick leden ner mot Sitasjaure och vi kom in i en björkskog.

Vi hade tänkt tälta där men beslöt att direkt åka båt över till andra sidan vilket var 4-5 km. Man kunde ro fram och tillbaka med roddbåtar som STF har där men det skulle ha tagit flera timmar beroende på var båtarna ligger. Man måste lämna minst en av de tre båtarna på båda sidor.

Vi åkte i stället motorbåt med Lars Blind på tel 0730-799603 och mejladress larsblind87@hotmail.com. Jag rekommenderar att man tar kontakt med honom i förväg. Båtfärden kostade 200:- per person. Vi var framme på andra sidan vid sextiden.

Här kunde man tälta gratis medan på Sitasjaure-sidan kostar en STF-plats 100:- per person och natt för medlemmar. Tältplatsen på den här sidan av sjön var ok men det var väldigt mycket med mygg och knott som förtog nöjet. Som tur var fanns det en raststuga där vi kunde laga mat. Redan vid åttatiden låg vi i tältet och försökte sova



Dags att packa ryggsäcken inför dagens vandring.


Men först ska rummet städas.


Vi laddar på trappan till fjällstationen.


Vandringen börjar med flera kilometers uppförsbacke.



Vi har just börjat vår vandring på Kungsleden.




En härlig vy när vi har kommit uppför branten.


Efter en paus fortsätter vi uppåt.



Vi fortsätter så sakta uppför fjället.




Åter dags att ta igen sig.


Till slut planar stigen ut och backen tar slut.


Ibalnd korsade vi små jokkar.


Till slut kom vi fram till raststugan.


Nu smakar det bra med en macka.


Bra att det finns en raststuga på halva vägen.


Här inne sitter vi och vilar oss.


Det finns även hundar som vandrar i fjällen.



Vi fortsätter på den fina leden.




Lägg märke till den vandringsvänliga leden.


Ännu en liten jokk att passera.



Konsten att ta sig över en liten bäck.




Och här är det en till.


Sedan fortsätter vandringen.


Några spegelblanka pölar.


Längst där borta väntar Sitasjaure.


På väg ner i björkskogen igen.


Vi beslöt att direkt åka över sjön.


Här Lämnar vi stugan i Sitasjaure.


Med en båtfärd på 20-25 minuter.


Här tältade vi bland myggen.


Kvällen avslutas med tandborstning på bryggan.




Dag 4: Onsdag 31/7 2013 Kl.09:40

I natt slog vädret om och det har regnat hela natten. Vi var lite slarviga igår kväll med tält och packning som blev lite blöta men det ordnar sig.
Vid åttatiden var vi uppe och packade ihop och gick till raststugan intill där vi åt vår frukost. Karin och Annika var igång före oss och hade redan ätit frukost och gav sig sedan iväg i förväg. De hade varit uppe länge och sovit dåligt.

Dagens vandring är bara 10 km över ett berg så det blir brant i början. Jag och Anne sitter nu och väntar på Britt-Inger och Bertil som inte har tält och låg i natt i stugan i Sitasjaure. Dom ska komma med båten nu på morgonen men det tycks dröja.



Frukost i raststugan.


Roddbåt för de som vill ro över sjön.


Bertil och Britt-Inger tog motorbåten.


Sedan blev det en regnig vandring.


Dag 4: Onsdag 31/7 2013 Kl.17:00

Nu har vi tagit in i stugan här i Aktse då vi var blöta och trötta efter en jobbig klättring över ett pass.

I morse kom Britt-Inger och Bertil med båten framåt tiotiden. De hade blivit en del försenade så det drog ut på tiden. När vi skulle lämna sjön och fortsätta vandringen började det att regna igen och sedan hade vi regnet mer eller mindre med oss hela vägen.

Vi kom iväg kvart över tio och i början gick vi mycket på träspång i björkskog. I detta läge var det inte svårt att följa leden tack vare att det var bra utlagt med träspång. Senare gick leden mer uppåt och till min förvåning även mot norr. Den blev betydligt brantare och till slut över ett stenskravel vilket var en överraskning.

Vädret blev samtidigt allt sämre med hård vind, regn och dimma. Det visade sig att mina regnbyxor inte fungerade utan släppte genom vatten och min poncho var ingen höjdare då den blåste hit och dit i vinden.

Ibland var det svårt att veta var leden gick. Det var dålig eller snarare ingen markering alls av leden så det var svårt att se att det kunde vara en Kungsled. Här borde länsstyrelsen, som är ansvarig, ta sitt ansvar och ordentligt förbättra markeringen.

Uppe på höjden blåste det hårt och regnade men så småningom gick leden neråt på en stenig stig genom björkskogen. Efter fyra timmars vandring var vi framme här i Aktse och bokade sängplats för att torka kläder och få sova i en säng.

Nu har vi vilat några timmar och fikat och tar det lugnt. Om det är bra väder i morgon skall vi gå upp på Skierfe.



Här går vandringen brant uppåt i regnet.


Uppe på platån blåste det rejält.


Äntligen framme i Aktse och solen skiner.


Aktse är en riktigt mysig plats.


Sedan dags för en vilopaus.


Innan kläderna hängdes upp på tork.


Kanske dags för en dusch med friskt källvatten.


Svettiga kläder skulle tvättas och hängas på tork.


Dag 5: Torsdag 1/8 2013 Kl.21:00

I dag har vi haft bästa dagen på vandringen. Anledningen till att vandra här var att komma till Rapadalen och gå upp på Skierfe.

I morse vaknade vi till ett härligt väder och prognosen är att det håller i sig tre dagar. Vi vaknade strax före klockan åtta och jag hade sovit någorlunda. Vi hade bestämt att komma iväg klockan nio men det blev inte förrän strax efter tio. Jag hade lite extra kläder med samt lunchmat och vatten i flaska i ryggsäcken.

Först gick vi uppför samma väg som vi kom igår. Efter bara en kvart kom svetten då det var brant och stenigt uppför och sedan var vi snart framme vid skylten som visade på stigen mot Skierfe. Därefter gick vi på en stig utefter bergskammen och över ett berg och ner i en dalgång där vi stannade och åt lunch.
Sedan hade vi enbart branten upp på Skierfe kvar. Det tog på men var egentligen Inga större problem. Det hade tagit fyra timmar och en kvart med alla pauser.

Där uppe var det en fantastisk utsikt ner över Rapadalen och Rapadeltat. Det var en mer fantastisk syn än jag hade tänkt mig. Vi fotade en hel del och jag filmade också. Så småningom drog vi oss neråt igen och denna gång gick det en timme fortare än när vi gick upp.

Det kändes en hel del i kroppen så det blir skönt med en vilodag i morgon. Efter en svettig dag provade jag även på duschen som var en slang med duschmunstycke med vatten direkt från fjällbäcken intill. Det kändes som nollgradigt iskallt vatten men skönt att bli ren.

Sedan gjorde vi tillsammans en rejäl middag på köttbullar och potatismos och till efterrätt blev det persikoklyftor samt kaffe och kaka. Nu är det sent så det är dags att lägga sig.



Britt-Inger och jag på väg uppför backen mot Skierfe.


Här har Bertil och Britt-Inger kommit högre upp.


Uppe på den horisontella leden mot Skierfe.


Mitt i Rapadalen sticker Nammatj upp.



Rapadalen och ej Rapaselet.




Bertil fotar med sin surfplatta.


Dags för en rast vid en stor klippsten.



På väg mot Skierfe. Den lilla knälen är Nammatj.




Därefter fortsätter vi högt upp på en slätt.


Vi tackar fär en lättgången stig.


Före sista branten äter vi lunch.


Dit upp ska vi till baksidan av Skierfe.



Vi tar rast och äter innan slutspurten upp på Skierfe.




Uppe på Skierfe med en härlig utsikt över Rapadalen.


Floden bildar ett stort delta mot slutet före sjön.


Bertil gör sig klar för fotografering.


Britt-Inger beundrar utsikten flera hundra meter ner.



Här har vi hela vandringens högdpunkt, utsikten från Skierfe.




Resans största upplevelse.


Anne föredrog att sitta säkert längre in.


Karin ser nöjd ut med dagens prestation.


Annika ser också glad ut för att ha kommit hit.


Efter Skierfe vände vi om och gick tillbaka.


Det känns bra efter en fin tur med bra väder.


Här kan man tvätta av sig svetten efter en dagstur.


Sedan är det dags att laga till middagen.


Dag 6: Fredag 2/8 2013 Kl.14:00

Idag har vi vilodag och sitter på verandan och smakar på en Jägermeister. Det är 24 grader i skuggan så den här värmen vill vi inte ha i morgon då vi ska vandra över 2 mil.

I morse vaknade jag redan vid sjutiden men tog det lugnt framåt klockan åtta då de andra vaknade. Denna morgon blev det bara te och mackor till frukost. Därefter tvättade en del av oss smutsiga kläder och hängde upp på en lina som stugvärden hade satt upp.

Strax före klockan nio gick stugvärden med ett gäng som skulle åka med honom över sjön. Då följde även Karin och Annika med och tänkte vandra 5-10 kilometer redan idag.

Vi andra jag, Anne, Britt-Inger och Bertil tog en lunchpromenad ner till bryggan vid sjön och kollade in hur det såg ut där. Då kom fyra personer ner till sjön och skulle ro över. Det visade sig vara bara en båt där så de måste sedan ro tillbaka med en extra båt.

Jag skulle tro att en roddtur tar minst en timme så att ro fram och tillbaka tar säkert 3-4 timmar men det är ju som tur är fint väder.

Alla andra vandrare verkar ha gått vidare utom vi. Anne ligger och sover en eftermiddagssömn vid sitt tält och Britt-Inger och Bertil roar sig med att tälja vandringsstavar.



Nästa dag var det fint väder med solsken.


Så vi tog en promenad ner till sjön.


Nere vid Laitaure fanns båtar att åka med.


Där uppe på Skierfes spets var vi dagen före.


Vilket tjusigt moln men jag tittar åt fel håll.


Den båten tar oss vidare nästa dag.


Skönt med en heldag att bara koppla av.


Jag tar en liten Jägermeister.


Anne föredrog att tälta nästa natt.


Det där ser riktigt mysigt ut.


Dag 7: Lördag 3/8 2013 Kl.20:00

Idag blev det en riktigt jobbig dag. Vi har tydligen inte vandrat mer än två mil men det kändes som tre. Det var tur att vi hade vilodag igår.

Igår tog även jag en sömntur på eftermiddagen och sedan åt Anne och jag middag redan vid fyratiden. Jag åt min andra frystorkade påse med gulasch och potatismos. Påsarna kostar en del men är praktiska då man bara häller hett vatten i påsen och väntar åtta minuter.

Efter maten gjorde vi i ordning lite fika och gick åter ner till sjön. Där fick jag tillfälle att ta ett flertal fina kort in emot Rapadalen. På kvällen bjöd Bertil på likör och jag på Jägermeister.

Jag somnade redan strax efter klockan nio men vaknade klockan tre och var jättehungrig. Man ska inte äta sista måltiden klockan fyra på eftermiddagen. Jag låg sedan och väntade och strax före klockan sex var jag uppe och kokade havregrynsgröt. Det blev ändå en del sömn.

I morse var vi igång tidigt och följde med stugvärden ner till sjön Laitaure ner till sjön då han skulle skjutsa oss över sjön för 200:- per person. Vi var sju stycken som skulle med denna gång. Karin och Annika tog denna tur redan dagen före så dom har redan vandrat en bit på dagens tur för oss.

På andra sidan sjön gick vi först genom en mycket fin blandskog med en riktigt bra stig. Vi hade en trevlig tur genom den skogen fram till en liten jokk med en mindre sjö där vi tog paus. Där fanns det möjlighet att tälta för den som vill det.

Därefter gick man först genom skogsterräng innan vi gav oss på stigen uppför en brant och lång vandring uppför en bergssluttning på runt två kilometer. Där blev man ordentligt svettig och vi gick långsamt för att orka med. Det var fint väder med solsken som gjort vandringen extra varm.

När vi kom upp runt ett krön fick man där uppifrån en fantastisk utsikt över ett sjösystem nere i dalgången. Där hade det varit fint att tälta om det bara funnits vatten.

En halvtimme senare kom vi fram till raststugan som är på halva vägen. Där fanns även en liten jokk där vi kunde hämta vatten. Där kunde man tälta intill. Det kändes instängt i stugan så vi åt lunchen ute i solskenet.

Där dök det upp tre unga killar i tjugoårs ålder från Småland. Det var deras första fjällvandring som var direkt genom Sarek från Suorva som tydligen är en vanlig väg för att börja sin vandring i Sarek. Det påminde mig om min första riktiga fjällvandring 1969 som också var genom Sarek. Vi träffade senare på dessa killar flera gånger på vår vandring söderut.

Vandringen fortsatte sedan där uppe på höjden bland annat genom ett stenfält och så småningom såg man hela Pårtedalgången långt där nere. Vi var nu åter på väg ner i skogstrakter. Tyvärr blev det också väldigt stenigt så det blev några mycket jobbiga kilometer.

Britt-Inger och Bertil stannade en stund för att fika och senare när de gick vidare var de osäker på om de vandrade rätt. Här kände man åter att skyltningarna är riktigt dålig om det nu finns någon alls. På vissa ställen var det även dåligt med plankor över vattenfyllda stigar. Det var mest gamla halv- eller helruttna bräder

Det är tydligen länsstyrelsen i Norrbotten som inte gör sitt jobb. Det ger även ett dåligt intryck mot alla utländska turister som vandrar här.

Efter några timmars stenig vandring kom vi äntligen efter drygt nio timmars vandring fram till Pårtestugan. Det kändes ordentligt i kroppen och vi var riktigt trötta efter drygt 20 km vandring men vädret hade varit utmärkt hela dagen.

Där tältade Anne och jag medan Britt-Inger och Bertil låg inne i stugan. För oss kostade det 100:- per person och då fick vi använda stugans kök medan de andra betalade 295:- per person för att ligga i en säng i stugan.

Den låg intill en sjö där man hämtade dricksvatten och senare på kvällen tog jag även ett kort dopp i sjön lite längre bort men badade inte fast vattnet var inte kallt. Denna natt kom jag att sova alldeles utmärkt men fick ta av mig någon tröja då det blev för varmt.



Följande dag är det dags att fortsätta vandringen.


Stugvärden kör oss över Laitaure.


Vi tar farväl av Rapadalen.


På södra sidan väntade vandrare som skulle norrut.


Vandringen går på en lättgången stig.


Dit upp ska vi, nästan.


Först hittade vi en underbar rastplats.


Denna gäller det att föreviga.


Här gällde det att sätta fötterna rätt.


Medan ibland går man på en autostrada över jokkarna.


På väg uppför berget till en högplatå.


Skönt att det är snart slut på den här branten.


Då kan man sätta sig ner och beundra utsikten.


Uppe på högplatån var det en lättgången stig.


Här börjar en underbar vandring högt uppe på platån.


Vi går högt uppe med ett sjösystem nere i dalen.



Härlig utsikt ner mot en dal med sjöar och forsar.




Ibland finns det en rejäl järnbro över jokkarna.


Några unga grabbar som varit runt i Sarek.


Här blev stigen rätt stenig.


Långt dit ner ska vi gå under dagen.


Här bestod stigen av berghällar.


Över de stora forsarna finns järnbroar.


Emellanåt var stigen rätt värdelös.


Med skyltar som var 40 år gamla.


Här var vi framme vid Pårtestugan.


Som låg vid en badsjö med dricksvatten.


Dag 8: Söndag 4/8 2013 Kl.20:00

I morse vaknade vi till ett varierat väder. Solen sken men när vi packade ihop kom en regnskur. Vi hade ätit frukost och packat ihop strax före klockan nio. Denna morgon åt jag åter havregrynsgröt som jag är glad att jag tog med då det mättar bra.

Efter någon timmes vandring på delvis stenig stig möttes vi av regn. Jag hade kommit fram till att mina regnkläder var rätt dåliga. Byxorna släppte genom vatten och ponchon kändes för liten över ryggsäcken. Som tur var hade jag tagit med regnskydd för ryggsäcken så den kändes torr.

De nya långskaftade kängorna fungerade perfekt. Jag provade att ha ponchon under ryggsäcken och gick sedan i shorts och T-shirt. Som tur var så var det rätt varmt. Till nästa gång blir det ett riktigt regnställ som gäller.

Stigen gick lite upp och ner genom skogen och regnet upphörde vid ettiden så vi kunde äta lunch vid en bäck. Då blev det nudlar i en soppa samt kaffe.

Vädret blev sedan allt bättre och även stigen men med fortsatt bristande skyltning. Efter en bro gick en stig till vänster, en rakt fram och en till höger och ingen skylt som visade vilken stig man skulle välja. Det visade sig att stigen till höger var den rätta.

Fy på sig länsstyrelsen i Norrbotten. Enligt uppgift tycker en ansvarig chefstjänsteman på länsstyrelsen att det ger för dålig vildmarkskänsla om man skyltar för mycket. Den mannen har inte fattat att Sarek finns för den vilda känslan. Kungsleden är en Kungsled där man inte ska behöva tveka var man ska gå.

I Pårtestugan hörde vi att tre personer hade gått 12 kilometer extra på grund av att man inte sett när Kungsleden avvek från den större vägen där dom vandrade. Den skylten stod en bit in på Kungsleden och inte vid den större vägen.

För vår del kom vi fram till Kvikkjokks fjällstation klockan halvfem. Stationen har varit en mycket positiv upplevelse med utmärkt bemötande från personalen.

Här kunde vi välja mellan trerätters middag, a la carte eller något enklare i motsats till i Storulvån där man tyvärr stänger á la carte klockan fem. För min del slog jag till med en utmärkt trerätters middag och vin till maten. Det kändes utmärkt med god mat.

Våra kroppar var rätt slitna så det blev en tidig kväll. Vi hade alla bokat sängplats som här kostade bara 205:- per person, vilket är billigare än i Saltoluokta där det kostar 395:- per person.

Här har vi åter träffat på Karin och Annika som gått i förväg från Aktse och tältat utefter leden. Vi åt en gemensam middag och pratade om de erfarenheter som vi fått från vandringen.



Nästa morgon är vi redo att lämna Pårtestugan.


Ibland får man korsa forsar på ordentliga träbroar.


Vi närmar oss en sjö på en stenig stig.


Var lade jag kepsen nu igen?


Dags för en vilopaus och lunch.


Vad ska vi hitta på nu? Soppa och macka kanske.


Vad har hänt här? Tur det är sista dagen.


Sarekgrabbarna kommer och fräser förbi.


Full fart på stigen, snart framme.


Så är vi där, framme i Kvikkjokk.


I Kvikkjokks fjällstation blev vi
servade av utmärkt personal.


Efter en välbehövlig dusch var det
dags för vila och samtal.


Dag 9: Måndag 5/8 2013 Kl.12:00

Nu sitter jag i foajén vid fjällstationen här i Kvikkjokk och skriver för sista gången om denna berättelse.

Vi kom upp i morse vid åttatiden och började med att äta frukost. Sedan tog vi hand om kläder som fått torka i torkrummet och packade ryggsäckar och städade vårt rum.

För min del har jag suttit här och skrivit medan Britt-Inger och Bertil gick ner till byn. Karin och Annika tog den tidiga bussen til Murjek och väntar där på tåget som går i kväll.

Vi andra tänker äta lunch här vid ettiden och tar sedan bussen klockan tre till Murjek. Där går vi på tåget klockan sju i kväll och är sedan framme i Stockholm i morgon klockan nio.



Kvikkjokks fjällstation består av många byggnader.


Prat om vandringen medan vi väntar på bussen.


På väg mot Murjek stannade vi vid ÅrreNjarka fjällby.


Där var det verkligen vackert.


Framme i Murjek där vi väntar på tåget.


Dags att kliva på tåget mot Stockholm.


Resplan

Söndag 28 juli Dag 1 17.58 Tåg från Stockholm. Liggplats 723:-
Ta med kvällsfika och morgonfika om du inte fikar i restaurangen.

Måndag 29 juli Dag 2 08.39 Gällivare ankomst.
Måndag 29 juli Dag 2 09.00 Gällivare avgång med buss. Går även 14.00. 195:-
Måndag 29 juli Dag 2 10.55 Kebnats ankomst.
Måndag 29 juli Dag 2 Kebnats avgång båt när bussen har anlänt.
Måndag 29 juli Dag 2 11.40 Saltoluokta ankomst, övernattning i fjällstation.
Måndag 29 juli Dag 2 Saltoluokta fjällstation med butik, restaurang, självhushållskök, 5 gästhus med totalt 100 sängar och olika standard och pris. Tältning för den som vill det.
Läs mer

Tisdag 30 juli Dag 3 Vandring Saltoluokta - Sitojaure 19 km, 6-8 timmar, höjdskillnad 390-630 m ö h. Rastskydd halvvägs vid Autsutjvagge.
Tisdag 30 juli Dag 3 Sitojaure Två stugor med sammanlagt 22 bäddar, stugvärd, ingen butik.
Läs mer!

Onsdag 31 juli Dag 4 Vandring Sitojaure - Aktse 10 km, 3-5 timmar, höjdskillnad 630 - 500 m ö h. När du passerat den högsta punkten och rundat Tåresåive kan du se ut över Rapadalen och Sarekfjällen, med den berömda Skierffeklippan i förgrunden. På kalfjället är det ofta svårt att hitta vatten, så planera rasten så att du tar med dig vatten nerifrån björkskogen.
Båt från Sitojaure onsdagmorgon förbokad 25/6 Erik Ivar Kallok 070-2747263, 150:-
Onsdag 31 juli Dag 4 Aktse Två stugor med sammanlagt 34 bäddar, stugvärd, butik.
Läs mer!

Torsdag 1 augusti Dag 5 Vandring i Rapadalen och Skierfe.

Fredag 2 augusti Dag 6 Vandring i Rapadalen och Skierfe.

Lördag 3 augusti Dag 7 Vandring Aktse - Pårte 22 km, 8-10 timmar, höjdskillnad 500-500 m ö h. En kort men brant stigning leder upp till det småkuperade kalfjället, som du sedan följer på ungefär samma höjd i 6-7 kilometer. Backen ned mot Pårte är inledningsvis brant och går genom tät vegetation. Den kan vara besvärlig vid regn, men blir snart bättre. De sista kilometrarna till STF Pårte går genom vacker barrurskog. Kring Suobbatjåkkå är det vackert och skyddat i skogen längs bäcken: Platsen lämpar sig väl för både rast och tältning. Vid Rittak, halvvägs, finns ett rastskydd i gränslandet mellan skog och kalfjäll. Tänk på att du befinner dig i Sarek här. Du har därför ett speciellt regelverk att följa.
Båt från Aktse förbokas ej. 200:-
Lördag 3 augusti Dag 7 Pårte Två stugor med sammanlagt 26 bäddar, stugvärd, ingen butik.
Läs mer!

Söndag 4 augusti Dag 8 Vandring Pårte - Kvikkjokk 17 km, 6-8 timmar, höjdskillnad 500 - 320 m ö h. Vid ledskiftet där man kan ta av mot Påreks sameviste blir leden bättre och du kommer in på en stig som trampats i många hundra år. De avslutande kilometrarna ned till Kvikkjokk är lätta, förutom backarna kring Tingstallstenen. Där kan stigen förvandlas till en bäck vid ihållande regn. En enkel men något förfallen rastplats med toalett finns vid bron över Njakajåkkå.
Söndag 4 augusti Dag 8 Kvikkjokk Fjällstationen består av 20 rum med 2 och 4 bäddar. Sammanlagt 56 bäddar. Alla rum har handfat. Dusch, wc och torkrum finns i korridoren. Frukostbuffé, lunchservering och middagsservering med dagens trerättersmeny samt á la cartemeny, fullständiga rättigheter, café och bar, självhushållskök, butik med livsmedel och proviant, fjällutrustning och souvenirer.
Läs mer!

Måndag 5 augusti Dag 9 15.00 Kvikkjokk avgång med buss. Det går även en buss 11.30. 238:-
Måndag 5 augusti Dag 9 18.25 Murjek ankomst
Måndag 5 augusti Dag 9 18.56 Murjek avgång med tåg. Liggplats 723:-

Tisdag 6 augusti Dag 10 09.20 Stockholm ankomst.

Se även varifrån en del texter ovan är hämtade:
www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Kungsleden/Saltoluokta---Kvikkjokk/Etappbeskrivning71/

BUTIK I FJÄLLSTUGA 2013
I nedanstående länk kan du se ett grundsortiment som kan variera med fjällstugans storlek. På större fjällstugor kan sortimentet vara större.
Läs mer!


Avgifter för tältning vid stugor
Avgifter 2013

Exempel på ungefärliga kostnader
Tåg Gällivare: 723:-, Buss Kebnats: ? , Båt Saltoluokta: ? , Fjällstation Saltoluokta: 295:- 395:- 495:- , Stuga Sitojaure: 295:-, Båt Sitojaure : gratis roddtur, Stuga Aktse: 3x295:-, Båt Laitaure : gratis roddtur, Stuga Pårte: 295:-, Fjällstation Kvikkjokk: 295:- 395:- 595:-, Buss Murjek: ? , Tåg Stockholm: 723:-
Betala kontant eller boka i förväg online och betala där. Fjällstationerna Saltoluokta och Kvikkjokk bör bokas i förväg. Vet ännu ej om bussarna bokas i förväg.

Error processing SSI file
Error processing SSI file