Utsikt Höga Kusten ©

Skapelsen av Utsikt Höga Kusten

Det var en gång ett okänt och otillgängligt litet berg som heter LillGälingen. Knappt någon kände till det utom ägaren Sven förstås och jag som växte upp i närheten. Däremot kände många till storebror som heter StorGälingen.

2016 blev Sven inspirerad av sin dåvarande dotter som tyckte det vore underbart att skapa en fin utsikt från LillGälingen. Först måste han tillverka en väg upp till toppen, öppna upp en hel del och göra ett kompletterande arbete med parkering, fikaplats, vindskydd, torrdass och framför allt utsikten mot världsarvet.

2017 inledde Sven arbetet med skapelsen. Det blev nog en större uppgift än han först tänkt särskilt som han ville göra platsen handikappanpassad. Efter ett stort arbete kunde han öppna upp platsen före midsommar 2020. Utsikt Höga Kusten blev snabbt ett populärt besöksmål. Därefter har det varit fortsatt arbete både sommar och vinter för att bättra på platsen och den utvecklingen tycks inte ta slut. Det krävs ständiga förbättringar och är nästan ett heltidsarbete.

Därför hoppas vi att du respekterar en entréavgift på 50:- per person.

Berättat av webmaster Staffan Öberg.

Bild 1: Det var en gång ett litet berg som hette Lillgälingen.
Vem kunde tro att det skulle bli ett känt utsiktsmål. Bilden fotad 2015.Bild 2: Många träd skymde utsikten så det gällde att kavla upp skjortärmarna.


Bild 3: Till att börja med var det många träd som skymde utsikten.


Bild 4: Det var svårt att se Storjöns vatten.


Bild 5: Det här var Norra utsikten. Inte särskilt tillgängligt.


Bild 6: Man kunde faktiskt se havet i fjärran.


Bild 7: Här blir det ett gediget arbete som måste utföras.


Bild 8: Här skulle det bli grillplats och pyramidspel.
Där uppe vid branten tillverkades Ninavägen. Mycket sten som måste flyttas.Bild 9: Det blir till att spotta i nävarna och sätta igång.
Efter drygt tre års arbete var första visningen av Utsikt Höga Kusten genomförd.Bild 10: Här anländer torrdasset på den anlagda Ninavägen.


Bild 11: Det viktigaste arbetsredskapet har varit traktorn.


Bild 12: Här är jag också med på ett hörn och kollar arbetet.


Bild 13: Det krävs även en del måleriarbete.


Bild 14: Nu kan man sitta och njuta av utsikten.