Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Musikfestival i Saltoluokta 2000


Konsert i kvällsskymning.

Kommentar: Varje år i början av augusti arrangeras en musikfestival i Saltoluokta i sydöstra delen av Sarek.




Dag 1: Måndag 7/8 2000 kl. 20:00

Nu sitter vi på tåget, som tar oss upp till Gällivare. Vi åker med Tågkompaniet, som har tagit över tågförbindelsen till norra Norrland. Det är ingen större skillnad jämfört med SJ utom restaurangvagnen, som är något högre med panoramafönster. Det är en rätt trevlig vagn med bra utsikt mot omgivningarna, då vi far fram.

Denna resa går mot Saltoluokta i utkanten av Sarek, där man har en folkmusikfestival. Vi kommer att ligga på fjällstationen inomhus i nästan en vecka och har halvpension. Det är således enbart lunchen som saknas.

Det kommer att vara uppträdande av olika folkmusikgrupper under hela veckan.


Resaturangen var i en panoramavagn


Gällivare järnvägsstation



Dag 2: Tisdag 8/8 2000 kl. 15:00

Nu håller vi på att packa upp i vårt rum på fjällstationen.

Det var svårt att sova i natt då en bräda i tågkupén gnekade en hel del. Dessutom var folk uppe rätt länge och pratade.

I morse var vi uppe vid 7-tiden för att gå och äta frukost. Många andra kom på samma sak, så det var kö i panoramavagnen. Fick dock sitta och kunde njuta av utsikten. Det var mulet väder men uppehåll. Enligt prognosen skulle det vara regn.

Tåget kom till Gällivare strax före 9.00. Det vällde ut fjällvandrare, som skulle åt samma håll som vi. Ute på bussplatsen kom vår buss efter c:a 5 min. Vi var många som skulle med, så man satte direkt in en extra buss.

Vi åkte sedan de c:a 12 milen till Kebnats, vilket kostade drygt 100:- per person. Vi hade beställt allt i ett paket, så det var något billigare för oss.

Vid Kebnats väntade en rätt så stor båt, som utan problem kunde ta med alla passagerare. Båtfärden gick lugnt och stilla över till Saltoluokta och kostade 55:- per person för STF-medlemmar.

Från båtplatsen var det sedan bara några 100 meter på en bred gångstig upp till fjällstationen. Det blev kö direkt vid incheckningen. Vi checkade så småningom in och fick ett rum i ett av husen.

En del i sällskapet följde direkt med på en vandring till ett sameviste, medan vi tog det lugnt. Vi började med att äta lunch i matsalen, som är öppen mellan 13.00 och 16.00 och kostar 68:- per person. Det var potatis, stekt fläsk och bruna bönor.

Sedan gick vi runt i omgivningarna och en bit på Kungsleden. Då mötte vi en kille, som skulle göra en ensamvandring genom hela Sarek mot Staloluokta och sedan utefter Padjelantaleden mot Ritsem på två veckor. Det blir en ordentlig vandring.

Vi har just bäddat sängarna och skall nu kl. 16.00 vara med om invigningen av folkmusikfestivalen här i Saltoluokta.


Vi kliver på bussen mot Kebnats.


En ensam ren på vägen.


En kort båtfärd.


Saltoluokta fjällstation.


Utsikt från verandan.


Den lilla båthamnen.


Dag 3: Onsdag 9/8 2000 kl. 12:00

Nu sitter vi och läser dagens tidning inne i fjällstationen efter en dagstur till Björkudden och Öbergs fjällstugor.

I går var invigningen av veckans folkmusikfestival. Hans Andersson med mångårig erfarenhet av fjällen och Saltoluokta berättade im fjällstationen och dess verksamhet.

Vi fick även en berättelse om samernas verksamhet och hur denna har försämrats under det senaste seklet p.g.a. utbyggnaden av vattenkraften. Dessutom fick vi lyssna till mycket musik av Saltoluokta bombers, som var ett tillfälligt ihopsatt band för dagen.

Kl. 18.00 öppnade man dörren för dagens 3-rätters middag. Efter en sådan middag känner man att det behövs mer motion än vad som ingår i denna musikvecka, för att det skall kännas behagligt. Jag hoppas därför på att även komma ut på en joggingtur.

Kl. 20.30 började alla sedan att samlas i backen vid utomhusscenen. Nu skulle gruppen Imma från Karlstad spela för oss. Imma bestod av fem ungdomar med fiol, gitarr och trumma. Man spelade både egna och andras musik. Vädret hade under kvällen blivit allt sämre med frisk nordvästlig vind och mulet. Under spelningens gång började det även att regna lite lätt.

Vi avslutade sedan kvällen med en öl inne i fjällstationen. Där spelade då Thore och Oline fiol och alla som ville kunde dansa till deras musik.

I morse regnade det och var frisk nordlig vind. Frukosten var mellan 8.00 och 9.00 och sedan skulle de som ville träffas för en båttur till Björkudden.

Alla hade regnkläder på och man kunde även ha med en termos med hettvatten och fika om man ville. Båtfärden tog väl en halvtimme till Björkudden och under tiden underhöll Thore och Oline med fiolmusik.

När vi var framme tog familjen Öberg emot oss. De har bl.a. ett flertal turiststugor för uthyrning samt en restaurang för fika och enklare mat.

Vi fick där en lång berättelse av Hjalmar Öberg, som nu är nestorn i familjen. Hans far kom hit i början av 1900-talet och bildade familj. Man levde mest på jakt och fiske.

Efter all reglering av vattnet har fisket försämrats väsentligt och man får nu en allt större inkomst via turismen. Efter denna berättelse och fika gick de flesta runt i området innan vi åkte tillbaka med båten strax efter 13.00.


Det fanns två nassar som höll rent.


Saltoluokta Bombers spelade.


Spel på trumma och tillbringare.


Första utespelningen.


Gruppen Imma från Karlstad.


Frukost till fiolmusik.


Thore och Oline underhåller på båten.


Vi är framme vid Öberg fjällstugor.


Vi går in i restaurangen.


Alla ville vara med och lyssna.


Öbergs fiskehamn.


På väg tillbaka.


Dag 4: Torsdag 10/8 2000 kl. 23:45

Sitter i sällskapsrummet på fjällstationen med bl.a. Hans Andersson efter en surströmmingssupé och en fantastisk jamsession med ett större antal artister.

I går väntade vi in eftermiddagens konsert med Thore och Oline i sällskapsrummet. Det är ett par från Hälsingland, som spelar fiol med mycket egen musik men även andras. De bjöd på en mycket samspelt musik under en timme.

Efter middagen kl. 18.00 fick vi tid till en kort vila innan det var dags för kvällens happening. Då satt alla på renfällar på golvet i matsalen.

Sedan fick vi från öppna fönster höra kulning av två kvinnor. Detta följdes av jojk av samerna Apmut Ivar Kubljok och Lars Guttorm Blind.

Vi fick även höra en berättelse om mystiska händelser utefter Saltoluoktas sluttningar samt skönsång av Sofia Karlsson m.fl. Detta avlöstes senare av musik och dans.

I dag har vi vandrat några km uppför Saltoluoktas sluttningar. Vädret var väl inte så bra utan hård västlig vind och mulet men uppehåll. Så småningom kom dock solen fram och vinden mojnade.

Vi fick många arkeologiska föreläsningar av Gunilla Edbom och hade en mysig picknick vid en sjö uppe på fjället.

På eftermiddagen var det åter dags för en konsert vid utescenen. Det var gruppen Fahrin, som underhöll oss under en timme.

Efter middagen kl. 18.00 hade vi en pratstund med andra vandrare i samma sällskap innan det var dags för surströmmingssupé tillsammans med sex grupper av musiker.

Vi har fått höra mycket härlig musik med hög stämning. Alla som kunde gjorde sitt för att höja stämningen.


Thore och Oline
har eftermiddagskonsert.


Oline spelade mycket
livligt och engagerat.


Jojk av Apmut Ivar Kubljok
och Lars Guttorm Blind.


Skönsång av
Sofia Karlsson m.fl.


Dansen tog vid senare.


Gruppen Imma spelade.


Hans Andersson har genomgång
före dagens vandring.


Vi kom snart upp på
höjder med fin utsikt.


Det blåste här kraftig västvind.


Vandringen går vidare.


Vi kom upp till en liten fin sjö.


Jag får också vara med ibland.


Dags för en lunchpaus.


Även vovven fick vara med.


Solblänk i vattnet.


Det var en fin lunchplats.


Dags att packa ihop.


Ruskigt väder i väster.


Underhållning av gruppen Fahrin.


Det var en bra plats för konserten.


Surströmmingssupén inleds.


Skål vänner.


Groupa inleder musiken.


Därefter följde gruppen Imma.


Allt fler föll in i spelandet.


Improvisationen flödade för fullt.


Många deltog i spelandet.


Vi fick även lyssna till dragspelsmusik.


Dag 5: Fredag 11/8 2000 kl. 16:30

Vi sitter nu ett stort antal vid utescenen och lyssnar på musik.

I morse var vi upp något tidigare bl.a. för att rensa en sik, som vi skulle ha till lunch tillsammans med glödkaka. Detta hade vi köpt i samebyn nere vid vattnet.

Dagens utflykt var en båtfärd till Stora Sjöfallet och därefter en vandring på 3-4 km. Vädret hade nu blivit betydligt bättre med enbart höga moln, en del sol och västlig vind.

Många hade valt att följa med på denna tur, så det var en del att hålla reda på för vår guide Hans Andersson. Under båtfärden underhöll Fahrin med fiolmusik.

Båten lade vid en brygga på västra sidan av Stora Sjöfallet. Därefter följde en vandring först på den gamla rälsbanken, som använts vid byggandet av dammen.

Sedan gick vi över ett mindre berg med fin utsikt både norrut och söderut. Vi kom fram till ett vattenfall, som var återstoden av det gamla mäktiga sjöfallet. Även detta sjöfall gav dock en hel del för åskådarna.

Vi fortsatte sedan genom björkskogen till en stuga vid vattnet, där vi åt lunch. Kl. 13.00 skulle vi sedan vara tillbaka till bryggan, där båten hade kommit för att hämta oss.

Vi hade nu varit med fyra dagar vid musikfestivalen och märker att för varje dag lär man känna allt fler människor och utbyter bl.a. erfarenheter om fjällvandring.

när vi var tillbaka vid 14-tiden till Saltoluokta, kunde man se att många var trötta efter både vandring och nattens musikevenemang, så man passade nog på att ta en eftermiddagslur.

Kl. 16.00 var det dags för en ny konsert, vilket denna gång var gruppen Klapplek tillsammans med Anders Nygårds. Vädret är nu ännu bättre med nästan vindstilla och en ljum temperatur. Detta medför dock att en del mygg visar sig.

Efter denna konsert måste vi förbereda packning och städning, då vi måste checka ut i morgon före en vandring till Pietsaure och därefter direkt avfärd från Saltoluokta till Gällivare, där vi kliver på tåget söderut.


Frukost med musik.


Branta berg i närheten.


Fiolmusik under resans gång.


Vi stiger i land.


Samling före dagens vandring.


På väg mot Stora Sjöfallet.


Solen skiner i söder.


Här kan man se att det är uppdämt.


Det som är kvar av Stora Sjöfallet.


Härlig utsikt mot väster.


Vandringen gick vidare.


Lunchpaus vid en stuga.


Klapplek och Anders Nygårds.


Härlig folkmusik.


Dag 6: Lördag 12/8 2000 kl. 20:00

Sitter nu på tåget, som vi klev på i Gällvare, för vidare färd söderut.

På fredagskväll var kanske festivalens huvuduppträdande, då den kända gruppen Groupa hade konsert. De gav en bejublad musikupplevelse med bl.a. en tillfällig medlem från Norge. Han gav prov på ett stort antal olika ljudklanger, som fascinerade publiken. Vädret var riktigt bra trots att det var sent på kvällen.

Under natten blommade tyvärr en förkylning ut för mig, som jag troligen fick under den berömda surströmmingssupén. Det är lätt hänt med så många människor tillsammans.

Vi hoppade därför över dagens utflykt till Pietsaure. Det blev ett gäng på 15-20 personer, som gick den längsta utflykten under festivalen på drygt 12 km.

De hade haft en mycket härlig vandring med vackert väder. Framme vid samevistet i Pietsaure kunde man köpa kaffe, glödkaka och rökt fisk, så det var inte nödvändigt att ta med egen lunch.

För vår del tog vi det lugnt hela dagen och jag halvsov några timmar i en skogsslänt för att försöka kurera förkylningen.

Kl. 14.00 passade vi på att äta lunch i restaurangen, som har ā la carte kl 13.00 - 16.00. Vi åt renskav med pressad potatis, som smakade utmärkt.

Därefter väntade vi in avfärden från Saltoluokta, som var en kort båtfärd över till Kebnats strax före 17.00. Där väntade bussar på oss. En buss gick till Ritsem och två tillbaka till Gällivare, så det gällde att kliva på rätt buss.

Denna vistelse i Saltoluokta har bjudit på mycket musik av olika grupper. Många av dessa spelade ofta upp låtar, som de själva hade skrivit. Saltoluokta är även känd för sin goda mat, vilken vi har fått avnjuta.

Musikfestivalen är ett populärt arrangemang, vilket har medfört att antalet gäster under denna vecka blir extra många med både fjällvandrare från Kungsleden och Sarek samt festivalbesökare.

Detta har tyvärr medfört att det har varit extra trångt i matsalen med långa köer till både frukost och middag, då man använder sig av enbart ett matbord med en lång kö som följd. Förhoppningsvis löser man dessa problem i framtiden och testar olika metoder för att slippa köerna. Bland gästerna frodade kreativiteten för att lösa detta problem.

För vår del har veckan innehållit några mindre vandringar, så det kan vara en utmärkt startplats för att lära känna fjällen och på ett enkelt sätt få prova på att vandra i fjällen.


Tyvärr var det långa matköer.


Tjusig kvällssol.


Nu var det fullt i backen.


Kvällskonsert med gruppen Groupa.


Många olika instrument.


Experiment med ljudklanger.


Vilken fantastisk miljö.


Vi väntar in båten för avfärd.



Vandring i Jämtland mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna 2015
Vandringar och utflykter i Höga Kusten 2014.
Vandring på Kungsleden från Saltoluokta till Kvikkjokk förbi Rapadalen och Sarek 2013.
Vandringar från fjällstationen Storulvån i Jämtland 2012.
Vandring från vandrarhemmet i Abisko Östra, Abisko 2011.
Tältning nära Lapporten, Abisko 2010.
Ensamvandring omkring Kebnekaise 2009.
Vandring utefter norra Padjelantaleden 2006.
Jämtlandsfjällen runt 2005.
Abisko - Allesjaure 2001.
Musikfestival i Saltoluokta 2000.
Sylarna med toppbestigning 2000.
Vandring i Abisko i september 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Östra leden 1998.
Fjällvandring med toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1997.
Storulvån - Blåhammaren -Sylarna - Storulvån 1994.
Nikkaluokta - Kebnekaise - Vakkotavare 1992.
Abisko - Kebnekaise - Nikkaluokta 1991.
test Vandring i Sarek, Saltoluokta - Mikka - Akka 1990.

Vandring i Jotunheimen/Norge och bestigning av Besseggen 2012.
Vandring i Nepal upp till Mount Everest Base Camp 2011.
Vulkanvandring På Sicilien och öarna norr därom, Italien 2010.
Vandring i Sexten i Italien 2009
Vandring i Corvara i Italien 2008
Pilgrimsleden 1 Spanien 2007
Vandring i Österrike runt Haus im Ennstal 2007.
Vandring i Val di Fassa i Italien 2005
Vandring på Sardinien 2000
Vandring i Val Gardena i Italien 1999
Vandring i Mayrhofen i Österrike 1998

Error processing SSI file