Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandring i Haus im Ennstal Österrike 2007

Juli 2007

Detta år blev det en resa söderut för en vandring i Österrike. Jag åkte i slutet av juli med Sundqvists vandrarresor till Haus im Ennstal i mellersta Österrike. Buss genom Danmark och Tyskland till Österrike.

Resan kostar 7750:- med direktbuss på 10 dagar. Då ingår även frukost, middag och reseledare samt lokala taxiturer, bussar och åka med lift där nere.

Jag kommer att ha 580 euro med mig.

Dag 1: Fredag 20/7 2007 kl. 12.00

Nu har vi åkt med buss i c:a 4 timmar och stannat för lunch strax norr om Jönköping. När jag i morse kom till Cityterminalen kl. 6.30, så var även Thomas och Anna där och dom var även med till Val di Fassa för 2 år sedan. Mycket trevligt att träffa på gamla vandrarkamrater, vilket troligen händer om man återkommer lite då och då på dessa resor.
Här under rasten har de flesta gått in på restaurangen för att äta lunch. Både jag och Thomas och Anna hade med oss mat, som vi har ätit på en bänk utomhus.

Det är sådan bra service så att man har satt ute bänkar för de som har matsäck med sig, inte illa. Nu sitter vi i bussen och åker vidare söderut.

Dag 2: Lördag 21/7 2007 kl. 18.00

Nu sitter vi i bussen och åker genom sydtyskland. Ute är det växlande väder och c:a 20 grader.

I går fick vi lite problem med bussen och blev försenade några timmar. Vi skulle egentligen ha mött en buss i Malmö med passagerare från Göteborg, men dom åkte vidare före oss.

Vi körde på kvällen över bron till Danmark och hann med färjan från Rödby strax före kl. 21. På färjan tar det knappt en timme, så man hinner äta lite och handla något.

Sedan skulle vi vidare till ett hotell i Lübeck för att sova. Där mötte den andra bussen upp och vi som skulle till Österrike gick över och i vår buss stannade alla, som skulle till Italien. Dom åkte vidare till ett hotell i Hannover medan vi checkade in i Lübeck runt kl. 23 på kvällen.

I morse klev jag upp vid 7-tiden och strax efter kl. 8 åkte vi iväg med bussen. Sedan stannade vi för fika vid 11-tiden och för lunch runt kl. 14. Man får i sig tillräckligt med mat, så frågan är om man orkar med någon middag i kväll på hotellet runt kl. 21.

Tyvärr blir det ofta sena middagar på dessa resor, särskilt i de sydliga länderna. En del vana vandrare hade gärna åkt direkt i natt utan övernattning för att komma fram tidigare till slutmålet.


Vi gör ett första stopp norr om
Jönköping för tidig lunch


Senare blev det ett ofrivillgt stopp
för att fixa en packning.


På väg över Öresundsbron.


Lite avvaktande stämning i bussen.

Dag 3: Söndag 22/7 2007 kl. 22.00

I går åkte vi med bussen nästan fram till Österrikiska gränsen. Där mötte oss två taxibilar och tog med sig vi som skulle till Haus im Ennstal. Bussen med övriga gick sedan vidare till Ischgl.

Det blev en mycket snabb färd c:a 2 timmar med taxin innan vi var framme i Haus runt kl. 22. Sedan fick vi en sen macka och öl samt information om vandringen i dag.

I morse hade vi frukost kl. 8 och avfärd med taxi kl. 9. Jag hade fyllt min vandringsryggsäck med extra kläder och regnplagg för det var helmulet.

Vi åkte med taxi mot Gössenberg och sedan upp i dalgången mot Seewigtal Stüber. Sedan vandrade vi fram till den vackra Bodensee, där det finns en fiskerestaurang med egen forellodling. Alltid färsk fisk här kan rekommenderas.

Vi gick runt sjön och mot en stenig brant stig upp till Hans Wädl Hütte med Hüttensee nedanför. Där satte vi oss ute och beställde lunch. Då började det att regna men det fanns en markis att dra ut där vi satt ute på verandan.

Sedan när det var dags att ge sig av tillbaka tog de flesta på sig regnkläder, då det var något blött. Efter c:a en timme var vi nere vid Bodensee igen och gick nu runt den på andra sidan. Vädret var bättre här nere och vi kunde promenera lite långsamt till parkeringen, då det dröjde någon timme innan taxin skulle komma.

Senare på kvällen kl. 19 väntade en 4-rätters middag och för min del avslutade jag dagen med att se cykel på TV från Tour de France.


Vi övernattade i Traveller hotell.


Paus på ett rastställe utefter autobahn.


Vi samlas till första dagens vandring.


Vi börjar på en nyanlagd asfaltväg.


Efter några km kommer
vi fram till Bodensee.


Det finns en restaurang
med nyfångad fisk på menyn.


Kossorna kan beta fritt runt sjön.


Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.


På väg över en liten bäck.


Där uppför forsen ska vi gå.


Skönt med vila ibland.


Starkt av en pigg 80-åring.


Uppe vid hütten för lunch.


Två glada och hungriga vandrare.


Vi mötte på nya kossor.


Som var riktigt sällskaplig.


Några hus i Haus.


Med mycket blomkraft.


Kyrkan ligger mitt i byn.


Med gröna ängar runt om.

Dag 4: Måndag 23/7 2007 kl. 22.00

I dag har vi haft en mycket härlig dag med sol och värme och en bra tur utefter en sjö men även en häftig broövergång.

Efter frukost kl. 8-9 åkte vi med taxi kl. 9.30 till Schladming och sedan söderut upp genom en dal Undertal till en stor parkering och servering vid Risenachfall. Här var det mycket folk och när vi började att gå på en fin stig brant uppåt, så var vi säkert 40-50 st. som gick från små barn till äldre. Det var hela tiden mycket brant men fin stig att gå så takten blev olika i sällskapet.

Efter en dryg halvtimme kom vi fram till en hängbro över en fors, som vi vandrade utefter. Många var lite skraja, då det var en lång hängbro men flertalet tog sig över. En del vände dock om här.

Alla i vårt sällskap gick över och fortsatte sedan uppåt delvis på ståltrappor. Man hade lagt ner mycket arbete på att göra det möjligt att gå upp här.

Efter ytterligare en halvtimme eller så var vi uppe på en platå vid Ob. Glöfler Alm. Här fick man en fin utsikt in i dalgången med sjön Riesachsee. Vi gick ner till sjön för rast och några av oss passade även på att bada. Det var inte så kallt men dålig botten.

Här bjöd vår ledare Leila på snaps och nötter, som värmde efter badet. Fast annars så sken solen över oss, så det var en härlig tur.

Vi gick sedan vidare in i dalen men hade ej tid att gå upp i dalen till Preimtaler Hütte, som låg en bit upp. I stället vände vi och åt lunch vid Kol Alm.

Efter lunch promenerade vi långsamt tillbaka förbi sjön och gick sedan utför på en bilväg, som fanns hit upp så nerfärden gick rätt fort. Nere vid parkeringen satte vi oss vid en servering och väntade in taxin. Vi var sedan tillbaka till hotellet strax efter kl. 17.

Jag tog en kort joggingtur då, men värmen och inget vatten med mig gjorde att det blev en kort tur. Sedan anslöt jag till de andra, som utnyttjade en mycket fin bastuanläggning.

Middagen var som vanligt kl. 19. Tyvärr är det ofta väldigt varmt vid middagen. Sedan fick vi se väldigt fina dia-bilder foton runt om i området.

Bilderna var fina men även här mycket varmt i rummet och tal på tyska, så man fick vara koncentrerad. Som vanligt avslutades för min del med cykel på TV.


Uppför på en ny vandring.


Denna fors följde vi uppför.


Jag tar en äppelpaus.


Här var en stabil träbro över forsen.


Genomgång av att nästa gångbro
är inte lika stabil.


Med denna nätbro går
vi över forsen igen.


Nätbron ser ut som
ett stort spindelnät.


En del tyckte nog
att det var rätt häftigt.


Tre glada damer på väg över.


Ibland gick man upp på järnstegar.


Skönt att få blaska av sig.


Fler som passade på med en snabbtvätt.


Så småningom kom vi upp
till hütte Ob. Glöfler Alm.


10 min. senare var vi
framme vid sjön Riesachsee.


Nere vid sjön tog vi
en skön paus i gräset.


Två tappra badare men
det var inte så kallt.


Sedan vandrar vi vidare.


En härlig dal på lättvandrad väg.


Det var riktigt varmt
och soligt den här dagen.


Kossorna undrar kanske
vad vi sysslar med.


Vi stannade sedan för lunch.


Jag har fått mig en svalkande öl.


Därefter gick vi tillbaka utefter sjön.


Vi vandrade den snabbare bilvägen ner.

Dag 5: Tisdag 24/7 2007 kl. 16.00

I dag var det tyvärr åter mulet väder. Jag hade planerat att ensam ta linbanan upp till Krummholzhütte och sedan gå uppför Hauser Kaibling. I stället följde jag med de andra på en örtvandring.

Först gick vi ner i dalgången till floden Enn. Vi vandrade utefer floden mot väster och sedan upp vid Hühenfeldt. Där väntade Grete, som tog oss med på en örtvandring och berättade om många olika växter.

Vandringen slutade vid en hütte, som drevs av systern till Franz, ägaren av det hotell vi bor i. Där åt vi en mustig soppa med öl. Under tiden blev vädret sämre med åska och regn. Det skulle bli besvärligt att gå tillbaka, så Franz med syster skjutsade oss med sina bilar tillbaka till hotellet.

Nu har jag legat och tittat på lite tv och ute har det åskat och regnat för fullt. Jag får se om jag kan komma iväg till ett supermarket för att handla lite.


I dag blev det en promenad i dalen.


Genom lummig grönska.


Och ut på fälten.


Sedan upp vid Hühenfeldt.


Uppe i dalen mötte oss Grete.


Som tog oss runt på en örtvandring.


Ett vackert uppbyggt vattenfall.


Sedan blev vädret sämre med lite regn.


Vi närmar oss dagens lunchhütte.


Med massor av vackra blommor.


Det smakar bra med
en öl efter promenaden.


Sedan fick vi en
mustig soppa till lunch.

Dag 6: Onsdag 25/7 2007 kl. 18.00

Jag kom iväg i går och köpte vykort och skickade hem samt köpte lite österrikiska alkoholdrycker. Senare var det som vanligt middag kl. 19 och avslutade kvällen med lite tv.

I dag har vi haft en mycket härlig vandringsdag. Först frukost kl. 8 och sedan avfärd med taxi kl. 9 mot Schladming och sedan söderut till Eschach Alm, som ligger längst upp i dalgången Obertal. Där väntade Rita, som var dagens guide. Det var även ett antal österrikiska turister med, så vi blev drygt 20 st. personer.

Vädret var riktigt fint med en något sval vind, så det gick bra att vandra. Vi gick på en grusig väg uppåt och efter någon timme kom vi till Neu Alm, som är en stängd hütte.

Vi stannade här en halvtimme för fika. Jag hade hett vatten i termos, som jag fått på hotellet vid frukosten, så jag kunde dricka varma koppen och äta en bulle till.

Sedan gick vi vidare utefter en smal stig genom skogen och kom fram till en underbar alpsjö Dulsitzkorsee med fin omgivning och två hütter med servering.

Här stannade vi i 2 timmar och beställde in mat. Några av oss passade även på att bada i det kalla vattnet. Det kändes skönt för nu hade det blivit allt varmare, säkert över 20 grader.

När alla var nöjda gick vi vidare utefter en något brant grusväg flera km utför tillbaka till startplatsen. Där kom taxin och hämtade oss tillbaka till hotellet och nu väntar snart middag.


Lite uppvärmning före vandringen.


På väg uppför en grusväg.


Ett tag var det rätt stenigt.


Vi var 15-20 st. som vandrade.


Senare kom vi till en kostig,
en stig full med kor.


Men dom var tack och lov vänliga
och gav oss plats.


Dags för en fikapaus.


Vi samlades runt en klipphäll.


Tre glada flickor.


Snart slut på vilan.


På väg över en fors.


Även mindre barn klarar vandringen.


Alla tittar på den fina forsen.


Sedan bär det av uppåt.


På väg uppför genom småskog.


Här ser vi vår duktiga och glada guide.


Vi kom fram till alpsjön Dulsitzkorsee.


En underbar sjö med aktiviteter runt om.


På väg mot lunch vid en hütte.


Det smakar gott med en öl efteråt.


Det blev fullt vid borden.


Vi passade även på att ta ett dopp.


En liten kanin ville också vara med.


Dags att vandra vidare.

Dag 7: Torsdag 25/7 2007 kl. 17.00

I dag blev det en lång och häftig vandring för mig. De andra skulle åka hästskjuts, som avslutades med lunch. Jag hade i stället bestämt att utnyttja det fina vädret, klart och 25 grader, till en toppvandring.

Vid 9-tiden tog jag linbanan här ovanför hotellet upp till Krummhultshütte. Där fanns flera byggnader och även ett högt torn med förmodligen flera sändare.

Därifrån gick jag vidare till ett berg med ett kors på Hauserkaibling. Jag stannade där och fikade på varma koppen och bulle.

Ett större sällskap gick förbi mig då men jag gick senare i kapp dom och det visade sig vara tjecker, som skulle vandra upp till Höchstein, den högsta toppen i området på 2500m. Jag följde med dom och vandringen blev rätt jobbig.

Mycket brant uppför och ibland med hjälp av stegjärn inslagna i berget. Det kunde vara ordentligt brant emellanåt, så det var starkt av en del i sällskapet att orka med en hel del övervikt.

För min del beslöt jag att vända, då det även blev repvandring på klippsatser. Det kändes osäkert då jag vandrade ensam. Nerfärden utför det branta berget var delvis jobbig, men jag var tillbaka vid Krummholtz vid 14.

Det visade sig att några i mitt sällskap då redan varit här efter hästskjutsandet och vandrade upp till berget med korset. För min del åt jag ordentligt av medhavd matsäck och tog sedan linbanan ner till Haus och gick till hotellet, där det var lugnt.

Efter en dusch gick jag ner till swimmingpoolen, som var några hundra meter ner i byn. I dag var här mycket folk, då det var så varmt. Några i mitt sällskap kom också dit. Nu väntar jag på en vinprovning, som vi ska ha i trädgården och därefter blir det middag vid 19-tiden.


Linbanan upp till Krummhultshütte.


Uppe vid hütten.


Ett stort sällskap gav sig i väg.


Utsikt bakåt mot hütterna och bergen.


Vid hütterna fanns ett stort torn.


Ennstal med bergsmassiv i bakgrunden.


Första lillberget Hauserkaibling
med ett kors.


Ett stort sällskap från Tjeckien
gick förbi på min fikapaus.


Fina berg att vandra i.


Höga bergsmassiv i fjärran.


Jag hann senare ikapp sällskapet.


Senare gick det brant uppåt.


Vi kom upp till första avsatsen.


Det var kämpigt att ta sig hit.


Vi ska upp över bergskammen.


Där uppe blev det rast.


Toppen till vänster är målet.


Ännu brantare på slutet.


Dags att vända neråt igen.


Tillbaka nere vid Haus.


Efteråt var det skönt med ett dopp.


Det fanns ett allmänt bad i samhället.


På kvällen hade vi vinprovning.


Vi fick prova på både röda och vita viner.

Dag 8: Fredag 26/7 2007 kl. 22.00

I dag var vädret lite växlande, men vi skulle ändå chansa på att åka upp till en av de högsta topparna i Österrike, nämligen Dachstein.

Vi åkte taxi upp i dalen norrut från Schladming förbi Ramsau till Dachstein Gletcherbahn. Där fanns en kabinbana på c:a 1600 möh, som tog runt 20 personer. Kabinen gick rakt upp över stupen långt upp till c:a 2500möh.

Vädret var rätt ok, så vi hade riktigt bra sikt. Där uppe var det kallare än där nere. Man kunde gå ut på en tillbyggnad och se rakt ner minst 500 meter genom ett glasgolv.

Vi bestämde sedan att vandra vidare på en snöglaciär en hel del uppåt till Sesthofer hütte. Här kunde man beställa in lite lunch, fast det var så långt upp. Efter att alla ätit färdigt gick vi tillbaka mot kabinbanan. Då hade dimman kommit, så man såg bara c:a 30 meter framför sig, men det gick bra att gå ändå.

Vi åkte sedan kabinbanan ner och där åkte några buss ner till Ramsau medan vi andra hade en härlig 2-timmars vandring utför genom skogen ner till Ramsau. Där mötte taxibilarna upp och tog oss tillbaka till hotellet i Haus.

Vi hade senare på kvällen en avslutande middag, då det var sista dagen och satt sedan vid uteserveringen någon timme och lyssnade på en orkester, som spelade i närheten. Nu håller jag på att packa väskan färdigt och avslutar kvällen som vanligt med att se lite cykel på TV.


Ingång till hotellet med ägaren.


Uppe i skyn är Dachstein.


Vi gör oss redo för uppfärd.


En bit på väg uppåt fanns vandrarhem.


På väg upp i skyn.


Uppe på toppen med härlig utsikt.


Där uppe fanns en stor glaciär
som används för skidåkning.


Folk vandrade ut på glaciären
mot en hütte längre bort.


Vi gav oss ut på glaciären på promenad.


Toppstationen med lift och restaurang.


Det blev en lång glaciärvandring.


Snart framme vid Sesthofer hütte.


Där uppe kunde man beställa in lunch.


Det smakade bra efter en snöig vandring.


När det var dags att vända neråt
hade dimman slagit till.


Sedan tog vi liften ner och
fortsatte att gå ner till Ramsau.


Vi träffade på hästar och kossor.


Nere i Ramsau.

Dag 9: Lördag 27/7 2007 kl. 14.00

I morse hade vi som vanligt frukost kl. 08 och sedan kom två taxibilder strax före kl. 10 för att köra oss genom Österrike och en bit in i sydtyskland.
Där mötte oss en buss från Ischgl, där ett gäng varit under veckan. Det var samma buss, som vi hade åkt med ner genom Tyskland för en vecka sedan.

Nu har vi haft en timmes lunchpaus utanför München och vi ska strax åka vidare norrut. Jag har nu 350 euro kvar, så det har gått 230 euro för mig under veckan.


På väg hem igen med Sundqvists.


En paus under färden hem.

Packningslista

Allmänt

Sjukvårdslåda med plåster, sax, gasbinda, bomull, kompress 
Toarulle 1   Mobil      Mobilladdare   Läsglasögon
Nål, tråd    Elastisk binda Smörkniv (S)   Gummiband 
Plastpåsar   Kortlek     Konservöppnare  Sololja 
Radio      Liten termos  Mugg       Sittlapp 
Plastkassar   Bred häfta   Magnecyl (S)   Skavsårsplåster 
Intyg från hemförsäkring    Liten ryggsäck  Litet ryggsäcksregnskydd 
Bestick (Kniv, Gaffel, Sked, liten sked) Plånbok Astronfilt
Tvål      Tandborste   Tandkräm     Hårschampo   
Liten handduk  Digitalkamera  Batterier,laddare Tallrik djup
Anteckningsbok Pennor     Bok        Euro (400e) 
Godispåse    Pass      Plånbok      Tvättmedel
Resebevis    Europeiskt sjukförsäkringskort

Kläder

Keps      fin jacka    T-tröja 2st.   Långärmad skjorta 2st
Träningsoverall Tunna vantar  Tunna sockar 4  Sportsockar (5)  
Kalsonger (5)  Underställ   Tjocka tights   Toppluva
Solhatt     Vandrarskor   Sportjacka    Jeans 2 par
Sportlinne 3  Sport t-shirt 3 Tunna tights 2  Regnställ  
fleesskjorta  Vanlig skjorta Fin skjorta    Kortärmig skjorta 3st 
Långa shorts  Badbyxor    Vita shorts    Shorts
Delad fjällbyxa Sandaler    Vindkalsonger   Tunn fleeströja 3
Joggingkeps   jogginghandskar joggingskor

Vid avfärd

Joggingskor, tunna sockar, kalsonger, delad fjällbyxa, 
T-shirt, Sportjacka, plånbok, 

I lilla ryggsäcken

Kalsonger, sockar, T-shirt, fleese skjorta, kaffetermos, mugg, 
Varmt vatten i termos (Sa) för kaffe, te, choklad och varma koppen. 
Matkasse för lunch med sallad, mackor, youghurt, frukt, bullar, läsk

I lilla handväskan

Pass, plånbok, euro, anteckningsbok

I kameraväckan

Kamera, minne, batterier ( laddare är ej med)
Error processing SSI file
Error processing SSI file