Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandringar i Höga Kusten 2014


Skuleberget


I början av augusti kommer ett gäng att åka till Skulebergets stugby i Höga Kusten
och därifrån göra utflyter samt enkla och någon lång dagsvandring.



Träffar inför resan.

Vi har haft fyra träffar i Stockholm i restaurang En till grek på söder. Resan kommer att bli vecka 32.
Nästa gång träffas vi under resan norrut vid lunchuppehåll i Tönnebro.

Höga Kusten augusti 2014

Söndag 3/8 - Lördag 9/8

Att tänka på

Det vore bra om det finns plats i bilar för alla då vi kommer att åka runt en del med bil i Höga Kusten.
Ta gärna med motionskläder om du känner för en snabb promenad eller joggingtur.
Glöm inte heller badkläderna då stugorna ligger nära en badplats.
Dagsturryggsäck med termos och vattenflaskor.

Resa

Det går att åka med Y-buss till Docksta. Annars vore det bra om alla kan åka bil upp, vilket blir mer flexibelt.
En lämplig första paus görs i Tönnebro 6 mil norr om Gävle. Där kan man handla lite, fika och äta mat. Här äter du lämpligen dagens huvudmåltid. Därefter åker vi till Härnösand där vi vid norra utfarten stannar till vid Coop och handlar mat för de första dagarna. Kolla på kartan var Coop ligger. Ica i Docksta, Dockstahallen, stänger kl 17 på söndag och vi hinner kanske inte till den tiden. Nästa paus kan man göra vid Hotell Höga Kusten och beundra utsikten utöver Ångermanälven och Högakustenbron. Det kan man göra i samband med en fika.

Tidsplan: ungefärlig
Bro 8.30 - Tönnebro 11.00
Tönnebro 12.00 - Härnösand Coop 14.30
Härnösand Coop 15.00 - Högakustenbron 16.00
Högakustenbron 17.00 - Docksta 17.30

Boende i Skulebergets stugby

Det finns stugor för 2-6 personer så därför måste boendet samordnas för varje stuga. Det är upp till var och en att planera detta tillsammans med andra och att boka och betala sin stuga hos Skulebergets stugby, vilket kan göras online på deras hemsida.

Då vi är flera som bokar stugor kommer vi även att ha tillgång till en grillkåta inredd med träbord och trabänkar. I mitten har den en vedkamin.

Läget för stugbyn är centralt med gångavstånd till Docksta centrum med matbutik och busshållplats för Ybuss samt Dockstabaren , där man kan äta. Det är även gångavstånd till Höga Kusten -Båtarna som tar oss till Ulvön samt Skuleberget som ligger intill.

Dans på Kustladan

Fredag 8 augusti åker/går vi till Kustladan några kilometer söderut för att dansa till Jontez kl 21-01.

Varje fredag under hela sommaren bjuds det upp till dans i områdets stora loge "Kustladan". Kvällen där inleds med fördel i Kustladans restaurang med en god middag och något gott att dricka. Restaurangen har fullständiga rättigheter. Den som tidigare inte har varit på logdans bör inte missa sommarens begivenheter med fantastiska dansorkestrar. Miljön inbjuder till dans långt in på småtimmarna med start 21.00 och avslutning 01.00. Se vidare under rubriken dansbandsprogram. Fantastiskt förmånliga priser på dans och övernattning samt danssupé, se information under rubriken priser Det är populärt att dansa hos oss på fredagskvällen för att sedan stanna över natten och delta i aktiviteter under lördagen. Kanske en skön dag med en Ulvökryssning eller en tripp till Skuleberget.


Aktiviteter

Skuleberget

Väder: Denna dag bör vi ha bra väder.

Fysisk aktivitet: Vi kan välja det enklaste att gå/köra bil någon kilometer till linbanan på baksidan av berget och ta linbanan upp. Man kan gå under linbanan upp eller ner. På framsidan av berget kan man gå/klättra på en stig via grottan upp till toppen. Det mest krävande är att klättra med ledare och linor uppefter den branta delen. Klättring med ledare måste kanske bokas i förväg.

Mat: På toppen finns restaurang där man kan fika eller äta enkel mat.
Middag tillagas i stugan, korvgrillning i grillkåtan eller så en promenad till Dockstabaren.

Tid: För de som tar linbanan lär aktiviteten ta bara några timmar beroende på hur länge man vill beundra utsikten från Skulebergets topp. De som klättrar kan behöva hela dagen.

Slottdalsskrevan, havsviken, Näskebodarna

Väder: Väderoberoende om vi tar på oss regnställ och vandrar i regnet men föredrar naturligtvis fint väder.

Fysisk aktivitet: Man kör bil någon mil till Entré Syd till Skuleskogen. Där går man några km ofta på spångad stig ner till havsviken. De som vill ta det lugnt stannar där vid en grillplats, gör upp eld och grillar. Om vädret är bra kan man bada i havet. Sedan fortsätter de som vill uppför på en stig 3-4 km till Slottdalsskrevan med härlig utsikt över havet. En del kan vända tillbaka till havsviken. De som går längst fortsätter österut ner mot havet förbi Näskebodarna tillbaka till havsviken, där de andra kanske är kvar. Hela sträckan på 12-13 km.

Mat: Ordentligt med matsäck samt mycket vatten för fika i havsviken, Slottdalsskrevan, Näskebodarna och åter havsviken samt korv för grillning i havsviken.
Middag tillagas i stugan, korvgrillning i grillkåtan eller så en promenad till Dockstabaren.

Tid: Utflykten tar hela dagen men de som bara går till havsviken kanske vill åka tillbaka tidigare.


Ulvön

Väder: Väderoberoende även om det inte vore så dumt med fint väder.

Fysisk aktivitet: Inga större fysiska aktiviteter om man stannar i byn. En promenad på de 276 stegen på Lotstrappan upp på Lotsberget rekommenderas. En möjlig vandring på 8 km finns.

Mat: Mindre matsäck kam medtagas om man vandrar annars blir det skärgårdsbuffé i hamnen för 245:- så alla blir mätta. Middag kan bli lite enklare i stugan då vi äter ordentlig lunch.

Tid: Båten går kl. 10.15 från hamnen i Docksta och framme i Ulvön kl. 11.30. Båten går tillbaka kl. 15.00 och är i Docksta kl. 16.15.

Bokning: Boka resa i förväg hos Höga Kusten Båtarna. Resan kostar 205:-, resa + skärgårdsbuffé kostar 410:-.

Högbonden, Barsta, Rotsidan, Mannaminne, Fraxinus

Väder: Denna dag bör vi ha bra väder.

Fysisk aktivitet: Inga större fysiska aktiviteter då vi mest åker bil och båt men en promenad på 2-3 km. Vi åker från stugorna klockan 8 för att köra till Barsta där vi parkerar bilarna. Vi tar sedan båten till Högbonden kl 9.30 och är framme en kvart senare. På Högbonden finns ett vandrarhem med fik där vi stannar till kl. 12.15 då vi tar båten tillbaka till Barsta. Dårifrån promnerar de flesta 2-3 km till Rotsidan utom de som har bilarna som kör till en parkering vid Rotsidan. Från parkeringen är det 500meter till Rotsidan där bilisterna träffar de som har vandrat. Rotsidan har stora klipphällar där vi stannar och fikar medhavd lunch. Från Rotsidan kör vi till Mannaminne där man kan titta på ett museum med allt möjligt och fika med stort kakbord. När vi kör vidare hemåt kan vi stanna vid Villa Fraxinus för att titta på trädgård och blommor samt äta mat.

Mat: Vi fikar vid restaurangen på Högbonden. Mindre matsäck kam medtagas för att fika på Rotsidan. Middag tillagas i stugan, korvgrillning i grillkåtan eller så en promenad till Dockstabaren om man inte redan har ätit vid Villa Fraxinus.

Tid: Denna aktivitet tar kanske mer än hela dagen. Vi får se om det går att hinna med hela schemat

Bokning: Boka båten till Högbonden i förväg hos Höga Kusten Båtarna. Resan fram och tillbaka kostar 150:-. Boka gärna middagen vid Villa Fraxinus om det blir många.


Topptur till Ringkallen

Väder: Väderoberoende om vi tar på oss regnställ och vandrar i regnet men föredrar naturligtvis fint väder.

Fysisk aktivitet: Denna aktivitet är för de som vill vandra ännu mer. Övriga hänvisas till vilodagen med biltur. Vi kör bil några mil till Kåsta i Nordingrå 4km sydost Häggvik. Där börjar en delvis brant vandring upp på Ringkallen 273 möh. Därefter tillbaka via Sörleviken och Kåsta. Vandringen är på 9 km.

Mat: Ordentligt med matsäck för fika på den häftiga vandringen samt mycket vatten.
Middag tillagas i stugan, korvgrillning i grillkåtan eller så en promenad till Dockstabaren.

Tid: Utflykten tar större delen av dagen.

Valfri vilodag med biltur

Väder: Väderoberoende, ta med ett paraply.

Fysisk aktivitet: Vid denna aktivitet kan man ta det lugnt i stugan eller göra någon biltur. Norrfällsviken finns inte med på schemat och kan vara sevärt. Vill man bila till en stad finns Örnsköldsvik några mil norrut på E4.
Om det finns intresse och om det är möjligt kan någon ordna med en båttur till Mjältön.

Mat: Ta med egen fika eller stanna vid något matställe.
Middag tillagas i stugan, korvgrillning i grillkåtan eller så en promenad till Dockstabaren.

Tid: Utflykten tar den tid ni själva vill.



Vandrings- och utflyktsförslag med bilder

Dag ? Skuleberget

Denna dag kan vi välja på flera olika alternativ för att gå upp på skulebergets topp.


Länkar
Vandra uppför skuleberget

Man kan klättra förbi grottan.


Eller längre norrut både brant och mindre brant.


Man kan gå upp eller ner under linbanan.


Eller åka med lnbanan med en härlig utsikt.


Från toppen på Skuleberget har man en underbar utsikt.


Men man ska ha fint väder förstås.


Dag ? Rotsidan - Barsta - Högbonden

Denna dag åker vi med våra bilar till Nordingrå och Rotsidan. Därifrån vandrar vi 3 km till Barsta utom bilförarna som kör bilarna till Barsta där de parkeras. Därefter åker vi båt ut till Högbonden där vi kan fika i vandrarhemmet. Vi tar båten tillbaka till Barsta och åker sedan hem igen.


Länkar
Rotsidan Länsstyrelsen
Rotsidan Susanna

Rotsidans berömda stenhällar.


Promenad från Rotsidan till Barsta.


Barsta.


Barstaviken med Högbonden i fjärran.


Högbonden.


Högbondens vandrarhem med fyren.


Dag ? Skuleskogen södra entrén - Havsviken - Slåttdalsskrevan - Näskebodarna

Denna dag kör vi bil c:a en mil till Skuleskogen södra entré och parkerar. Därefter vandrar vi på en delvis brädad stig ner till havsviken där man kan stanna och göra upp eld och grilla. Man kan fortsätta uppför berget till Slåttdalsskreven. Därifrån går man tillbaka till havsviken eller tar en längre stig förbi Näskebodarna tillbaka till havsviken. Från havsviken går man tillbaka till parkeringen.


Länkar
Slåttdalsskrevan

Nere vid havsviken finns en fin grillplats.


Om vädret är fint kan man passa på att bada.


Därefter en vandring upp till Slåttdalsskrevan.


Från Slåttdalsberget kan man blicka ut mot havet.


Dag ? Skuleskogen västra entré - Nylandsruten - Långtjärnhällorna - Skrattabborrtjärn

Entré Väst är belägen i nationalparkens nordvästra hörn på cirka 300 meter över havet. Denna entré har mycket hög grad av tillgänglighet liksom anslutande stigar mot närliggande utsiktplatser. Från parkeringen löper en bred träramp 200 meter in i skogen till ett stort trädäck med sittplatser, eldstad och informationstavlor om Skuleskogen och Världsarvet Höga Kusten. Från denna entréplats löper en grusad gångväg anpassad för rullstol ut mot utsiktplatsen vid Nylandsrutens branta sydöstbrant. Stig mot Långtjärnhällorna och vidare in i nationalparken ansluter efter cirka 300 meter. Lite drygt två kilometer in i nationalparken ligger Skrattabborrtjärn.


Länkar
Entré Väst

Dag ? Ulvön




Länkar
Ulvön

Vi närmar oss Ulvön som det var 1961.


Utsikt över Ulvön.


Dag ? Mannaminne - Bönhamn - Villa Fraxinus




Länkar
Mannaminne
Bönhamn
Arnes sjöbod
Villa Fraxinus

Dag ? Fäberget

Fäberget ligger mitt emot Kustladan i Skoved och där finns det även en stig, 2 km lång, som går upp på toppen av berget. Där finns ett vindskydd med grillplats med fin utsikt. Dockstafjärdens inlopp ramas in av Fäberget som stupar 197 m rakt ned i Ullångersfjärden och på andra sidan Vårdkasberget 264 m.





Vandring i Jämtland mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna 2015
Vandringar och utflykter i Höga Kusten 2014.
Vandring på Kungsleden från Saltoluokta till Kvikkjokk förbi Rapadalen och Sarek 2013.
Vandringar från fjällstationen Storulvån i Jämtland 2012.
Vandring från vandrarhemmet i Abisko Östra, Abisko 2011.
Tältning nära Lapporten, Abisko 2010.
Ensamvandring omkring Kebnekaise 2009.
Vandring utefter norra Padjelantaleden 2006.
Jämtlandsfjällen runt 2005.
Abisko - Allesjaure 2001.
Musikfestival i Saltoluokta 2000.
Sylarna med toppbestigning 2000.
Vandring i Abisko i september 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Östra leden 1998.
Fjällvandring med toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1997.
Storulvån - Blåhammaren -Sylarna - Storulvån 1994.
Nikkaluokta - Kebnekaise - Vakkotavare 1992.
Abisko - Kebnekaise - Nikkaluokta 1991.
test Vandring i Sarek, Saltoluokta - Mikka - Akka 1990.

Vandring i Jotunheimen/Norge och bestigning av Besseggen 2012.
Vandring i Nepal upp till Mount Everest Base Camp 2011.
Vulkanvandring På Sicilien och öarna norr därom, Italien 2010.
Vandring i Sexten i Italien 2009
Vandring i Corvara i Italien 2008
Pilgrimsleden 1 Spanien 2007
Vandring i Österrike runt Haus im Ennstal 2007.
Vandring i Val di Fassa i Italien 2005
Vandring på Sardinien 2000
Vandring i Val Gardena i Italien 1999
Vandring i Mayrhofen i Österrike 1998

Error processing SSI file