Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandringar från Storulvån i Jämtland 2012


Fjällstationen Storulvån


I mitten av augusti åkte ett gäng till Storulvån i Jämtland
och gjorde därifrån både enkla och långa dagsvandringar.
Dag 1: Lördag 11/8 2012 Kl. 11:45

Jag sitter i ett allrum på övre plan i Storulvån i Jämtland och väntar på servering av lunch. I år åker vi sju stycken på en fjällvandring i Jämtland och bor med helpension i fjällstationen i Storulvån. Tre stycken är med från föregående år, då vi var i Abisko. Dessutom det har tillkommit tre nya personer.

Vi är Bertil, Ingrid, Lena, Britt-Inger, Eva, Kerstin och jag. Som vanligt är det svårt att få männen att komma med på vandring. Vi har planerat resan i några månader och haft två förträffar i Stockholm och denna gång har jag skickat ut sju informationsbrev.

Vi träffades igår kväll efter kl. 21 på centralen i Stockholm utom Kerstin som klev på i Östersund. På centralen åt vi en pizzaslice med dricka och pratade om resan. Tåget gick efter kl. 23 och det var fullt på tåget. Det var många vandrare på gång så det blev trångt med ryggsäckar och väskor.
I morse blev det väckning vid sjutiden. Vädret var inte bra men det var uppehåll. Vi hade alla frukost med oss och satt och fikade i den kupé som jag och några till i gänget hade.

När vi klev av tåget i Enafors strax efter kl. 8 stod en buss och väntade som jag tidigare hade beställt. Den kostade 120 kr enkel resa kontant. En knapp halvtimme senare var vi uppe vid fjällstationen.

Vi var tre stycken som skulle bo i sovalkov och fick direkt vårt rum. Fyra stycken skulle bo tillsammans i ett hotellrum och måste vänta till kl. 14 innan de får sitt. Deras rum är dyrare men där ingår toalett, dusch, sänglinne och städning.

Efter en kopp kaffe var vi fem stycken som gjorde en kort vandring utefter Handölan. Den var mycket lättsam att gå och var utan höjdskillnader. Vädret blev något bättre så att även solen tittade fram. Efter en stund vände vi tillbaka samma väg.

Nu har vi haft en timmes lunch som vi har ätit i restaurangen. Det serverades kalops, potatis och diverse grönsaker. I eftermiddag ska vi gå några kilometer på stigen mot Sylarna.


Vi samlades först i centralen för en pizza och prat.


Jag släcker törsten med en cola.


Tidig frukost i kupén.


Vi har just klivit av tåget i Enafors.


Vi gör en kort vandring före lunch.


Den går på långa spångar över en myr.


Här är det bäst att hålla i sig.


Vi passerar över Handölan innan vi vänder om tillbaka.


Det blev en kort tur på några kilometer.


Åter tillbaka vid fjällstationen var det dags för lunch.


Dag 2: Söndag 12/8 2012 Kl.13:00

Nu ligger vi högst upp på Storulvåfjället och har siesta i solskenet. Vädret är fantastiskt med vindstilla och tystnad.

Igår vandrade vi efter lunch på stigen mot Sylarna och gick fyra kilometer fram till en hängbro över Lilluvån där det fanns en bänk och ett torrdass. Vädret var någorlunda med uppehåll men fjälltopparna låg i moln.

Sedan vi kommit tillbaka och duschat av svetten träffades vi i ett av samlingsrummen och planerade bland annat maten. Vi skulle i vandrarhemsköket äta gemensam middag som vi lagade tillsammans.

Som vanligt när man har knytkalas blir det för mycket mat så det blev en hel del över även om det smakade mycket bra. Efter maten satt vi några och pratade och jag skrev en del i datorn.
I morse var vi uppe redan vid sjutiden då några skulle prova på yoga medan vi var två stycken som var ute och gick eller joggade. Därefter hade vi frukost och gjorde även i ordning lunchpaket. Då fick vi även erfara hur det fungerade med konstnärligt utformade tallrikar som borde ha varit djupa men inte var det. När man tog en tallrik med gröt och mjölk så spillde man ut hälften.

Halvtio var vi färdiga och vandrade iväg från Storulvån på stigen mot Blåhammaren. Efter en dryg halvtimme delade sig stigen mot Sylarna och mot Blåhammaren. Vi gick cirka 500 meter mot Blåhammaren och sedan en mindre stig upp mot Storulvåfjället.

Efter en bit upp mot fjället stannade två i sällskapet och väntade där. Vi andra fortsatte upp och så småningom kom vi hit upp på toppen. Här är det en fin utsikt med hela Sylarnas massiv samt Helags karakteristiska topp som syns i söder. Mot norr syns Blåhammarens byggnader i fjärran och närmast ser vi Ulvåtjärn. Nu har vi ätit lunch och snart är det dags att vända om mot hotellet.


Efter lunch går vi mot Sylarna
där stigen börjar med en brant backe.


Åt vilket håll skall vi gå?
Bäst att någon kollar på kartan.


Där borta ligger Sylarna.


Nu går vi vidare mot nya djärva mål.


Vi stannar efter hängbron över Lilluvån.


Dags att stanna upp och fota lite.


Efter en fika vänder vi om
tillbaka mot fjällstationen.


Här har vi träffat på en pappa
med son som tältvandrar.


På kvällen har vi ett knytkalas i vandrarhemmets kök.


Det blev kycklingmiddag med diverse tillbehör.


En ny dag redo för en vandring på fjället.


Denna gång tar vi stigen mot Blåhammaren.


Här är ett glatt vandrargäng.


Dit upp ska vi gå.Vi träffade på ett gäng från Norge.
Det är en lång väg upp mot toppen.


Tur att det är en lättvandrad terräng.


Uppe på toppen tog vi en behövlig lunchvila.


Det var helt vindstilla och härligt väder.


Långt i fjärran syntes Sylarnas massiv.


En ung renkalv struttade runt framför oss.


Dag 3: Måndag 13/8 2012 Kl.22:30

Nu sitter jag i ett samlingsrum efter en lång och härlig vandring i underbart solsken. Igår var vi nöjda på Storulvåfjället framåt tvåtiden och gick långsamt tillbaka. När vi var ungefär 500 meter från hotellet gick vi ut på en myr där det fanns gott om hjortron, som var delvis mogna och smakade utmärkt.

Framme vid hotellet gick vi ut på balkongen invid restaurangen och njöt av en öl. Där blev vi bekant med ett par som hade tältat runt i tio dagar i Jämtland och haft riktigt härligt. Det kan rekommenderas att ta god tid på sig när man vandrar.

Vi njöt av solen en timme på balkongen innan det var dags att duscha och klä om före middagen. Den serverades till oss klockan sju. Vi hade beställt tre rätters middag som smakade utmärkt. Efteråt var det underhållning i samlingsrummet på övervåningen där en i personalen spelade orgel.

I morse var vi igång tidigt då några av oss skulle komma iväg för att gå fram och tillbaka till Blåhammaren. Övriga skulle gå halvvägs till Ulvåtjärn så de tog det lugnare och inledde dagen med yoga.

Vi drog iväg strax före klockan nio i det vackra vädret. Jag hade enbart shorts och en T-shirt för att inte bli för svettig. Som vanligt gick stigen först brant uppför den första kilometern och sedan planade den ut. Vandringen gick fort så redan efter en och en halv timme var vi framme i Ulvåtjärn.

Det var ett mysigt ställe med en liten stuga och ett torrdass intill en jokk. Vi stannade en halvtimme och fikade och pratade med andra vandrare som kom förbi. Det här var en bra plats för tältning för de som vandrar med tält.

Därefter fortsatte stigen, som nu blivit lite mindre, utefter en jokk uppför berget. Vi skulle uppför några hundra höjdmeter. Det var dock inte brant utan en lagom stigning i början. Därefter planade marken ut och det gick lite upp och ner men Blåhammarens stugor skymdes fortfarande av kullar.

I väster syntes det mäktiga Sylarna och i söder såg vi den karakteristiska toppen hos Helags. Det var en svag sydlig vind och klart väder.

Framåt klockan ett var vi framme i Blåhammaren, där vi började med att beställa en tallrik fruktsoppa som smakade alldeles utmärkt. Så här mitt på dagen var det lite folk där.

Framåt middagstid skulle det säkert bli mycket folk då Blåhammaren är berömd för sin goda trerätters middag. Vi skulle tyvärr missa denna middag då vi åt lunch utanför och sedan vände om tillbaka utför stigen ner mot Ulvåtjärn.

Strax före Ulvåtjärn stannade vi vid en klippa intill en jokk, där vi fick en mysig paus för fika och bada fötterna. Framme vid vindskyddet, som är en liten stuga, utnyttjades torrdasset.

Något senare gick de andra i sin egen takt och jag höjde tempot och gick den sista halvmilen fortare och var tillbaka till hotellet strax efter klockan fem. De andra som hade vänt i Ulvåtjärn var då redan tillbaka vid hotellet. Där åt vi åter en trerätters middag vid sjutiden.

Klockan nio gick vi för att lyssna på ett föredrag av en kvinna. Hon visade bilder och berättade om en bergsvandring i Nepal som hon hade gjort 2007. Det var kul och intressant att höra på då jag själv hade gjort delar av samma vandring 2011. Därefter var det dags att sova.


På väg tillbaka efter en härlig dag.


Första delen från hotellet är plankad stig.


Det smakar bra med en öl efteråt.


Vi träffade på ett par som tältat runt några veckor.


Dags för huvudrätten.


Smakar bra med mat efter en dag på fjället.


Här fanns det en hel del att välja på.


Det var fullt i restaurangen.


Nästa morgon kom tidigt ett bussgäng.


Det var en stor grupp ungdomar som skulle fjällvandra.


En kort paus vid bänken en kilometer från stationen.


I dag skulle vi gå till Blåhammaren och tillbaka.


Vi passerade ett stort snöfält.


I dag såg man Sylarna under en klar himmel.Bertil känner på snön från ett snöfält som vi träffade på.
Framme i Ulvåtjärn skulle vi först
passera vatten på betongklumpar.


Där fanns ett s.k. vindskydd.
Vi stannade för en kort fika.Framme i Ulvåtjärn.
Stigen fortsatte uppför utefter en jokk.


Här blir det bra att ta rast på hemfärden.


Ibland passeras en jokk.


Och ibland ska vi över ett snöfält.


Den värmande solen smälter bort snöfälten.


Därefter går vi ytterligare uppåt.


Snöfältet har blivit en liten sjö.


En stilla tanke mot Blåhammarens stugor i fjärran.


Full fart, inte långt kvar nu.


Äntligen, känns skönt efter 12 km.


Vi beställde in en mycket god fruktsoppa.


Där går det undan.


Vi lämnar Blåhammaren för att gå tillbaka.


Här hittade vi det tidigare utvalda raststället.


Skönt att få bada fötterna.


Lite filosofiska funderingar i forsens brus.Härlig vilopaus vid en fors.
Detta är livet på en pinne (eller vid en fors).


Tillbaka igen över betongklumparna.


Dag 4: Tisdag 14/8 2012 Kl.18:00

Idag har vi tagit det lugnt och bara gjort en kortare vandring. Några började dagen med yoga som vi hade internt i gruppen. Därefter åt vi frukost som för min del brukade bestå av gröt, kokt ägg, kaffe och några mackor. Samtidigt gjorde vi även i ordning lunchpaket.

Vi startade vandringen vid tiotiden och gick på en stig upp mot Getryggen. Det skulle även vara en blomsterstig men vi såg enbart en stig som drog iväg uppåt.
Några i gänget stannade efter en timme och vände senare nedåt igen medan tre av oss fortsatte uppåt till andra sidan och fick då lä för vinden. Där stannade vi och åt lunch och vilade en stund.

Högt upp på några snöfält kunde vi se stora renhjordar som rörde sig fram och tillbaka. Därefter drog vi oss nedåt mot hotellet och drack en öl på balkongen intill matsalen.

Nu sitter vi i ett samlingsrum och pratar om vad vi ska hitta på i morgon.


Vi gör oss redo för dagens tur.


Det blir en vandring uppför Getryggen.Vi vandrar uppför Getryggen.Några av oss drog iväg upp mot toppen.


Långt där uppe fanns en renhjord på snöfält.


Vi tar en skön lunchpaus.


Därefter på väg neråt igen.


Handölan slingrar sig fram mellan fjällen.


Långt där nere ligger fjällstationen.


Dag 5: Onsdag 15/8 2012 Kl.19:00

Nu sitter jag nere vid receptionen med packade väskor och väntar på bussen som ska ta oss till Enafors. I morse vaknade vi strax efter halvåtta och började lite smått med att packa väskorna. Runt klockan åtta gick vi och åt frukost samt gjorde i ordning lunchpaket.

Vi som sov i sovalkov skulle ta bort vårt sänglinne samt städa rummet. Sedan packades väskorna färdigt och vi drog dom till ett särskilt rum för bagageförvaring.

Vid tiotiden gick vi ut på lite olika saker. Några skulle plocka hjortron och andra gick mot Sylarna lite längre än i lördags. Två stycken gick iväg på powerwalk på bilvägen.

För min del bytte jag om till joggingkläder och sprang ner mot handöl och tillbaka. Det var varmt och solen sken så jag hade en flaska med vatten i handen. Det behövdes verkligen på grund av värmen. Jag fick fylla på den flera gånger där jokkar korsade vägen.

Efter en dryg timme närmade jag mig Handöl och vände om tillbaka. Värmen hade tagit ut sin rätt så orken tröt och jag blev tvungen att blanda joggingen med gång. Efteråt blev det en dusch och vila i samlingsrummet där även några av de andra hade samlats.

Klockan fem samlades vi i vandrarhemmets kök och lagade gemensam middag och hade en trevlig avslutning på vår resa. Nu väntar vi på bussen som ska komma strax före klockan åtta.


Packningslista

Utrustning Necessär med Tandborste, Tandkräm, schampo, Magnecyl m.m. Sjukvårdslåda med plåster, sax, gasbinda, bomull, kompress Dagsturryggsäck Stor resväska Ryggsäcksregnskydd Handduk Elastisk binda Leukoplast Compeed Tvättmedel Y3 3st. Myggmedel Hushållsrulle Sololja Termos Vin Jägermeister Halskudde Paraply Mobil Mobilladdare Plastflaska liten 2 Läsglasögon Digitalkamera Batteri Läsplatta Laddare läsplatta Karta Plastkassar Plastpåsar Kortlek Plånbok SJ-Biljetter Anteckningsbok Pennor Plastmuggar Kikare Snöre Kläder Fleeströja 3 Fjälljacka Fjällbyxa 2 Regnställ T-tröja 5 Linne 2 Långärmad skjorta Kortärmig skjorta 2 Knätights Korta tights Fleesskjorta Shorts Kängor Kalsonger 5 Tjocka sockar 5 Tunna sockar 5 Vindkalsonger Pyjamaskalsonger Toppluva Träningsoverall tunn Joggingskor Myggskärmkeps Tunna vantar Sandaler Joggingkeps Jogginghandskar Vid avfärd Joggingskor, sockar, kalsonger, delbara långbyxor, T-shirt, Träningsoveralljacka, Plånbok, biljetter, handduk, plastpåse med schampo, tandborste, tandkräm, halskudde Läsplatta, karta, paraply. Varmt vatten i termos för kaffe, te, choklad. Matkasse för kvällsfika och frukost.
Error processing SSI file
Error processing SSI file