Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandring i Jämtland mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna 2015

Vandring i Jämtland


I början av september åkte vi ett gäng till Jämtland med tåg
Där vandrade vi mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna.

Klicka på bilderna för att se ett större foto.
Dag 1: Söndag 6/9 2015 Kl.14:00

Nu är det åter dags för en fjällvandring och denna gång till Jämtland. Vi är sex stycken och de flesta har varit med tidigare.

Det är ett antal timmar kvar innan vi åker med pendeln in till centralen. Vi har bestämt att först träffas kl. 19 för att prata lite och fika innan tåget går 20.30.

Egentligen skulle tåget gått efter kl. 22 men p.g.a. banarbeten har bilketterna bokats om, så vi åker först till Västerås och byter där till ett tåg som går till Duved.
När vi åker hem på fredag är det också banarbeten, vilket vi fick veta igår. Tåget går hem 1,5 timmar tidigare än planerat, så vi måste kolla att bussen hämtar oss tidigare än väntat i Storulvån.

Jag har beställt en buss i morgon som tar oss från Duved till Storulvån och på fredag tillbaka till Duved.

Dessa förändringar har ställt till det en del, men blir tågbanorna bättre så är det bra. Rälsen måste ju underhållas.

Det blir faktiskt första gången som jag gör en stugvandring och slipper bära tält. Istället för 25kg i ryggsäcken blir det högst 15kg att bära, vilket känns bra.Redan pendeln var försenad.


Därefter tåg till Västerås.


Dag 1: Söndag 6/9 2015 Kl.22:00

Nu sitter vi i stationen i Västerås och väntar på vårt tåg, som är försenat drygt två timmar. Det har tydligen varit översvämning söderut.

När vi tidigare skulle åka med pendeln in till Stockholm, var även den försenad. De hade rivit ner kontaktledningar, så att tågen inte gick på flera timmar.
Vem kan man lita på? Ja, inte är det tågen.

Vi blev då försenade en timme, så det var tur att vi åkte in 1,5 timmar i förväg. Inne i Stockholm väntade de andra och tåget till Västerås gick faktiskt i tid.

Jag undrar hur länge vi får vänta här i Västerås och när är vi framme i Duved? Där ska vi åka buss till Storulvån, så vi måste få kontakt med bussbolaget och varsko om förseningen.Här åkte vi i förstaklass.


Vi väntade på ett försenat tåg med en glass.


Dag 2: Måndag 7/9 2015 Kl.01:00

Enligt uppgift skulle det försenade tåget gå kl. 00.45. Det är väl runt 100 personer som ska med tåget och som har fördrivit tiden bl.a. med att försöka sova.

10 minuter före avgång går alla till perrongen för spår 3, där tåget ska komma in och väntar. När vi väntat en kvart och det har gått över tiden kommer en ny tid upp. Nu gäller att tåget ska gå kl. 01.30.

Man kan ju undra om inte SJ visste det tidigare, så vi slapp gå ut.

Alla 100 personer tar rulltrappan upp och nu står, sitter och ligger alla och väntar. Jag tror inte att någon tänker gå ner till spåret igen förrän vi ser att tåget är inne.

Jag undrar när vi kommer att vara framme i Storulvån och komma iväg på vår vandring. Till råga på eländet så släcktes nu lamporna så det är nästan mörkt. Vilken fin service vi resenärer får! Dags att åka bil istället.Alla väntar på tåget.


Nu kommer tåget, hoppas alla.


Äntligen är vi på tåget.


Nu gäller det att hitta hytten.


Dag 2: Måndag 7/9 2015 Kl.09:45

Nu sitter vi i en buss i Östersund och är 3 timmar försenade. Tåget stannar här i Östersund och går inte längre för de ska hinna städa och annat för att åka söderut igen. Vi åker i inhyrda bussar till Duved, dit vi egentligen skulle ha åkt med tåget. Jag hoppas att den andra bussen från Vänseth står där och väntar på oss.
Det här gör att vandringen blir försenad och vi måste vara framme i Blåhammaren kl. 18 till middagen där. I Bräcke blev vi bjudna på kaffe och macka, så det får räknas som frukost. Jag var dessutom uppe tidigare och åt egen macka med choklad och kokt ägg, som jag hade med mig.

När vi kommer fram till Storulvån får vi fylla på termosar med hett vatten och köpa mackor och annat i butiken. Sedan är det bara att starta vandringen.Vi lämnar tåget i Östersund.


Och kliver på en extra inhyrd buss.


I Duved väntade Vänseth buss.


Som tog oss till Storulvån.


Dag 2: Måndag 7/9 2015 Kl.22:00

Det visade sig att visst stod Vänseth buss och väntade på oss, då de anpassar sig efter tågets ankomst. Det var många som kommit med tåget och fyllde en stor och en liten buss. Det kostade 200:- att åka till Storulvån.

Vi kom fram till Storulvån kl. 12.30, vilket var flera timmar senare än beräknat. Normalt är det inga problem att hinna i god tid till middagen i Blåhammaren, men denna dag skulle det bli kämpigt.

Vi fyllde på våra termosar med hett vatten samt handlade mackor i butiken. Vi passade även på att göra toabesök före vandringen. Där ute var det inget passande väder för sådana pauser.

Vi kom iväg strax efter kl. 13 och var då ordentligt påklädda med regnställ. Vädret var riktigt uselt, då det blåste hårt, regnade och var runt 5 grader. Det skulle bli en besvärlig vandring.

Till att börja med var det enkelt, men följdes sedan av några kilometer brant uppåt på en stenig stig. Vädret kändes ordentligt då regnet öste ner ibland och vinden tog i.

Efter några kilometer kom vi upp på en platt och då gick det lättare med vandringen. Vi lyckades komma fram till Ulvåtjärn före två timmars vandring.
Där kändes det bra att få vila en stund och fika efter halva sträckan till Blåhammaren. I Ulvåtjärn finns ett så kallat vindskydd, vilket är en liten stuga med bord och bänkar samt en vedkamin.

Jag tog på mig en extra dunjacka under regnstället, då jag trodde att det kunde bli kallare uppför backen de sista sex kilometer som återstod.

Det visade sig sedan vara ett bra beslut, då det blev stormigt med kraftig motvind så man nästan blåste av stigen. Trots blåsten tilltog även dimman, så man såg knappt 50 meter ibland.

På vissa ställen var det svårt att se var stigen gick då den inte var tillräckligt upptrampad och dåligt rösad. Där hade vi nytta av att se vinterledens två meter höga träkors.

Vi blev uppdelade i två grupper, så vi som var sist kom fram strax före kl. 18, då det var middag. Vi installerade oss snabbt i rummen och bytte kläder för att sedan vara med på presentationen av middagen.

Personalen berättade om den trerätters middag, som vi skulle äta. Det blev gravad ren till förrätt och fisk till huvudrätt samt glass efteråt.

På grund av den jobbiga vandringen bestämde vi oss för att ta en extra dag här i Blåhammaren och en dag mindre i Sylarna.Först stannar vi en stund i Storulvåns fjällstation.


Vi fyller bl.a. på hett vatten i våra termosar.


Bäst att klä sig ordentligt.


Regnstället blir viktigt på vandringen.


Lägg märke till de mörka molnen i fjärran


Blött är det denna dag.


Kraftig motvind så man får luta sig framåt.


Men humöret är ändå på topp.

Vandring i hård blåst från Storulvån till Blåhammaren.
Äntligen framme i Ulvåtjärn.


Men först måste vi ta oss över vattnet.


Glatt humör trots det sura vädret.


Hjäääälp!


Fuck you.


Var är koppen?


Ser du dom? Längst bort.


Regn, hård blåst och dimma. Där kommer dom.

Vandring i dimma, regn och hård blåst från Ulvåtjärn till Blåhammaren.
Bara det inte blir så här varje dag framåt.


Genomgång av kvällens trerättersmiddag.


Vi börjar bland annat med gravad ren.


Skål på er.


Dag 3: Tisdag 8/9 2015 Kl.21:00

Det var tur att vi stannade en extra dag här i Blåhammaren för vädret har varit lika dåligt som igår. Det har varit tät dimma, regn och blåst. I stället har vi tagit det lugnt och bastat och haft frågelekar samt läst böcker.

Till lunch fick vi serverat den godaste Gulaschsoppa jag smakat. Blåhammaren gör skäl för sitt rykte med gourmetmat.

Nu är det dags att sova och hoppas på fint väder i morgon när vi ska vandra till Sylarna. Vi vill ju ha fin utsikt över landskapet.Vi börjar dagen med en god frukost.


Ett glatt humör trots ännu en grå dag där ute.


Det här ska smaka bra.


Här har vi den fantastiska ungerska gulaschen.


Vi ägnar oss åt korsord denna dag.


Eller läser en spännande deckare.


Dag 4: Onsdag 9/9 2015 Kl.07:30

Nu vaknade vi med en sol som går upp över bergen och dimma nere i dalgångarna. Vi kommer att få några soliga dagar framåt efter regnstormen.

De andra håller på att vakna, så när klockan närmar sig åtta går vi till huvudbyggnaden för att äta frukost som vi beställt.
I natt sov vi förresten i vandrarhemsdelen i ett 14-bäddsrum. Det var nästan fullt så det kändes lite trångt. I sovsalen med madrasser på golvet för minst 20 personer var det bara två stycken som sov så där var det gott om plats.

En fördel med vandrarhemmet är det stora köket, där vi satt i går kväll och spelade och dessutom hade tillgång till riktigt kök med porslin och hushållsartiklar samt vatten, spis, kyl och frys.


En härlig morgon i Blåhammaren, allt oväder är borta.
Nästa morgon var det klart med dimma i dalgångarna.


Blåhammarens fjällstation i soluppgången.


Sylarna 2 mil bort dit vi ska idag.


Mot Storlien i norr var det kompakt dimma.


Dags för frukost innan vi vandrar.


Det blir både gröt, mackor och kaffe.


Dag 5: Torsdag 10/9 2015 Kl.10:00

Nu sitter vi vid receptionen i Sylarna och har gjort oss färdiga för en kort dagstur upp mot snöfälten på Sylarna.

Igår hade vi en underbar vandring i solen från Blåhammaren. Det var väldigt annorlunda mot dagarna före när vi gick upp mot Blåhammaren.

Vi kom iväg strax efter kl. nio. Solen sken och Sylarna syntes väl, så vi visste vart vi skulle gå. På morgonen hade det varit tät dimma nere i dalgångarna men allt eftersom solen steg torkade dimman bort.

Det var mest lätt utför i många kilometer. Det var nio kilometer fram till vindskyddet, som är en liten stuga med ett torrdass. Vi var framme där före halvtolv, så det hade gått bra fast vi vandrade långsamt.
Vi fikade där och fortsatte på stigen som gick lite upp och ner, men så småningom såg vi dalen dit vi skulle. På andra sidan en bit upp mot Sylarna kunde man se fjällstationen långt i förväg.

Längst ner i dalgången forsade Enan som man skulle ta sig över. Som tur var fanns det en bro som gjorde det enkelt. Därefter var det uppförsbacke i tre kilometer upp till Sylarnas fjällstation. Bertil och jag gick mycket snabbt uppför, så vi fick ordentlig motion där. Då var klockan strax efter tre.

En stund senare kom även de andra, så vi kunde checka in. Det finns olika boendemöjligheter att välja på från tvåbäddsrum till sovloft för 20 personer. Man kan även tälta i närheten och använda stationens faciliteter eller tälta några kilometer bort.

Det finns ett stort kök med allt man behöver för att laga mat. Som tur är så är det förhållandevis lite folk här, så det finns gott om plats i köket.Nu är vi redo i det fina vädret.


Det är många på gång som ska lämna stationen.


Så glad blir man när solen skiner.


Hej då Blåhammaren.

Möte med några renar och en härlig vandring mot Sylarna.
Så drar vi vidare
på en fin vandringsled.


Vi är ikapp de andra och
lämnar Blåhammaren i fjärran.

Så här ska det vara vid vandring på fjället.
Dimman lättar nu i dalgångarna.


Några vattenpölar kvar efter regniga dagar.


Ibland är det bra med en träspång.


Sedan är det bara att vandra vidare.

Här gäller det att inte tappa steget för då blir det blött.
Koncentration, annars blir det plurr.


Vad glor ni på?


Framme vid vindskyddet halvvägs.


Dasset får duga som rastplats.


Pust, då fortsätter vi.


Sylarna närmar sig långsamt.


Följeslagare i konstnärlig version.


På väg ner mot sista dalgången.


Bron över Enan.


Äntligen framme efter snabbgång på slutet.


Dag 5: Torsdag 10/9 2015 Kl.18:00

Idag har vi haft en mysig och avkopplande tur en bit upp mot Sylarna. Vi korsade först jokken intill och gick på stigen mot Syltoppen. Det var även flera andra, som var på väg i det soliga vädret. En del skulle försöka ta sig upp på toppen.

Vi avvek från stigen och gick mer mot norr i kanten av bergen mot ett snöfält där vi stannade och fikade. Längre upp på berget var det en stor renhjord på snön. Det var väl svalare på snön och mindre flygfän som jagade dom.
Därefter fortsatte vi neråt mot norr för att komma fram på stigen mot Norge. Man en visade sig vara så långt norrut att vi aldrig kom fram till den utan vi gick tillbaka till stationen.

Där tog vi det lugnt på eftermiddagen med fika och njöt av utsikten mot Sylarna. Det fanns flera bord med bänkar utomhus, där man kunde sitta. Senare på kvällen samlades vi till middag. Jag hade kvar av min mat från dagen före med pasta och chili con carne, men det smakade inte lika bra som dagen före.Så här ser vårt sovrum ut.


Nästa morgon är det dags för frukost.


Alla är redo för en skön dagstur.


Först tar man sig över jokken intill.


En härlig vandringstur väntar i det fina vädret.


En del tog sig upp på toppen på Sylarna.


Sylarnas fjällstation långt bort.


Sylarnas massiv.

Fortsättning följer senare

Error processing SSI file
Error processing SSI file