Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandring på Sicilien och på öar norr om Sicilien, Italien 2010


Vandringsgänget med toppen av Etna i bakgrunden.

September 2010

Nu är det dags att packa för en vandringsresa till Sicilien i Italien med Prima Travel på www.primatravel.se. Detta år blir det en resa söderut för en vandring i Italien. Jag åker i slutet av september med ett litet gäng.

Resan kostar 16000:- med flyg.. Då ingår även i regel frukost, lunch, middag och reseledare samt lokala resor och guider. Jag kommer att ha 415 euro med mig.Dag 1: Tisdag 28/9 2010 kl. 04:50

Nu sitter vi på ett fik vid gate F30 på Arlanda för att flyga till Sicilien och en spännande vulkanvandring. Bredvid mig har jag Britt-Inger och Margit, som kom till mig i går kväll.
Sedan klev vi upp i natt och åkte med taxi kl. 3:15. Nu har vi checkat in och väntar på att flyget ska lyfta kl. 6.

Vi ska bo på tre olika hotell och vandra upp på några vulkaner samt bada i det vattnet i Medelhavet.


Jag och Britt-Inger i vänthallen.


På väg uppe i luften.


Britt-Inger, Margit och jag i flyget.


Här har Ewa tillkommit.


Dag 1: Tisdag 28/9 2010 kl. 22:00

I morse kom vi i väg på planet utan några problem. Då hade även tre damer till i gänget kommit. Jag hade fått en plast i planet en bit ifrån de andra, men det gick att byta så jag kom närmare.

På planet fick vi en dryg timme senare en maträtt bestående bl.a. av kyckling och kuskus. Det var väl inte det allra enklaste att äta mycket mat så tidigt på morgonen. I övrigt så läste jag en hel del samt försökte att slumra till lite.

Vi var framme på flygplatsen i Catania på Sicilien en kvart före kl. 10, så det går fort att flyga ner. När vi hade fått ut våra resväskor och gick ut från hallen stod Anna från Prima Travel med en skylt och mötte oss.

Då kom även fyra st. till och anslöt sig till vår grupp och skulle med på resan. Det var två kvinnor som reste tillsammans och en singel man och en singel kvinna. Gruppen bestod då av 8 kvinnor och 2 män, som skulle vandra.

I detta sammanhang kan man fråga sig var alla män finns. Detta kommer att bli en häftig vulkanvandring och bara 2 av 10 deltagare är män. Med i sällskapet fanns även Georgia, som ska vara vår lokala guide åt oss i fyra dagar.

Därefter väntade en liten buss, där vi lade väskorna och åkte från Catania. Vi såg vulkanen Etna, som är drygt 3000m hög och som vi skall till i slutet av veckan och eventuellt bestiga toppen.

Vi åkte på motorvägen genom Messina och kom så småningom fram till Milazzo. Här skulle vi stanna någon timme innan vi skulle åka båt till Lipori. Vädret var riktigt fint runt 25 grader men en del tunga regnmoln runt bergen.

Vi gick fram några till en snackbar och åt var sin pizza slice innan vi tog en promenad runt i Milazzo. Alla samlades så småningom vid en båt som vi skulle åka med till Lipari. Det blev nästan fullt i båten, som hade väldigt dåliga fönster så man knappt såg ut. Alla var väldigt trötta efter att ha varit vakna sedan kl. 3 på natten, så många av oss sov en stor del av båtresan.

En dryg timme senare var vi framme i Lipari. Här kom en person från hotellet, där vi skulle bo och hämtade våra väskor medan vi själva promenerade genom Lipari. Det var en mycket trevlig stad med många affärer och större än vad jag hade trott. Vi gick utefter huvudgatan med bl.a. en supermarket.

Så småningom kom vi fram till vårt hotell och fick våra rumsnycklar och kunde packa upp våra väskor. Det är ett mycket fint hotell Giordino sul mare på en klippa nära havet med underbar utsikt från balkongen. Strax untanför finns en stor pool med tyvärr för stor salthalt i vattnet, så man måste komma ihåg att duscha med sötvatten efteråt.

Från bassängen kunde man även gå via trappor ner till havsvattnet och ta ett dopp. Lite senare var vi ett gäng, som gick ut på stan för att bekanta oss och även för att köpa vatten. Man kan inte dricka vattnet i kranarna utan man köper allt dricksvatten.

När vi kom tillbaka till hotellet var vi några som provade poolen och simmade lite samt beundrade utsikten. Kl. 20 var middagen serverad. Vi åt en god 3-rätters middag med ett glas vin därtill. Stämningen blev hög och det kändes spännande att få börja med vulkanvandringen. Framåt kl. 22 var middagen slut och dags att sova efter en lång dag.


Etna från flyget med en molntuss högst upp.


Vi fyller den väntande bussen med våra resväskor.


På väg i bussen från flygplatsen
först till Milazzo och sedan med båt.
Vi ser fram emot en spännande semester.


Framme i Milazzo börjar vi med en pizza.
Röster från pizzerian.


Sedan tar vi en tur ut på stan.


En av gågatorna i Milazzo.


Vi gick tillbaka utefter vattnet.


Även jag kommer med ibland framför kameran.


Vi väntar på att få gå på båten ut till Lipari.


Framme i Lipari går vi mot hotellet.


Det fanns även smala gränder att gå genom.


En stadsdel på en klippa med torg därunder.


Vi gick ut och kollade stan och fikade.
Röster från caféet. Klicka här och sedan på Öppna.


Därefter blev det en liten shoppingrunda
bl.a. för att köpa vatten.


Vi avslutade dagen med middag på hotellet.


Det var även en hel del andra gäster på hotellet.


Vår eminenta reseledare Anna
såg till att allt fungerade.


Vår mycket trevliga lokala guide Giorgia.
Musik sent på kvällen. Klicka här och sedan på Öppna.


Dag 2: Onsdag 29/9 2010 kl. 22:00

I morse vaknade vi vid 7-tiden och gjorde i ordning ryggsäcken för en dagtur. Jag har tre st. halvliters flaskor med vatten med mig samt en påse med russin och nötter. Dessutom har jag lite kläder och en poncho om det skulle regna. På fötterna har jag rejäla vandringskängor. Man måste även komma ihåg att smörja in sig ordentligt med sololja.

Kvart i åtta var det frukost med diverse flingor, ägg, bröd, kaffe m.m. Sedan gick vi ner till lilla hamnen vid Marina Corita, där Anna hade hyrt en båt som tog oss ut till Vulcano. Det är en ö med en något aktiv vulkan, som det pyser ut lite rök.

Vädret var varmt och fint runt 25 grader och det skulle troligen bli uppehåll. Vi gick uppför en väg och stannade till vid en liten matbutik för att köpa lite frukt och vatten för dom som inte hade det. Frukt ger bra näring och vätska i värmen och när man ska gå uppför.

Sedan skulle vi gå 400 meter uppför i höjdled. Det var en sandig promenadväg rätt brant uppför. Efter en halvtimme kom vi till ett ställe där man tog betalt för att gå vidare. Det var inträde till vulkanen, men det ingick för vår del i resan.

Vi fortsatte sedan uppför och kunde se röken inifrån vulkanen. Högst upp på toppen var det väldigt fin utsikt över havet och alla öarna med Stromboli längst bort. Därefter gick vi utför till en platå, där röken kom upp alldeles intill. En del ville titta väldigt nära på ett hål där röken pyste upp och det var rätt varmt.

Sedan var det dags att gå tillbaka ner till byn, där det var varmare i luften än uppe på höjderna. Anna bjöd på lunch som blev en sallad och jag drack en öl därtill.

Efter lunchen gick de flesta till ett gyttjebad som fanns en bit bort. Jag följde även med men badade inte i gyttjan. Det gjorde däremot en mängd turister. Det verkade som att de flesta som åkte hit till ön Vulcano inte gick upp på vulkanen utan badade i gyttja. Det krävde förstås ingen kraftansträngning att bada i gyttja jämfört med att gå uppåt.

För min del gick jag tillbaka till restaurangen och åt en underbart god glass. Strax efter kl. 15 var vår båt tillbaka och hämtade oss för hemfärd till Lipari. Därefter hann vi med några stycken att ta ett dopp både i poolen och i havet. Som vanligt var middagen serverad kl. 20 och räckte till framåt kl. 22.


På morgonen hade en vattenbåt ankrat upp utanför.


Vi lämnar Ripali med båt för att åka till Vulcano.


Vårt hotell låg på en klippa nära vattnet.


Vi hade ett fantastiskt väder med sol och värme.


Vi närmar oss ön Vulcano.
Man ser röken som sipprar ut.


Här är vi framme och går genom det lilla samhället.
Vad händer idag? Klicka här och sedan på Öppna.


Här börjar uppstigningen på vulkanen Vulcano.


En bit upp så betalar Anna inträdet för oss.


Vandringen fortsätter uppåt.
C:a 300 m i höjdled. Klicka här och sedan på Öppna.


Vi gick uppåt drygt 400 meter i höjdled
och har samhället nere i bakgrunden.


Det pyste ut rök lite överallt ur kratern.


Leden gick på kant runt kratern och till toppen.


Jag och Anita uppe på toppen.


Margit med vulkanen Stromboli i bakgrunden.


Det var härlig utsikt från toppen.
Dags att gå ner. Klicka här och sedan på Öppna.


Vår lokala guide Giorgia
hjälpte oss att hitta rätt.


Det var ibland mycket rök från vulkanen.


De flesta turisterna badade i varm lera.


Visning av gamla stan i Ripoli.


På kvällen hade vi middag som vanligt.Här kan du se utsikten från Vulcano samt rökutvecklingen.
Dag 3: Torsdag 30/9 2010 kl. 18:00

I morse var det klart väder och solen sken riktigt skönt. Vi har haft en härlig vandring över den här ön Lipari. Efter frukost gick vi i samlad trupp till centrum. Därifrån åkte vi med en lokalbuss, som blev helt full med folk. Bussen tog oss upp till Castellaro.

Därifrån gick vi på en grusväg nerför och mot havet och följde sedan havet. På många ställen var det formationer i slänten med många olika färger, som gav många fina bilder. Efter att först ha vandrat utför så svängde stigen och gick uppför igen och var då stensatt och det blev mer och mer hus.

Vi stannade vid en skogskant och Anna och Anita dukade fram en lunch som vi burit med oss. Vi fick en mycket god och gedigen lunch.

Sedan fortsatte vi vidare till Pianoconte, där vi stannade för fika. Det var skönt efter en svettig vandring uppför att få vila i skuggan och dricka något läskande. Vi kom sedan tillbaka till Lipari strax efter kl. 15.

Efter en snabbdusch blev det därefter lite vila vid poolen samt ett dopp både i havet och i poolen. Nu har vi tagit en promenad till torget vid Marina Corta och dricker en kopp kaffe.


Vi väntar på lokalbussen.
Åktur till Castellaro. Klicka här och sedan på Öppna.


Nu har vi klivit av bussen
för dagens vandring.


Utsikt mot ön Salina.


Vi börjar med att gå på en mindre gata.


Vandringen gick först utefter havet.


Den lilla piggen har varit centrum på en vulkan.


Vår guide Giorgia berättar om naturen.
Röst från Giorgia. Klicka här och sedan på Öppna.


Vi går in i en färgsprakande ravin.
Våra sångfåglar. Klicka här och sedan på Öppna.


Väggarna i ravinen var färgrik.


Här fanns material med olika färger.


Ett glatt humör i ravinen.


Stopp, här börjar damernas toalett.


Vandringen fortsätter efter besöket i ravinen.


Från höjdläge går vi ner mot havet.


Därefter bar det iväg uppåt igen i hettan.


Grusvägen byttes ut mot en stenlagd gata.


Så småningom blev det paus
med lunch som dukades upp.


Vi hade burit med oss diverse
mat som smakade utsökt.


Vi kom därefter fram till ett fik i Pianoconte.


Där vi åt en glass eller drack en öl.


Snart är vi tillbaka till hotellet.


Det var en härlig vandring i värmen.


Sedan blev det ett dopp i havet.


Skönt att få svalka av sig lite.


Dag 4: Fredag 1/10 2010 kl. 13:00

Efter kaffet vid Marina Corta i går kväll blev det en promenad tillbaka till hotellet och sedan en sista middag där. Vi avslutade middagen med tärningspoker och sedan satt vi en stund på terrassen och pratade.

I morse skulle väskorna packas och efter frukost samlades vi i receptionen för avfärd. En bil tog väskorna medan vi själva promenerade till hamnen. Här kom så småningom en bärplansbåt. Den skulle ta oss till Stromboli, som är den berömda vulkanen där Ingrid Bergman spelade in en film 1949.

Vädret var nu rätt osäkert och när vi åkte med båten var det mörka moln runt om och delvis regn. Vi åkte till olika öar först som Vulcano och salina innan vi kom fram till Stromboli efter knappt två timmar. Här var vädret utmärkt igen, soligt och runt 25 grader.

Vulkanen Stromboli sträcker sig nästan en kilometer upp, så det kommer att bli en jobbig tur upp till toppen. Vi fick skjuts med våra resväskor till hotellet medan vi gick någon kilometer genom byn till vårt hotell Villagio.

Sedan fick vi dagen fri till kl. 16 då vi ska gå en bit upp på Stromboli. Vi gick tillbaka en bit genom byn till en restaurang, här vi nu sitter och fikar.


Hotellchefen hälsar oss välkommen åter.


Vi väntar på båten som tar oss till Stromboli.


Vår båt kommer och hämta oss för färd till Stromboli.


Framme vid Stromboli, som har en molntuss på sig.


Framme vid samhället San Vincenzo på Stromboli.


Vi fick våra väskor körda till vårt hotell.


Därefter gick vi genom trånga smågränder
med många mopedbilar upp till vårt hotell.


Vi passerade huset där Ingrid Bergman bodde
vid inspelning av filmen Stromboli från 1949.

1= Vandring första kvällen.
2= Hem i mörkret första kvällen.

Karta över Stromboli med vandringsleder upp till toppen.
Giorgia beskriver vandringar (med trafikbuller). Klicka här och sedan på Öppna.
Pustande röst från mig. Klicka här och sedan på Öppna.


Framme vid hotellet åt jag och


Britt-Inger pizza till lunch.


Utsikt från hotellet ut mot havet.


Vi besöker Ingrid Bergmans restaurang för fika.


På väg ner till havsbadet nära hotellet.


Vattnet var varmt och skönt.


Dag 5: Lördag 2/10 2010 kl. 15:00

Vi kom iväg igår vid 4-tiden på eftermiddagen. Före det hade jag hunnit med att tvätta lite kläder med Y3. Man svettas ner kläder hela tiden, så det är bra att kunna tvätta. På detta hotell fanns även linor att hänga upp kläder och t.o.m. några klädnypor.

Hotellet är annorlunda byggt som en liten tät by med språng och små gränder och uteplatser lite här och där och från en del var det härlig utsikt mot havet.

Vandringen gick på en stig som under några timmar tog oss allt högre upp på Strombolis slutning. Till slut var vi uppe 450 m.ö.h. Längre upp än så fick man inte gå utan licensierad guide. Nu hade vi Georgia som guide upp till denna plats, men där var det stopp.

Vi kunde se några hundra meter högre upp hur det pyste från underjorden men det var enbart rök och ingen eld. Det var troligen för ljust för att kunna se något ledfyrvarkeri. Men med jämna mellanrum c:a 20 minuter mullrade det från vulkanen.

Vi gick sedan neråt igen en annan väg förbi en restaurang varifrån folk kunde sitta och titta på vulkanen. Om dom inväntade mörkret kunde dom säkert se fyrverkeriet.

Under nedfärden blev det helt mörkt. Då måste man ha pannlampor på sig för att kunna se stigen framför sig. Så småningom kom vi in i byn men den var helt mörk, då det saknas gatubelysning.

Nere vid hotellet igen tog vi en paus för att duscha och byta kläder. Sedan gick vi längre ner i byn för att äta kvällsmat. För min del åt jag nog den godaste pizza jag någonsin ätit. Vi hade en trevlig avslutning på dagen innan vi gick hem igen.

I morse hade vi fri tid till framemot kl.13. Jag passade på att ta en joggingrunda upp till den restaurang, som vi gick förbi igår kväll. Det var c:a 3 km. dit, så det blev ingen lång tur. Det var klart väder och runt 25 grader.

Därefter var vi några som tog ett dopp i havet. Det var svart sand att gå på och sedan lite kullerstenar. Det var skönt att bada, särskilt efter jogging turen.

Vi packade sedan våra ryggsäckar för veckans höjdpunkt nämligen vandring upp till toppen på Stromboli för att se vulkanutbrott. Vi samlades först vid en restaurang Ingrid, för att äta lunch. Det finns en hel del här som påminner om den film från 1949, som Ingrid Bergman deltog i och som hette Stromboli. Restaurangen vid kyrkan, där vi ofta åt eller fikade, hade Ingrid i sitt namn.

Vi fick en ordentlig lunch på pasta och därefter fisk. Nu sitter vi här i restaurangen och inväntar tiden för bestigning av Stromboli.På eftermiddagen gick vi halvvägs upp på Stromboli.


Det blev en hel del att gå uppåt på denna tur.


Vi tar paus en bit upp.
Giorgia berättar länge. Klicka här och sedan på Öppna.


Utsikt från några hundra meters höjd
ner mot samhället.


Här ser vi fältet där lavan och askan kan rinna ner.


Vi tittar upp mot en pysande vulkan.Här kan du se rökmoln från vulkanen Stromboli.
Solen är snart på väg ner i havet.


Skönt med en paus och äta lite.


På kvällen åt vi världens godaste pizza.


Efter dagens vandring är det trevligt med mat och prat.Samtal på kvällen med världens godaste pizza.
Dag 6: Söndag 3/10 2010 kl. 15:00

Prima Travel hade kontakt med företaget Magma Trekk, som hade licencierade guider för bestigningen av Stromboli. Dom hade sin lokal intill kyrkan, vilket var i närheten av restaurangen där vi ätit lunch.

Guiden Luka kom med gula hjälmar till oss, som alla måste bära. Han berättade även om vandringen uppför vulkanen. Totalt skulle vi gå upp till 930 m.ö.h. som är dess topp.

Det var många grupper som skulle gå upp på kanske över 100 människor. Man måste ha rejäla kängor. Det var ej tillåtet med joggingskor. Många hade även hjälp av stavar. Även munskydd måste med om sanden blåser upp. Ordentligt med kläder om det blåser upp där uppe samt byte av tröja då man blir genomsvettig.

Vi hade även var sin picknick påse med mat för middag och jag bar två termosar med varmt vatten till soppa eller choklad. Jag hade även 3 halvliters flaskor med vatten.

Kl. 16.15 traskade vår grupp i väg som bestod av vi från Prima Travel samt runt 10 st. tyskar. Luka ledde oss mycket försiktigt i lugn takt, så att det gick bra även för dom med lite sämre kondition.

Man bör dock vara van vid att gå och utan problem kunna vandra en mil. Dessutom tar det på knäna så man ska inte ha några krämpor. Två av våra deltagare stannade hemma, då det var tveksamt med knäna vilket troligen var ett klokt beslut.

Vi vandrade sakta i serpentinsvängar brant uppför. Vid ungefär varje 200 meter i höjdled tog vi paus för att pusta ut och dricka. Halvvägs upp bytte jag även t-shirt.

Precis när solen var på väg ner i havet kom vi upp till 850 m.ö.h. där vi tog en halvtimmes paus för mat och ta på kläder samt för att titta på utbrotten. Jag passade på att ta på förlängning på mina byxor och en extra tröja innan det blev helt mörkt.

Det var kanske runt 15 grader varmt och vindstilla, så det kändes inte särskilt kallt. Kvällen före hade det blåst en hel del så vädret kan naturligtvis växla. Det kunde ju ha varit mulet och regnigt. Nu var det i stället en stjärnklar himmel.

I Början kom det en hel del utbrott, som jag missade men efter mat och klädbyte kunde jag även filma ett vulkanutbrott. Där stod en mängd människor och väntade entusiastiskt på fyrverkeri.

Efter en halvtimme fortsatte vi på led i det svarta mörkret ännu högre upp och kom upp till 930 m.ö.h. Där uppe kunde vi se rakt ner på ett utbrott 200 meter under oss som åtminstone just då brann hela tiden.

Bara någon meter framför oss var det brant ner till utbrottet så man måste vara försiktig. Med pannlampans hjälp kunde man se var stupet tog vid. Jag hade tagit upp kameran och bytt till filmning, som gav mycket mer.

Efter någon minut fick hålet ett ordentligt utbrott som vida översteg vanligt raketfyrverkeri. Hålet fortsatte att pysa hela tiden och kastade upp mindre lavaströmmar. Efter c:a tio minuter kom ett större utbrott från ett större hål intill och det är detta som hörs regelbundet nere i byn.

Så småningom räknade Luka in de drygt 20 fåren och det var dags för nedfärd. Denna var utefter en mycket brant led i lavasand rakt ned. Här måste man ha höga kängor och inga joggingskor, som sjunker ner i sanden. Det blev en rätt behaglig nedstigning i sanden, men naturligtvis tar det på knäna att gå utför c:a 900meter i höjdled.

Det tog ungefär 1,5 timmar i mörkret innan vi var nere i byn igen. Vi samlades i samma restaurang igen efter att ha tackat Luka för en professionell guidning. Vi tog en öl eller annat och summerade entusiastiskt den upplevelse vi haft. Alla var mycket nöjda med denna bestigning av Stromboli. Vi hade troligen haft mycket tur som fick se så många vulkanutbrott.

I morse var vi uppe före kl. 8 för frukost och sedan packa väskan för att åka båt tillbaka till Sicilien och till ett hotell en bit upp på Etna. Vi fick väskorna skjutsade ner till hamnen där båten skulle avgå vid 12-tiden.

Vi gick sedan ner till hamnen och åt en glass och nu sitter vi på båten och har just lämnat ön Vulcano för att åka in till Milazzo. Vädret är strålande, så man måste smörja sig med sololja. Vi har här på båten ätit pizza slice, som Anna hade köpt. Så nu är vi mätta och belåtna.Vi intar en lunch före bestigning av Stromboli.


Bäst att dokumentera vad vi har ätit.


Vår guide Luka har en genomgång för oss.
Luka har genomgång. Klicka här och sedan på Öppna.


Hela gänget på väg uppåt med hjälmar på ryggen.
Jag berättar. Klicka här och sedan på Öppna.Vi påbörjar vår kvällsvandring upp på Stromboli.
Vi får snart en härlig utsikt ner mot samhället
och solen som försvinner så småningom.Luka var bra på att ta paus för återhämtning.
En lång berättelse. Klicka här och sedan på Öppna.En kort paus innan vi fortsätter uppför Stromboli.
Därefter fortsatte vi på skrå.


Vi var runt 30 st. i detta gäng.Vandringen uppåt sker lugnt så att alla orkar följa med.
Vi fortsatte allt högre upp.


Vid solnedgången var vi ovanför en vulkanöppning.


Mörkret faller snabbt så vi använder pannlampa.


Matpaus medan vi väntar på ett vulkanutbrott.


Ett utbrott i svarta skymningen från c:a 850m höjd.


Ett långt utbrott från c:a 950m höjd.Här ser vi ett kortare utbrott till mina kommentarer.
Utbrott avslutas med en explosiv smäll.


Det dör sedan ut till mindre aktivitet.Här ser vi det stora utbrottet under flera minuter. Vi står ungefär 200 meter ovanför vulkanen.
Det var ett fantastiskt skådesspel. Vi hade verkligen tur både med vädret och vulkanen.
Dags att gå hemåt brant utför
på decimetertjock vulkanaska.Det var helt mörkt
så pannlampan var nödvändig.


Vi vandrade mot slutet
genom höga gräsmarker.och tänkte på allt som vi hade upplevt där uppe
nästan en kilometer högre upp.


Dagen efter åt vi en sista frukost
innan vi åkte till Sicilien.Vi hade haft ett väldigt fint hotell
där man kunde ha stannat många dagar.


Dag 7: Måndag 4/10 2010 kl. 18:00

När vi kom fram till Milazzo i går var det väldigt varmt runt 35 grader. Där väntade en minibuss som skulle ta oss uppför Etna. Efter en halvtimmes paus drog vi iväg.

Bussens luftkonditionering fungerade inte så bra så det blev väldigt varmt, men med öppna takluckor gick det rätt så bra. Så småningom körde vi en väg uppför Etnas sluttning. Resan tog drygt två timmar och ett tag körde vi genom en molnbank, så att inget syntes.

Längre upp klarnade det upp och solen tittade fram, men det var betydligt svalare. Vi kom fram till ett samhälle med enbart hotell och restauranger för turister. När vi klev av var det bara 14 grader, så det var en temperatursänkning på 20 grader. Vi bodde i det hotell, som var beläget högst upp.

Sedan gjorde vi en promenad runt för att bekanta oss lite med omgivningarna. Det var som ett svart månlandskap med kratrar, som vi gick runt. Senast det var vulkanutbrott här var 2001-2002 och då kom lavan ner ända till detta samhälle. En del hus brann upp samt liftsystemet, som måste byggas upp på nytt. Det är således ett farligt samhälle, som man ständigt kontrollerar.

Efter vandringen var det dags för en dusch och ombyte för middag, som var kl 19.30. Vi fick en god lasagne till förrätt och kött till huvudrätt samt frukter efteråt och ett gott vin därtill. Efter middagen visade hotellet en film om senaste vulkanutbrottet 2001-2002. Lavan sprutade som mest 2 km upp i luften och välde ut runt om och bl.a. ner mot det samhälle, där vi nu bor.

I morse var det dags att kliva upp strax före kl. 8 för frukost. Vädret var utmärkt med solsken och man kunde se ner till städerna runt om. Vi befinner oss på 1900 m.ö.h. så det är betydande höjdskillnad.

Kl. 9.30 skulle vi vara nere vid liftstationen klädda för vandring. Det kunde vara kallt längre upp och man vet aldrig när vädret växlar, så det gäller att ha extra kläder med sig.

Vi diskuterade länge vad vi skulle göra då det fanns flera alternativ. Det billigaste hade varit att vandra på denna höjdnivå med Anna, men då skulle vi inte få uppleva hela Etna.

Man kunde även ta linbana upp och sedan åka minibuss ännu längre upp. Det var svårt att få riktig information om kostnaden. Vi hade en vulkanguide på gång, som kunde allt om vandringar och vi beslöt till slut att anlita honom för 25 euro per person samt linbana med buss för 36 euro. Det visade sig vara ett utomordentligt bra beslut.

Vi åkte först linbanan och åkte med kabinen som tog 6 personer i varje kabin upp till 2400 m.ö.h. Där uppe fanns restaurang samt möjlighet att hyra diverse utrustning. Vi åkte direkt vidare med en minibuss, som tog c:a 30 passagerare. Dessa bussar gick i skytteltrafik på en lavaväg uppför sluttningen till strax under Etnas topp.

Allt detta är uppbyggt på nytt efter 2002, då senaste utbrottet var. Där uppe fanns en parkeringsplats, dit bussarna körde folk. Det var säkert flera hundra människor som sedan gick runt där uppe. Vi var välklädda då det blåste och var runt 12 grader fast solen sken. Men det fanns skolklasser där tjejerna t.o.m. gick i högklackat och kjol. I stort sett alla åkte sedan tillbaka ner med dessa bussar

Där uppe kunde man se Etnas topp, där det bolmade ut moln med gaser men inga eldsflammor. Vi hade en utmärkt guide Pietro La Rosa, som berättade för oss där uppe om lavautbrotten.

Därefter började en fantastisk vandring med honom uppifrån foten av Etna ända ner till vårt boende. Han berättade då och då om hur de olika vulkanutbrotten hade påverkat utseendet av Etna. Det fanns kratrar lite överallt där magman hade sprutat upp.

Vi vandrade utför ett månlandskap med lavasand. Ibland var det branta slänter med svart sand som kunde vara jobbiga att ta sig utför. Längre ner blev det så småningom grönska med tuvar av växtlighet. Men för bara åtta år sedan rann det flytande lava där vi gick.

Efter några timmar stannade vi för picknick lunch, som vi hade med oss. Vi hade hittat en grön oas bland den svarta sanden och hade en skön lunch. Därefter fortsatte vi utför branten med vår guide som ibland stannade upp för att berätta om Etna.

Så småningom var vi nere vid bilvägen, som gick till vårt boende. Vi stannade vid linbanan och fick ett diplom av Pietro och gick sedan till en restaurang för att dricka en öl eller ett glas vin.

Nu har vi varit vid vårt hotell en stund och tagit en ducsh och väntar på vår middag.


Framme vid hotellet på Etna
tog vi en kvällspromenad.Det var en liten hotellby
omgiven av aska och stelnad lava.


Kvällssol med fotografer.


Vilken tjusig hybrid.


Margit poserar på en liten krater.


Vi gjorde en snabb bestigning på kvällen.


Utsikt över en annan mindre krater.


Dagen avslutas med en trevlig middag.


Morgonsol på vårt hotell.


Vi diskuterar vandring med vår lokale guide.


Efter att ha åkt linbana
fortsätter färden med minibussar.Vi åkte upp till högsta tillåtna
platsen med dessa minibussar.


Här uppe gick vi runt i ett "månlandskap".


Det pyser ut ånga hela tiden ur Etna.Här kan du se toppen på Etna. Tyvärr blåser det en hel del.

Det var många turister här uppe för att titta på Etna.
Gruppen ställer upp för fotografering.
Vår guide berättar. Klicka här och sedan på Öppna.


Vår vandringsgrupp är redo för vandring utför Etna.
Jag berättar. Klicka här och sedan på Öppna.


Det pyser ut ånga på flera ställen.


Vår guide har genomgång före nedfärden.


Här uppe finns ingen växtlighet.


Vi börjar vår vandring utför Etna.


Specialbussarna körde i
skytteltrafik med turister.Man måste ha en särskild guide vid vandring utför Etna.
Vår guide berättar. Klicka här och sedan på Öppna.


Det var mycket folk där bak i bussarna.


Sedan bar det iväg utför lavasanden.


Det var kul att åka utför sanden.


Ibland kunde man åka slalom på fötterna.Det var kul att gå utför den lösa lavasanden.

Vi sprang ner mot vårt lunchställe.
Dags för lunchpaus på en kulle.


Det var jobbigt tvärs över den lösa lavasanden.


Vi tar en korta paus för att vila musklerna.


Vegetationen vinner allt mer över sanden.


Vi hade en mycket trevlig promenad utför Etna.


Så småningom kom vi ner till trädvegetationen.


Vandringen avslutades med att vi kom ner till bilvägen.


Vi fick kartor över Etna signerade av Pietro La Rosa.


Ett glatt gäng nöjda efter dagens vandring.


Dag 8: Tisdag 5/10 2010 kl. 11:30

Före middagen hann jag köpa en liten flaska mandelvin, som smakade riktigt gott. Till middagen fick vi pasta eller sallad till förrätt och en kötträtt till huvudrätt och sedan chokladmousse efteråt. Vi gav även en present till vår mycket utmärkta reseledare Anna, som fixade allt åt oss. Det gäller att logistiken fungerar på en sådan här resa.

Efter middagen såg vi på en film om Etna och alla dess vulkanutbrott. Senast var 2002 då många byggnader brann upp. När kommer nästa utbrott? Vi fick även en påse fylld med frukost som vi ätit av i dag på bussen, då den skulle avgå från hotellet kl. 7.30. Hotellet hade inte någon färdig frukost så tidigt att vi skulle hinna äta den före avresan.

I morse gick vi därför efter uppstigning direkt till bussen. Resan tog sedan nästan två timmar för att komma till flygplatsen. Efter incheckning och en kopp kaffe med prat sitter vi nu på planet ovanför Alperna på väg hem till det kalla Sverige. Det lär vara runt 10 grader där.

Denna resa har varit annorlunda och något dyrare jämfört med vandringar i Alperna. Men upplevelsen har varit större med utbrotten i Stromboli och vandringen utför Etna som stora höjdpunkter. En utomordentlig reseledare, bra guider och trevliga vandringskamrater har gett många fina minnen.

Jag har gjort av med knappt 200 euro på resan.


Vi lämnar Etna och tar bussen till flygplatsen.


Slut på resan och dags att flyga hem till Sverige.

Packningslista

Allmänt

Sjukvårdslåda med plåster, sax, gasbinda, bomull, kompress 
Plastlåda med bestick (Kniv, Gaffel, Sked, liten sked), m.m. 
Toarulle 1   Mobil      Mobilladdare     Läsglasögon
Nål, tråd    Elastisk binda Pass         Handväska
Plastpåsar   Läsplatta    Konservöppnare    Sololja 
Liten termos  Kåsa      Sittlapp       Pannlampa
Plastkassar   Bred häfta   Magnecyl       Skavsårsplåster  
Tvättmedel   Resebevis    europeiskt sjukförsäkringskort
Intyg från hemförsäkring    Liten ryggsäck    Litet ryggsäcksregnskydd 
Plånbok     Tandborste   Tandkräm       Dubbelschampo   
Liten handduk  Digitalkamera  Batterier,laddare  Liten tratt
Anteckningsbok Pennor     Knäskydd       Munnskydd
Sovkudde    Vattenflaskor 3 Korkskruv      Torklina    
Stor handduk  Euro (415e)

Kläder

Keps 3     Finjacka    Kortärmad skjorta 3 Långärmad skjorta 2st
Träningsoverall Tunna sockar 5 Tjocka sockar 3   Poncho
Kalsonger 6   Badshorts    Badbyxor       Joggingkeps
Solhatt     Vandrarkängor  Sportjacka      Finbyxor
Sportlinne 3  Sport t-shirt 5 Tunna tights     Regnställ  
Fleece skjorta Jogginghandskar Joggingskor     Pyjamasbyxa
Vita shorts   Shorts, gröna  Långa shorts med tröja
Delad fjällbyxa Sandaler    Tunn fleecetröja 2

Mat

Te-påsar    Choklad-påsar   Varma koppen
Jordnötter   Russin


Vid avfärd

Kängor, tunna sockar, tjocka sockar, kalsonger, delad fjällbyxa, T-shirt, 
tunn fleecetröja, jacka, keps, handväska med plånbok pass, biljett m.m, kamera

I lilla ryggsäcken

Kalsonger, sockor, T-shirt, fleece skjorta, mackor, läsplatta

I lilla handväskan

Pass, plånbok, euro, anteckningsbok, biljetter

Error processing SSI file
Error processing SSI file