Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandringar från vandrarhemmet i Abisko Östra 2011


Midnattssolen i Abisko

Kommentar: I början av juli var vi sju stycken som gjorde vandringar runt i Abisko
med utgångspunkt från vandrarhemmet i Abisko Östra.

Här kan du se en karta över Abisko som visar hur vi vandrade den här veckan.


Visa Abisko på en större kartaDag 1: Lördag 2/7 2011 kl. 16:00

Nu sitter vi ett gäng i hallen i Centralen i Stockholm och äter Pizza Hut. Vi som åker från Stockholm tänkte samlas före tågets avgång och prata lite om resan.
Tåget går strax före kl 18 så vi har gått om tid för att först äta oss mätta på en pizza och förbereda oss inför resan. Vi kommer att sitta i sittcupé och prata så kanske det inte blir så mycket sova.


Dag 2: Söndag 3/7 2011 kl. 21:00

I går kväll blev tåget försenat över en timme för man hade inte fått passagerarlistor. Det var nog första gången som jag hade hört en sådan orsak till försening. För att köra i kapp tiden gick tåget inte in via nya Bottniabanan till Örnsköldsvik och Umeå utan direkt via Mellansel och Vännes norrut mot Boden.

Det blev mycket prat på kvällen och in på natten så nattsömnen blev rätt kort. Dagen därpå var vädret fint även om det mulnade på mellan Gällivare och Kiruna men framme i Abisko sken solen igen. På morgonen åt de flesta frukost i den nytillkomna bistrovagen. Det var tur att den sattes in i Luleå för kvällen före tog det mesta ätbart slut. I sittvagnen är det även viktigt att komma ihåg att själv ta med sig eget vatten i flaska.

Fram emot 12-tiden på söndagen var vi framme i Abisko Östra där vi klev av. Jag kände inte igen mig från föregående år då Banverket höll på att bygga om banorna vid denna tågstation. Det var fullt med arbetare och maskiner och man hade kapat bort mark så vandrarhemmet var numera i direkt anslutning till järnvägen. Man skulle senare bygga en mur mellan vandrarhemmet och järnvägen.

Vi träffade på Thomas som tog emot oss vid vandrarhemmet och visade i vilka rum vi skulle bo. Vi skulle alla bo på nedre plan och grabbarna fick dela på ett rum med sex bäddar och kvinnorna delade upp sig på två andra rum.

Därefter gick vi ner till restaurangen som låg intill en fjällbutik och en bensinmack. Där kunde vi äta dagens lunch samt även planera in matköp inför kvällsmaten samt mat för måndagen. Vi lade var och en femhundra kronor i en gemensam matkassa, som vi sedan kunde ha till den gemensamma matlagningen. Därefter gick vi till en stor matbutik intill och handlade allt vi behövde. Norrmännen brukade komma hit och handla mat, så det fanns ett rätt stort utbud särskilt av godis.

Sedan vi hade burit hem maten till vandrarhemmet gav vi oss av de knappa tre kilometrarna till fjällstationen. De andra som inte tidigare varit i Abisko skulle få se vad som kan finnas i en fjällstation hos Svenska turistföreningen. Det fanns en reception och en kiosk med mat, kläder, utrustning, fika och mycket annat. Dessutom fanns matsal för frukost, lunch och middag för de boende eller tillfälligt besökande. Det fanns även en hotelldel, vandrarhem och campingplats samt muséum och en del annat.

Senare på kvällen lagade vi till varma mackor då den bastanta lunchen i restaurangen gjorde att ingen var direkt hungrig på en riktig middag.Vi närmar oss Torne Träsk.


Torne Träsk är omgiven av snöklädda fjäll.


Vi har i Abisko Östra just klivit av tåget.


Vi är redo att söka upp vandrarhemmet.


Framme vid vandrarhemmet som ligger nära stationen.


Vi möttes av Thomas som visade oss till våra rum.


Ett besök i stora matbutiken
där det fanns massor av godislådor.


Vi handlade gemensamt mat för några dagar
så det blev några tunga kassar att bära hem.


Promenad till fjällstationen.


Lite vila innan vi går in.


Dag 3: Måndag 4/7 2011 kl. 21:00

Måndagen inleddes med vår första gemensamma frukost. Vi kokade gröt och ägg samt hettade upp vatten till kaffe och gjorde även några mackor. Till dagens vandring tog vi även med hett vatten i termos samt gjorde i ordning det antal mackor som vi kände behov av. Vi hade tänkt vandra över Stornabben och sedan söderut.

Stornabben är en mindre kulle som det tar runt en halvtimme att vandra till. Trots att kullen inte är så hög är det en väldigt fin utsikt därifrån. Vi vandrade sedan vidare söderut på en stig som skulle leda först mot Nissunjokk och därefter mot Kungsleden.

Vi tog dock av några hundra meter för tidigt p.g.a. av en skylt som visade mot Nissunjokk. Detta meförde att vi fick en vandring på några kilometer extra men vädret var fint och vandringen blev bra ändå.

Efter några timmar kom vi fram till Nissunjokk och tog lunchpaus i solen vid en lämplig plats. Vincent var så modig så han tog ett dopp i det kalla vattnet. Det var säkert inte mer än tio grader i vattnet. Efter lunchen fortsatte vi mot Kungsleden där stigen strax före Kungsleden var svår att följa men det var enkelt att hitta rätt riktning. Kungsleden är en meter bred stig och lättvandrad. Efter någon kilometer mötte vi tre unga tjejer som på fem dagar fram till söndagen skulle vandra ända ner till Saltoluokta, vilket blir en tur på runt 25 kilometer varje dag. Det är en väl mastig vandring men de hade inte tält utan stugvandrade.

Därefter vandrade vi vidare mot fjällstationen och därefter mot vandrarhemmet i Abisko östra. För min del ökade jag takten och kom före de andra till vandrarhemmet för att byta om till joggingdress. Jag mötte sedan de andra och joggade vidare förbi fjällstationen och halvvägs mot Björkliden.

På kvällen lagade Ingrid och Margot till en god fiskrätt till middag. Thomas hälsade på oss och undrade hur första dagens vandring hade varit. Vi avslutade kvällen med diskuterande om allt möjligt.Dags för frukost med gröt, ägg, kaffe, mackor m.m.


Packat och klart för dagens vandring.


Jag visar upp en leende nuna.


Även Bertil visar upp ett glatt ansikte.


Vandringen går förbi helikopterplattan
med Torne träsk och fjällen i bakgrunden.


Här är vi uppe på Stornabben som ligger
nära vandrarhemmet och har en fin utsikt.


Fin utsikt med järnvägsstationen som sticker upp.


Fjället Njulla ska vi upp på senare.


Lapporten och de andra fjällen i söder.


Därefter fortsätter vandringen söderut.


Bäst att jag kollar kartan en gång till.


Vi kommer fram till en liten bäck.


Här gäller det att hålla balansen.


Vandringen gick på mysiga stigar.


Stavarna kan vara bra att ha vid vandringen.


Upp med kameran och fotografera. Vad då?


Vackra fjäll förstås som omgav oss.


Här korsar vi en liten bäck.


Sedan mötte vi en besvärlig bäck med plurr.


Med kraftfulla steg går det bra.


Vincent hjälper till med goda råd.


Framme vid Nissunjokk tog vi lunchpaus.


Även det glada humöret var med.


Jag var också med på vandringen.


Det där ser väldigt kylslaget ut.


Vi kom ner till Kungsleden med skyltar.


Kungsleden var väl skyltad.


Vi gick sedan några kilometer på Kungsleden.


Så småningom nådde vi fram till Abiskojokk.


Vi mötte tre tjejer som skulle ända till Saltoluokta.


Abiskojokk forsar fram.


Abiskojokk gräver sig ner bland klipporna.


Det blir en vacker fors genom klipporna.


Dag 4: Tisdag 5/7 2011 kl. 21:00

Denna dag hade vi bestämt oss för att åka linbana upp på Njulla, som är ett fjäll i närheten på cirka 1400 m.ö.h Vi kunde ta det lugnt på morgonen och tog inte med oss riktig lunch, då vi tänkte äta något lätt vid restaurangen uppe på fjället

Vi gick först till fjällstationen knappt tre kilometer bort där vi i receptionen kunde köpa liftkort till linbanan. Om man är STF-medlem kan man köpa med en extra rabatt så att priset blir 160:-. Därefter gick vi vidare drygt en kilometer till liften, som var en tvåsitslift. Det tog rätt lång tid att åka upp då liften stannade för varje par som skulle kliva på eller av.

Liften gick upp till en restaurang. Där stannade Ingrid och Margot medan vi andra fortsatte att gå upp till toppen, vilket tog en timme. Där uppifrån var det fin utsikt över Torne Träsk och man kunde även se Björkliden.

Vi stannade en halv timme och drack kaffe innan vi gick ner till restaurangen där de andra väntade. Där fanns lite olika enkla rätter att äta. För min del blev det en renklämma.

Därefter åkte vi tillbaka med liften. Det hade nu blivit svalare så det behövdes en varm jacka på. Nere vid fjällstationen var det dock varmare. Även denna dag vandrade vi runt tolv kilometer. På kvällen var det Lena och Lottens tur att laga till en god middag på olika gönsaker, ris, sås och Kassler.

Senare på kvällen hade vi bestämt oss för att leta efter midnattssolen. Det var ju därför vi hade kommit till Abisko. Vid 23-tiden gick vi upp till Stornabben, som vi hade varit upp på dagen före. Det var nästan molnfritt och solen sken men var knappt ovanför horisonten. När solen var som lägst fram emot kl 01 på natten hade vi tur att inget berg stack upp, så vi kunde se midnattssolen. Jag hade tagit med vin och plastmuggar så vi kunde skåla för midnattssolen. Därefter var vi nöjda och kunde gå hem och lägga oss och sova.På väg mot liften för att åka upp på Njulla.


Här har vi klivit av liften och skall fortsätta att gå.


Vandringen till toppen tar en timme.


Där uppe är det en riktigt härligt utsikt.


Vincent med Torne Träsk i bakgrunden.


Utsikt mot de norska fjällen.


På väg tillbaka ner till restaurangen vid liften.


Med liften på väg ner till fjällstationen.


Lena i kvällsljus från fönstret


och Lotten bjöd på kvällens goda middag.


Vincent och jag förser av maten.


Bertil och jag är redo att smaka.


Framåt midnatt har vi tagit oss upp på Stornabben.


Vi har tänkt att invänta midnattssolen.


En blick bakåt visar Lapporten i nattsolens sken.


Får vi se midnattssolen? Det är ännu för tidigt.


Solen kommer att "rulla" utefter horisonten.


Vi väntar med spänning på om vi ska lyckas.


Fortfarande är det en stund kvar
att vänta på den lägsta solen.


Vi lyckades, där har vi midnattssolen
närmare kl. 01 på natten.


Dag 5: Onsdag 6/7 2011 kl. 21:00

Denna dag hade kvinnorna bestämt sig för att åka till Narvik. Tåget var inställt så de fick i stället åka buss, som ersatte tåget. Vi karlar hade i stället valt att promenera ner till Torne Träsk och kanske ta ett dopp. Jag hade hört av Thomas att man kunde gå förbi forskningsstationen, som fanns mellan Abisko Östra och fjällstationen, och följa en grusväg ner till Torne träsk.

Där nere fanns en brygga samt en lång sandstrand. Inte långt bort fanns dessutom en liten sjö tio meter från Torne Träsk. Man kan undra hur denna sjö har kommit till. Sjön var så pass liten så att vattnet var badbart kanske 16-17 grader. Vi tog ett dopp i sjön och satt sedan och solade och hade lite killsnack.

Efter en stund, när vi blivit varma av solen, kom Vincent på att vi även borde prova på vattnet i Torne Träsk. Vi hoppade i och tog ett snabbdopp i det iskalla vattnet som kändes vara högst tio grader.

När vi var nöjda gick vi tillbaka till vandrarhemmet och åt sill och potatis till lunch samt en snaps. När kvinnorna kommit tillbaka från en givande resa till Narvik gick vi hela sällskapet ner till restaurangen, där man hade en särskild fotbollsmeny. Det var VM i fotboll från Tyskland och denna kväll skulle Sverige spela mot USA.

Vi åt en god middag och Sverige vann med 2-1, så stämningen var på topp. Vi passade även på att ha lite enkel joggingskola på verandan. Det finns olika saker att tänka på när man ska jogga, så det kan vara bra att få in den rätta tekniken. Dagen avslutades som vanligt med fika och prat vid köksbordet.Den norska maten i Narvik avnjutes.


Ingrid sitter med en staty i parken.


En tjusig staty i Narvik.


Där fanns även gamla polerade lok.


Vi grabbar gick ner mot Torne Träsk.


Där fanns en lång fin sandstrand.


Vi badade i en mysig liten sjö intill.


I Torne Träsk var det däremot svinkallt.


Bertil tog också ett dopp.


Den lilla badsjön med Lapporten i bakgrunden.


Torne Träsk och fjället Njulla i bakgrunden.


Sikten var fin ända mot de norska fjällen.


Dag 6: Torsdag 7/7 2011 kl. 21:00

Den här dagen hade vi bokat för en långtur upp mot Lapporten för dom som var sugna på det. Det blev Lena, Lotten, Bertil och Vincent som bestämde sig för det medan jag följde med Ingrid och Margot den kortare sträckan upp till den sjö, där jag tältade förra året. Den sjön ligger inte långt från Paddus offerplats, vilket är en kulle och är ett populärt utflyktsmål.

Alla gjorde iordning ordentligt med mackor samt varmt vatten till kaffe eller te. De fyra som skulle mot Lapporten drog iväg först. De skulle följa en väl synlig stig i riktning mot Lapporten. Om det kändes för långt kunde de vända när de ville.

För oss andra tre gick vi i lugnt tempo men var ändå uppe vid sjön före två timmars vandring. Där kunde vi äta vår lunch och slumra till ett tag. Vädret var utmärkt och vi provade även att doppa fötterna i sjön. Det var badbart men jag hoppade över badet denna gång.

Jag slog en signal till Bertiloch hörde att han var uppe vid Lapporten men hade lämnat de andra. Förhoppningsvis höll dom tre ihop. Efter två timmars paus var vi nöjda vid vår lilla sjö och packade ihop för att gå tillbaka. Då det bara var att följa stigen hem kunde jag dra iväg i förväg och gick ner på 40 minuter.

Jag hade tänkt jogga en sväng men när jag gick neråt drog molnen ihop sig och regnet kom när jag var framme vid vandrarhemmet. Det blev ingen jogging utan i stället en dusch och lite läsning av böcker på läsplattan De andra två kom en dryg timme senare och då sken solen igen.

Något senare ringde Bertil som hade lämnat stigen men hade koll på riktningen då det bara var att gå ner mot Torne Träsk och bilvägen. Det dröjde inte länge förrän han dök upp vid vandrarhemmet, där han fick en Jäger att värma sig med.

En timme senare kom även de andra tre och var rejält trötta. De fyra hade fått sig en rejäl vandringstur på över två mil men var mycket nöjda att ha kommit upp till Lapporten. Där blev det nog en del träningsvärk efteråt. Vi tre, som tagit en kortare tur gick ungefär åtta kilometer.

Kvällsmaten skulle denna gång tillagas av oss killar. Det var bestämt att vi skulle ha stuvade makaroner och ugnstekt falukorv. Bertil gjorde i ordning makaroner och jag fick lära mig hur man lagar till riktig ugnstekt falukorv. Det var Vincent som stod för kunskapen och jag bidrog som hjälpreda med att skära upp eller riva diverse tillbehör som vitlök och annat.

Det blev mycket uppskattat. Det här var sista kvällen i Abisko. För min del var jag nöjd och lade mig vid midnatt medan andra höll igång diskussionen några timmar ytterligare.I dag blir det en långtur mot Lapporten för en del.


Vi förbereder oss med att packa lunch och extra kläder.


Lena och Lotten njuter av utsikten.


Så småningom blir fjället kalt.


Målet är Lapporten i fjärran.


Vincent ser till att även han själv är med.


Glada vandrare närmar sig porten.


En sjö längst upp lämnar ifrån sig en bäck.


Äntligen uppe och horisontellt läge för vila.


Gott med riktigt fjällvatten.


Leden fortsätter genom Lapporten ut i fjällvärlden.


Här är det dags att vända om hemåt igen.


Guldgula blommor förgyllde vandringen.


Här finns mycket för den intresserade botanikern.


Hemma igen och dags för vila.


Ingrid, Margot och jag tog det lite lugnare.


Vi tar en vila innan vi går vidare.


Framme vid den sjö där jag tältade året före.


Solen värmer så jag tog av benen på byxorna.


Här stannade vi i två timmar och slumrade till.


Dag 7: Fredag 8/7 2011 kl. 21:00

Fredagen inleddes med att det inte fanns någon ström. Banverket arbetar för fullt med nya spår och någon hade tydligen fått för sig att gräva av en elkabel. Det verkar ofta vara svårt att hålla reda på var alla kablar är nergrävda. Det blev varken något kaffe eller kokta ägg men det gick bra med fil och müsli och mackor.

Vi hade tänkt äta en sen lunch vid 3-tiden vid restaurangen men om elen var borta även där skulle det bli svårt med maten. Vincent och jag gick ner till restaurangen och kunde konstatera att det inte var några problem. De hade varit utan ström någon timme på morgonen men nu var serveringen igång. Vi passade på att dricka en kopp kaffe som vi inte fått på morgonen. Därefter gick vi upp till vandrarhemmet och packade våra väskor.

Jag bestämde att vi skulle ta lunch en timme tidigare än planerat då en och en halv timme skulle vara för kort tid innan tåget skulle gå. Vi var därför vid två-tiden åter nere i restaurangen och åt oss mätta.

Tåget skulle gå halvfem men var försenad en dryg halv timme. Denna halva timme blev under kvällen och natten utdragen så framme i Stockholm skulle vi bli försenade en och en halv timme.

Vi hade även denna gång på tåget sittplatser intill varandra. Det blev en hel del prat om veckan som varit och alla var mycket nöjda med det som de hade fått uppleva. Detta är ett bra sätt att göra sin första vandring i fjällen, då man bor inomhus och gör dagsvandringar därifrån. Du får sova i riktiga sängar och har minimalt problem med mygg.

Du kan ta dig en dusch efter en svettig dag samt laga till din egen mat i köket eller gå till restaurangen. På vandrarhemmet blir du väl mottagen av Thomas på vandrarhemmet med hemsidan abisko.net.Så är det dags att lämna Abisko och åka hem.


I väntan på ett försenat tåg.


Packningslista

Utrustning

Necessär med Tandborste, Tandkräm, schampo, Magnecyl m.m. 
Sjukvårdslåda med plåster, sax, gasbinda, bomull, kompress   
Dagsturryggsäck Stor resväska  Ryggsäcksregnskydd   Handduk
Elastisk binda  Leukoplast    Compeed         Tvättmedel Y3 3st.   
Myggmedel    Hushållsrulle  Sololja         Termos
Vin       Jägermeister   Halskudde        Paraply
Mobil      Mobilladdare   Plastflaska liten 2   Läsglasögon       
Digitalkamera  Batteri     Läsplatta        Laddare läsplatta
Karta      Plastkassar   Plastpåsar       Kortlek
Plånbok	     SJ-Biljetter   Anteckningsbok     Pennor        
Plastmuggar   Kikare      Snöre 
 
Kläder

Fleeströja 3   Fjälljacka    Fjällbyxa 2       Regnställ
T-tröja 5    Linne 2     Långärmad skjorta    Kortärmig skjorta 2
Knätights    Korta tights   Fleesskjorta      Shorts
Kängor      Kalsonger 5   Tjocka sockar 5     Tunna sockar 5
Vindkalsonger  Pyjamaskalsonger Toppluva        Träningsoverall tunn
Joggingskor   Myggskärmkeps  Tunna vantar      Sandaler
Joggingkeps   Jogginghandskar


Vid avfärd

Joggingskor, sockar, kalsonger, delbara långbyxor, T-shirt, Träningsoveralljacka, 
Plånbok, biljetter, handduk, plastpåse med schampo, tandborste, tandkräm, halskudde
Läsplatta, karta, paraply.
Varmt vatten i termos för kaffe, te, choklad. Matkasse för kvällsfika och frukost.


Error processing SSI file
Error processing SSI file