Köp helst nymalen, mager nötfärs. Risken för hög bakteriehalt är
stor i en plastförpackning som legat i disken ett tag.
Bryn färsen, gärna tillsammans med pressad vitlök, i en stekpanna,
utan olja eller matfett.
Låt den brynta färsen rinna av på några lager hushållspapper.
Bred sedan ut den på ett ugnsgaller eller perforerad plåt som är täckt
med bakpapper eller ett tunt tyg. Torka i ugn med +50 grader och med
ugnsluckan på glänt i ca 8 timmar eller över natten.
Färdig torkad färs ska vara alldeles torr och knastrig.
Med torkad lök, tomatpuré och kryddor kan man sedan göra köttfärssås
av den torkade färsen ( se recept ). 1 kilo nötfärs väger ca 4- 5 hg,
när det är torkat.
|
|
Receptet är beräknat för två normalportioner.
Är man storätare tar man större mängd.
Ca 100 g torkad nötfärs
½ dl torkad lök
1 msk tomatpuré eller chilisås
½ buljongtärning
oregano, salt och peppar (jag använder en påse tacokryddor i
stället det är mycket gott barnen älskar det).
Låt köttfärsen småkoka i lite vatten med lök, tomatpuré, tacokryddor
och buljongtärning tills den har mjuknat ca 15-20 minuter.
Smula i oregano och låt färssåsen dra en stund.
Koka makaroner och servera.
|