Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Fjällmat

Tips på fjällmat

Hasse Persson, Kolmården, hasse.p@telia.com har bidragit med flera förslag på hur du kan förbereda och torka din egen fjällmat.

Hör gärna av dig om även du har tips på bra fjällmat till staffan@anasys.se.

Torkad nötfärs

Köp helst nymalen, mager nötfärs. Risken för hög bakteriehalt är stor i en plastförpackning som legat i disken ett tag. Bryn färsen, gärna tillsammans med pressad vitlök, i en stekpanna, utan olja eller matfett.

Låt den brynta färsen rinna av på några lager hushållspapper. Bred sedan ut den på ett ugnsgaller eller perforerad plåt som är täckt med bakpapper eller ett tunt tyg. Torka i ugn med +50 grader och med ugnsluckan på glänt i ca 8 timmar eller över natten.

Färdig torkad färs ska vara alldeles torr och knastrig. Med torkad lök, tomatpuré och kryddor kan man sedan göra köttfärssås av den torkade färsen ( se recept ). 1 kilo nötfärs väger ca 4- 5 hg, när det är torkat.


Receptet är beräknat för två normalportioner. Är man storätare tar man större mängd.

Ca 100 g torkad nötfärs
½ dl torkad lök
1 msk tomatpuré eller chilisås
½ buljongtärning
oregano, salt och peppar (jag använder en påse tacokryddor i stället det är mycket gott barnen älskar det).

Låt köttfärsen småkoka i lite vatten med lök, tomatpuré, tacokryddor och buljongtärning tills den har mjuknat ca 15-20 minuter. Smula i oregano och låt färssåsen dra en stund.

Koka makaroner och servera.


Torka nötkött

Tunna skivor av nöt kan man lägga i marinad och sedan torka i ugn. Välj ett magert kött, som fransyska eller innanlår, och beräkna 150 gram färskt kött per person och måltid. 150 gram färskt kött minskar i vikt till ca 45 gram.

Bitarna kan ätas som de är eller tillagas. Man kan också köpa lövbiff, lägga skivorna i marinad ett dygn och sedan torka dem. Den här metoden kräver att man låter köttet rinna av ordentligt i ett durkslag före utläggning.


Torkar man i ugn bör gallret vara lätt oljat för att köttet inte ska fastna. Använder man tunt nätliknande underlag behöver man ingen olja. Ställ en långpanna under till en början, för marinaden att droppa på torka i ca 15 timmar med ugnsluckan på glänt (använd en grytlapp i mellan luckan och ugn ).

Torktiden får inte överstiga + 50 grader. Vänd bitarna någon gång under torktiden. Köttet ska vara läderartat när det är färdigt.


Nötköttsmarinad

Att marinera kött före torkning ger en fin smak åt maträtterna. Lättast är att strimla eller skära tunna skivor av köttet, lägg det i en kraftig plastpåse, och häll över marinaden.

Låt plastpåsen ligga i kylskåp i ca ett dygn och vänd den då och då, så att marinaden kan tränga in i köttet. Låt det marinerade köttet rinna av ordentligt innan du lägger skivorna på tork.


300 g nötkött i strimlor eller tunna skivor, eller i hel bit.
½ dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vatten ( eller mer för att täcka köttet )
1 msk tomatpuré eller chilisås
1 tsk fransk matlagningssenap
1 tsk koncentrerad citron eller äppelcidervinäger
örtkryddor efter smak

Lövbiff med potatismos

Torkad lövbiff av ca 250 gram färsk
En nypa torkad lök
En påse pulversås, bearnaise eller rödvinssås.
Salt och peppar
Redning: 2 tsk arrowrot eller 3 msk maizena och ¾ dl torrmjölk

Låt lövbiffen och löken puttra i lite vatten tills den känns mör. Vispa ner såspulvret i den skyn som blir av lövbiffen. Tillsätt eventuellt mer vätska. Red eventuellt rätten med arrowrot eller maizena och torrmjölk. Servera med potatismos.

Bröd

5 dl mjöl av olika sorter. Byt gärna ut någon deciliter av mjölet mot vetegroddar och kli
2 msk linfrö
2 msk brödkryddor
2 tsk bakpulver

Blanda de torra ingredienserna i en hållbar plastpåse. Tillslut väl. Ta innan utbakningen lite mjöl ur påsen. Häll vatten, lite i sänder, direkt i påsen. Knåda samman degen. Ta upp den och dela i fyra delar. Platta ut delarna till kakor. Grädda på bägge sidorna i en torr panna (skärbräda blir ett utmärkt bakbord).

Protipasta, snabblagad och fullvärdigt mat.


Vandring i Jämtland mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna 2015
Vandringar och utflykter i Höga Kusten 2014.
Vandring på Kungsleden från Saltoluokta till Kvikkjokk förbi Rapadalen och Sarek 2013.
Vandringar från fjällstationen Storulvån i Jämtland 2012.
Vandring från vandrarhemmet i Abisko Östra, Abisko 2011.
Tältning nära Lapporten, Abisko 2010.
Ensamvandring omkring Kebnekaise 2009.
Vandring utefter norra Padjelantaleden 2006.
Jämtlandsfjällen runt 2005.
Abisko - Allesjaure 2001.
Musikfestival i Saltoluokta 2000.
Sylarna med toppbestigning 2000.
Vandring i Abisko i september 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1999.
Toppbestigning av Kebnekaise via Östra leden 1998.
Fjällvandring med toppbestigning av Kebnekaise via Västra leden 1997.
Storulvån - Blåhammaren -Sylarna - Storulvån 1994.
Nikkaluokta - Kebnekaise - Vakkotavare 1992.
Abisko - Kebnekaise - Nikkaluokta 1991.
test Vandring i Sarek, Saltoluokta - Mikka - Akka 1990.

Vandring i Jotunheimen/Norge och bestigning av Besseggen 2012.
Vandring i Nepal upp till Mount Everest Base Camp 2011.
Vulkanvandring På Sicilien och öarna norr därom, Italien 2010.
Vandring i Sexten i Italien 2009
Vandring i Corvara i Italien 2008
Pilgrimsleden 1 Spanien 2007
Vandring i Österrike runt Haus im Ennstal 2007.
Vandring i Val di Fassa i Italien 2005
Vandring på Sardinien 2000
Vandring i Val Gardena i Italien 1999
Vandring i Mayrhofen i Österrike 1998

Error processing SSI file