Statistik, enkäter och marknadsundersökningar med SISS
Analys av bl.a. miljö- och energimätningar med SIGS
ANASYS AB presenterar

Vandring i Sexten Italien 2009


Utsikt från balkongen vid hotellet.

Juli 2009

Detta år blev det en resa söderut för en vandring i Sexten, Italien. Jag åkte i mitten av juli med Sundqvists vandrarresor till Sexten i norra Italien mot Österrike. Buss genom Danmark, Tyskland och Österrike till Italien tillsammans med Barbro.

Resan kostar 9835:- med direktbuss på 10 dagar. Då ingår även frukost, middag och reseledare samt resa lokalt med bussen.

Jag kommer att ha 380 euro med mig.

Samtidigt med min vandrarvecka från hotellet i Sexten gick även ett gäng hütte till hütte. Denna vandring är berättad av Kerstin från Blekinge och du kan läsa mer här. Hütte till hütte Sexten 2009

Här kan du se underbara bilder från vårt kära Dolomiterna.Dag 1: Fredag 10/7 2009 kl. 13.00

Nu sitter vi i bussen och har lämnat Jönköping. I morse klev jag upp strax efter kl. 4.00 för att hinna med pendeln in till stan till Cityterminalen. Vi åkte med Sundqvists bussresor (numera VikingLine buss) strax efter kl 7.00.
Det var många stopp utefter vägen för att hämta upp dom som skulle med så vi blev försenade en del av att åka in i dessa städer. Sedan stannade vi som vanligt strax före Husqvarna vid Brunnstorp för att äta lunch. För min åt jag pannbiff och lök och blev ordentligt mätt, vilket kan kännas bra då det dröjer till nästa stopp.

Nu åker vi vidare söderut mot Malmö, där flera tillkommer samt dom som ska till Neustift i Österrike byter buss.


Vi gör ett första stopp för tidig lunch
vid Brunstorps värdshus norr om Jönköping.


Nu har vi kommit till Malmö där bussen från
Göteborg kommer med ytterligare deltagare.

Dag 2: Lördag 11/7 2009 kl. 09.00

Nu har vi just lämnat en stor rastplats vid autobahn utanför München. Det var tjockt med folk och lång kö till toaletterna. Man betalar 0.5 euro och kommer så småningom in. Jag kunde både tvätta mig och borsta tänderna.

Sedan blev det kaffe och stor macka med juice utomhus för 10 euro. Solen skiner nu och det blir snabbt varmare. Vi fikade med gamla bekanta från förra året. Om man åker regelbundet så träffar man ofta gamla bekanta.

Nu finns t.ex. en man från Skåne med, som jag träffade även 2005 och 2008 och en kvinna från Blekinge blev jag bekant med 2007 och ska nu gå hütte till hütte. Vår reseledare från 2005 tar hand om hütte-gänget och reseledaren från förra året i Corvara tar i år hand om vi som ska bo på hotell.

Nu fortsätter vi genom sydtyskland och sedan genom Österrike och in i Italien. Det verkar som att det blir fint väder, så kanske regnet som varit i Italien drar vidare.

Det är föresten 14 st. som ska gå hütte til hütte och bara 3 är män. Man kan ju undra var alla "tuffa" karlar håller hus. Sitter dom hemma framför TV:n och ugglar? För egen del är det väl dags att prova på en hütte-tur.


På väg över Öresundsbron.


Frukoststopp vid autobahn.

Dag 3: Söndag 12/7 2009 kl. 17.30

I går hamnade vi i långa köer på autobahn, när vi körde söder om München mot Salzburg. Jag tror inget speciellt hade hänt utan det var bara mycket lördagstrafik.

Vi försökte komma från köerna genom att välja en U-slinga (Umleitung). Men fler bilister hade tänkt på detta, så det var köer lite överallt. Men på detta sätt såg vi en hel del av den sydtyska landsbygden.

Så småningom kom vi in i Österrike och körde förbi Innsbruck, på Europabrücke och sedan in i Italien. Där åkte vi på små vägar och kom in i Dolomiterlandskapet och var sedan framme vid hotellet vid 15-tiden. Det är ett fint litet samhälle, som har de flesta butiker restauranger, som man behöver.

Hotellet ligger i utkanten av Sexten och åt ena hållet är en fantastisk utsikt mot bergen. De som skulle gå hütte till hütte åt först lunch och begav sig sedan i väg mot den första hütten, där dom skulle ligga över. Vi andra åt i regel inget utan tog det lugnt eller gick ner på byn och kollade runt lite före middagen kl. 19.

Vi åt en fyra rätters middag och det är alltid en procedur med vilka rätter, som man har att välja på. Till frukosten bestämmer man vid vilket bord man ska sitta vid den dagen och så bockar man för de rätter man vill ha till middagen. Dessutom kanske man beställer in en vinflaska, som ska följa med en några middagar.

Efter middagen hände inget speciellt utan var och en gick till slut till sina rum. Jag hittade på TV en sportkanal, så man kunde se lite vad som hänt på cykel i Tour de France innan det var dags att sova.

I morse hade vi ställt klockan på 7 men kunde ta det lugnt då vandringen skulle börja kl. 9.30 och frukosten öppnade kl. 7.30. Efter frukost var det dags att smörja in sig med solskyddskräm mot solen och packa ryggsäcken med nödvändiga kläder. Vi skulle äta lunch på hütte, så vi behövde inte ta med någon lunch.

Vi kom sedan i väg och vandrade upp i dalen Val Fiscalina. Vädret var lagom bra och vi fick en lugn vandring upp till Taschlusshütte. Där tog vi en paus och drack en öl eller annat.

Sedan blev det jobbigare, då vi gick brant uppåt mot Anderter Alm. Det blev flera pauser på vägen upp och rätt jobbigt för en del. Sedan efter en paus gick de flesta en lägre stig medan fem av oss gick längre upp och fick en fantastiskt fin vandring utefter en klippbrant delvis med linor. Det var verkligen härlig utsikt och jag tog många foton. Men det var inget för de höjdrädda.

Vi samlades sedan alla i Rif Rudihütte, där vi stannade och åt lunch. Efteråt gick några på grusvägen utför under linbanan mot Bad Moos, vilket skulle ta 1,5 timmar. De flesta åkte linbana, vilket tog 10 min. Sedan var det en knapp timmes promenad tillbaka till hotellet.

Vi passade på direkt att utnyttja hotellets bubbelpool och sitter nu på balkongen med lite öl och vin och skriver dagbok och tittar ut mot den fina utsikten.


På väg att passera gränsen till Österrike.


De Österrikiska bergen visar upp sig.


Framme vid vårt hotell i Sexten.


En första promenad i Sexten.


Bergen fanns nära och en fors genom samhället.


Detta var utsikten från hotellet.


Vi smakade på det lokala vinet.


Det kostade enbart 1 euro för ett glas.


Dags för veckans första vandring.


Alla ger sig i väg med spänstiga steg.


Vandringen fortsätter ut ur byn.


Och sedan upp mot bergen.


Här får även jag possera.


Ett tjusigt litet konstgjort vattenfall.


Vi vandrar vidare i dalen Val Fiscalina.


Här blir det en läskande paus vid Taschlusshütte.


Genomgång om hur den fortsatta vandringen blir.


Först går vi över en uttorkad flodbotten.


Därefter blir det uppför bergen.


Och ännu mera uppför.


Utsikten blir allt mer hänförande.


Dags för en välbehövlig paus.


Några av oss väljer att gå på en stig högre upp.


Här finns det många fina fotomotiv.


Långt där nere ser vi Sexten.


Vår stig går vidare långt upp.


Det fanns även en fin utsiktsplats med staket.


Så småningom framme vid Rif Rudihütte för lunch.


Här återsamlades alla.


Ett glatt humör efter en härlig tur.

Dag 4: Måndag 13/7 2009 kl. 17.00

I går åt vi middag vid 19.30-21.00 och sedan var vi ett gäng, som gick ut på byn för att leta upp en bar och dricka något. Vi hittade en trevlig bar bortom bageriet och stannade där en timme innan vi gick tillbaka till hotellet.

I morse var det mycket fint väder. Alla var i gång tidigt för vi skulle gå till bageriet och köpa lunchen, då vi inte skulle äta vid någon hütte. Jag köpte smör och bröd samt yoghurt och juice. Vid frukosten fick jag även termosen fylld med hett vatten.

Kl. 9.00 gick vi från hotellet till linbanan, som var intill och åkte upp till Helm Restaurant. Utsikten var fantastisk mot Drei Zinnen, fast just dom såg vi inte då andra berg skymde.

Vi gick sedan tillsammans med många andra på vägen 4-20 till Hahnspielhütte. Där köpte jag en öl och glass.

Efter en halvtimme gick vi vidare på den breda grusvägen, som gick lagom uppför mot Helm, som var en topp.

Därefter fortsatte vi till Fullhorn på c:a 2500 m.ö.h. Här stannade vi ett bra tag i det fina vädret och den härliga utsikten och åt vår medhavda lunch i gräset. Efter en timmes lunchpaus var det dags att gå vidare. De andra gick långsamt med fikapauser tillbaka medan jag gick snabbt tillbaka och tog liften ner, så jag var tillbaka vid hotellet en dryg timme senare.

Sedan bytte jag om till joggingkläder och sprang samma sträcka , som vi gick i går förbi den första hütten Fischleinboden upp till den andra Talschlusshütte. Det var enbart uppför rätt jobbigt och mycket folk på slutet. Hemvägen blev snabbare utför.

När jag kom ner till hotellet och tog igen mig, så kom de andra från vandringen. Nu sitter vi på balkongen och tar det lugnt och inväntar middagen.


Denna dag var vädret fantastiskt.


Vi tog linbanan upp till Helm Restaurant.


Jag poserar med härliga berg i bakgrunden.


Vi börjar vandringen mot Hahnspielhütte.


Dags för en glass.


Eller en jättestor glass.


Vandringen fortsätter uppåt.


Härlig värme så man kunde ha bar överkropp.


Paus vid en utkiksplats.


Innan vi fortsätter vidare till Helm.


Vi tar oss upp på toppen av Fullhorn .


Här stannar vi ett tag för att äta lunch.


Vår reseledare sitter högst upp.


Vilket härligt rastställe.

Dag 5: Tisdag 14/7 2009 kl. 18.00

Efter middagen i går så samlades vi och gick till ett hotell i byn, som hade en enmansorkester. Så det blev lite dans även om det var besvärligt med stengolv och sandaler med gummisulor. Dansen kom i gång bra, så man svettades. Efter någon timme var alla nöjda och gick hem.

I morse efter frukosten samlades alla utom 2 st. för avfärd till Lienz. Vi skulle ha en vilodag från vandring och i stället åka på en utflykt. Den kostade 15 euro och gick till Galitzenklamm utanför Lienz.

Det var en brant ravin med flera vattenfall. Vi fick gå med hjälmar brant uppför och delvis gick man på en väg, som låg på balkar från bergväggen och rakt ut i luften. Det hela blev extra spektakulärt, då ett gäng bergsklättrare var i gång uppför bergväggen.

Efter detta åkte vi in till Lienz, där det var fritt att spendera dagen, som man ville. Det var väldigt varmt upp mot 30 grader och alla skingrades åt alla håll. Vi var 4 st. som hittade en sval pizzeria och fick oss en god lunch. Därefter promenerade vi i staden bl.a. utefter floden Insel samt åt en glass i gamla stan. Sedan bar det av hem igen med bussen och nu väntar vi på middagen kl. 19.30.


Byte till kängor.


Och på med skyddshjälmar.


Vi går in i ravinen Galitzenklamm.


Här var det brant uppför på trätrappor.


Längst in i ravinen bergsklättrar några.


Vi är nyfikna åskådare.


Träbron var inhuggen i berget.


Här skall man balansera på vajrar.


Bäst att hålla balansen.


Vi tittar beundrande på.


Nere i Lienz försöker vi hitta en pizzeria.


Vi fann en med goda pizzor och sval luft.


Ute på torget kunde man shoppa.


eller titta på blomprakten.


Vid floden Insel låg ett stort tjusigt hotell.


Våra ledare i röda tröjor pustar ut i värmen.

Dag 6: Onsdag 15/7 2009 kl. 18.30

I går hade vi efter middagen allsång i baren. Vår reseledare Lasse sjöng och spelade gitarr och vi andra hjälptes åt så gott det gick. Sedan var det sovdags.

I morse skulle vi fixa lunchpaket innan vi åkte iväg. Som vanligt gick vi till bagaren och köpte bullar, smör, yoghurt och juice.

Sedan träffades vi vid bussen och åkte i väg förbi Moos till Kreuzbergpass och parkerade bussen. Det var väldigt varmt och soligt. Vi vandrade först utefter gröna ängar och grusväg 155 och därefter på en smal stig genom skogen och brant uppför lite jobbigt men givande.

Vi fortsatte sedan förbi Cima De Colesei. Längst upp stannade vi för en lunch och hann äta några minuter innan plötsligt en häftig regnskur kom.

Alla kastade på sig regnkläder och vi kunde ta skydd i en militäranläggning från första världskriget. Där stod vi packade i 10-15 min medan det regnade.

Vi fortsatte sedan lite brant utför en grusstig, som blev stig 15a med en härlig utsikt och ibland korsade vi snöfält. Solen kom fram igen och vi fick upp farten bra fram till Rifugio-Rudi-Hütte där vi stannade för att fika.

Sedan delade vi upp oss så att de flesta gick tillbaka till bussen medan några gick under linbanan ner mot Bad Moos. Vi var även några som tog linbanan ner och var snabbt tillbaka till hotellet. Därefter blev det även ett bad i ett sportcenter med en simbassäng utomhus. Det var verkligen skönt att få sträcka ut med simning. Där fanns även minigolf, pingis, klättervägg och volleyboll.

Nu sitter vi alla och tar det lugnt och inväntar middagen kl.19.30.


En ny vandrardag väntar med solsken.


Först går vi på en lättgången stig förbi ängar.


Sedan blev det rätt besvärligt med tät skog.


Dags för en paus när vi kom till en grusväg.


Dags att fortsätta uppåt.


Vi stötte på en flock med kor, som blev fotade.


Blomsterängar och tjusiga berg i bakgrunden.


Vägen slingrade sig allt högre.


Inne i stengrottan tog vi skydd för en regnskur.


Sedan klarnade det upp och vi gick vidare.


En liten grusstig slingade sig över bergen.


Här mötte vi på ett stort snöfält.


Då kom leklusten fram.


Jag tar igen mig .


Så småningom kom vi fram till Rifugio-Rudi-Hütte.


Här tog vi en välbehövlig lunch.

Dag 7: Torsdag 16/7 2009 kl. 18.00

I går satt vi efter middagen en stund i baren och tog en drink och pratade innan det var sovdags. I morse var det marknad utanför hotellet, så efter frukost var vi där och tittade lite och en del shoppade också.

Därefter åkte vi med bussen förbi San Candido och Toblach Dobbiaco och sedan upp i dalgången Höhlensteintal fram till Misurinasjön, där vi tog fotopaus. Sedan bar det av brant uppför och så småningom på en privat väg som kostade 30 euro för bussen. Vägen ringlade sig uppför och uppför till en stor parkering vid Rifugio Auronzo. Här var det fullt med bilar och bussar.

Vi stannade en stund och fikade före dagens vandring. Det var mycket folk för nu skulle vi vandra runt de berömda drei Zinnen, som är tre höga spetsformade berg intill varandra.

Vi gick först på en rätt bred grusväg 101 med många andra människor och hade Drei Zinnen till vänster om oss. Vi kunde se ett flertal bergsklättrare, som tog sig uppför bergväggen som var rakt upp i skyn. Det var en mäktig syn.

Vi fortsatte förbi Rif Lavaredo lite brant uppför. Sedan delade vi upp iss i två grupper, där den ena gruppen tog en lägre stig och vi andra en högre med fantastisk utsikt mot alla berg. Som tur var vädret utmärkt varmt och soligt fast även lite moln.

Alla kom sedan fram till hütte Drei Zinnen, där det var mycket folk och köer, en riktig turisthåla men förståeligt med dessa härliga vyer. Jag åt en pastarätt med öl tillsammans med några av de andra. Vi är runt 30 st., så det är inte lätt att hålla reda på alla för ledaren.

Efter lunch hade vi möjlighet att välja att gå tillbaka samma väg till bussen eller runt bergen Drei Zinnen. Men 5 av oss gick i stället åt motsatt håll och vandrade hela vägen ner till hotellet c:a 12 km och 1000 höjdmeter ner.

Vi som gjorde det kom då till Talschlusshütte, där vi gjorde en paus på en dryg halvtimme och gick sedan vidare förbi hütte Fischleinboden till hotellet. Det hade tagit lite drygt 3 timmar uppifrån hütte Drei Zinnen.

Nu väntar vi på grillparty, som i kväll ersätter den vanliga middagen.


Denna morgon var det marknad vid hotellet.


Vi gick runt och handlade lite lokala varor.


Vi har stannat vid Misurinasjön med Drei Zinnen i skyn.


Alla tog fram sina kameror för att fota.


En lång slingrande väg upp mot Drei Zinnen.


Först en fika före dagens vandring.


Allmän samling innan vi ger oss av.


Vi var inte ensamma här precis, populär vandring.


Det var en lättgången bred grusväg att vandra på.


Här gick vi strax under Drei Zinnen.


I den vita ringen ser du någon som klättrar uppåt.


Vandringen går vidare på ett stenigt landskap.


Topparna sträcker sig långt upp i skyn.


Några av oss valde en stig lite högre upp.


Längst bort ser vi målet för dagen.


Här ser det ut som ett månlandskap.


Snart var vi framme vid Dreizinnehütte.


Här var det fullt med turister som ville se utsikten.


Drei Zinnen är majestätiskt.


Nu smakade det bra med en rejäl lunch.


En fågel ville smaka på resterna.


Vi var sedan några som gick bakvägen
hela vägen hem till hotellet.


Vilket fantastiskt landskap med toppar
som skjuter upp ur gruset.


Man måste vara fotogenic med.


Det gick mest utför hela vägen.

Dag 8: Fredag 17/7 2009 kl. 16.00

I går satt vi ute och åt vår middag, som bl.a. bestod av lite grillat och pommes frites samt lite gott till efterrätt. Sedan satt vi en stund i baren innan var och en gick till sina rum.

I morse gick jag först till bagaren och köpte lunchmat. Efter frukost var vi färdiga för avfärd kl. 9.00. Vi skulle nu ta bussen förbi Villabasa och sedan upp i en dalgång till Schmieden-Ferrara. Sedan gick vi uppför en lättgången skogsväg till sjön Pragser Wildsee, där det var mycket folk och en stor parkering och restaurang.

Vi gick en bit utefter sjön, där det var sandstrand och stannade och fikade och sedan var vi 5 tjejer och 2 killar, som badade i det c:a 14-gradiga vattnet. Det kändes faktiskt friskt och skönt att få kyla ner sig.

Därefter fortsatte vandringen upp till Grünwaldthütte, där vi satte oss i skuggan av skogen och åt vår lunch. Sedan gick vi ner till sjön igen och vandrade runt den till parkeringsplatsen, där vår buss med chaufför väntade.

Hütte till hütte gänget satt då redan i bussen. Dom hade blivit upphämtade först. Därefter åkte vi tillbaka till hotellet och vi väntar nu på middag.


En underbar morgon med denna fantastiska utsikt.


Vi tog bussen upp till Schmieden-Ferrara.


Sedan gick vi på en lättgången stig denna sista dag.


Det fanns vägvisare till hjälp.


Vi kom upp till en underbar alpsjö Pragser Wildsee.


Det var ett populärt ställe med en hel del människor.


Några av oss, mest kvinnor, blev badsugna .


Gör mig redo för en baklängesvolt i det kalla vattnet.


Efteråt gällde det att bli varm i kläderna igen.


Därefter gick vandringen vidare.


Vi tog sedan en lunchpaus vid Grünwaldthütte.


På vägen tillbaka träffade vi på en flock kossor.


Sedan gick vi runt hela alpsjön Pragser Wildsee.


Det var höga härliga toppar runt sjön.


Det tog knappt en timme runt hela sjön.


Våra glada och härliga vandringsledare.

Dag 9: Lördag 18/7 2009 kl. 11.20

I går kväll hade vi avslutningsmiddag och tackade av personalen på hotellet och hade samlat in dricks till dom. Vi hade även köpt presenter till våra reseledare. De fick vandringssockor, vilket väl är användbart.

Efter middagen hade vi en stund i baren och sedan gick vi till en fest, som var i byn. Där hände inte så mycket, så de flesta gick efter en stund tillbaka till hotellet.

I morse var det sedan dags för hemfärd. Vi samlades kl. 9.00 och klev in i bussen. Sedan vi även hämtat hütte-gänget vid ett annat hotell bar det av norrut.

Vi har haft ett fantastiskt härligt väder hela veckan men i natt kom ett åskväder med regn och nu är det mulet, regn och 9 grader. Vi hade verkligen tur med vädret.


Dags att åka hem och hur är vädret då?


Riktigt ösregn under helgen med översvämmningar.

Dag 10: Söndag 19/7 2009 kl. 14.20

Nu har vi haft en sista rast i Nyköpingsbro innan vi rullar vidare mot Stockholm. Ute har vädret blivit bättre, så det är uppehåll och runt 20 grader. Många deltagare har redan hoppat av och de första klev av i Köpenhamn för att flyga till Helsingfors.
Vandringsresan har som vanligt varit mycket trevlig och det bl.a. beroende av det fina vädret. Det är ju inte lika kul om man ska vandra i regn varje dag. Det är synd att inte fler åker på dessa avkopplande resor, då det finns med många olika svårighetsgrader och kan passa alla.

För min del har jag gjort av med c:a 260 euro på resan.

Packningslista


Allmänt

Sjukvårdslåda med plåster, sax, gasbinda, bomull, kompress 
Toarulle 1   Mobil      Mobilladdare   Läsglasögon
Nål, tråd    Elastisk binda Smörkniv     Gummiband 
Plastpåsar   Kortlek     Konservöppnare  Sololja 
Radio      Liten termos  Mugg       Sittlapp 
Plastkassar   Bred häfta   Magnecyl     Skavsårsplåster  
Tvättmedel   Resebevis    europeiskt sjukförsäkringskort
Intyg från hemförsäkring    Liten ryggsäck  Litet ryggsäcksregnskydd 
Plastlåda med bestick (Kniv, Gaffel, Sked, liten sked), m.m. 
Plånbok     Tandborste   Tandkräm     Dubbelschampo   
Liten handduk  Digitalkamera  Batterier,laddare Tallrik djup
Anteckningsbok Pennor     Bok        Euro (400e) 
Godispåse    Pass      Knäskydd     Handväska
Sovkudde    Vattenflaskor 2 Batteriladdare  Korkskruv  

Kläder

Keps      fin jacka    T-tröja 2st.   Långärmad skjorta 2st
Träningsoverall Tunna vantar  Tunna sockar 5  Sportsockar   
Kalsonger 6   Underställ   Tjocka tights   Toppluva
Solhatt     Vandrarskor   Sportjacka    Jeans, tunna byxor
Sportlinne 3  Sport t-shirt 3 Tunna tights 2  Regnställ  
Fleece skjorta Jogginghandskar Joggingskor    Kortärmig skjorta 3 
Badbyxor    Vita shorts   Shorts, gröna   Långa shorts med tröja
Delad fjällbyxa Sandaler    Vindkalsonger   Tunn fleecetröja 2
Joggingkeps   

Mat

Nesckaffe    Te-påsar    Choklad-påsar   Varma koppen
Jordnötter   Russin

Vid avfärd

Joggingskor, tunna sockar, kalsonger, delad fjällbyxa, T-shirt, jacka, plånbok

I lilla ryggsäcken

Kalsonger, sockor, T-shirt, fleece skjorta, kaffetermos, mugg, varmt vatten i termos för kaffe, 
choklad och varma koppen. Matkasse för lunch med sallad, mackor, yoghurt, frukt, bullar, läsk, sovkudde

I lilla handväskan

Pass, plånbok, euro, anteckningsbok

I kameraväskan

Kamera, minne, batterier 


Error processing SSI file
Error processing SSI file